23 °C Budapest
Ezért áll a sor a magyar patikákban: hollandoknál, dánoknál szintúgy

Ezért áll a sor a magyar patikákban: hollandoknál, dánoknál szintúgy

2020. szeptember 25. 16:49

A gyógyszerészek, ugyanúgy részei az egészségügyi ellátórendszernek, ahogy egy háziorvos, kórházi ápoló, fogorvosi magánpraxis, vagy védőnő, és még folytathatnánk a sort. Magyarországon 2018-as adatok szerint 7842 fő dolgozik gyógyszerészként, közülük is 5567-en közforgalmú gyógyszertárakban. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer fő ellátására mindössze 80 gyógyszerész jut, míg a belgáknál 125, az olaszoknál 119. Mindeközben viszont a hollandok megoldják 21, a dánok 54 gyógyszerésszel 100 ezer lakosonként. A Pénzcentrum ezért utána járt, sok gyógyszerész van hazánkban arányaiban, vagy éppenhogy kevés.

Az Európai Unión belül Málta van leginkább ellátva gyógyszerészekkel: ott 100 ezer lakosra 129 gyógyszerész jut. Feltételezhetően nekik nem csak a lakossági forgalmat kell lebonyolítaniuk, hanem a turistákat is ki kell szolgálni, de még emelett is a legjobbak között lehet a szigetország. Máltát a rangsorban Belgium (125 fő), Spanyolország és Olaszország követi (119-119 fő). A tagállamok nagy részében 100 ezer főre 50-100 gyógyszerész jut. Magyarországon az a szám 80 fő.

Látható, hogy olyan országokban is, ahol az egészségügyi rendszerben kisebb a munkaerőhiány, mint a németeknél, dánoknál, hollandoknál, kevesebb gyógyszerésszel is meg tudják oldani a gyógyszertárak működtetését. Országonként ugyanis eltérhet a szabályozás, hogyan tarthat nyitva egy patika: hány szakgyógyszerésznek, szakasszisztensnek kell egyidőben jelen lenni.

A magyarországi közforgalmú gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek elég nehéz megfelelni, mert a nyitvatartási időtől függően egy átlagos patikában 2-2 vagy 3-3 gyógyszerészre és szakasszisztensre lenne szükség, azonban mind gyógyszerészekből, mint asszisztensekből hiány van. Egy friss kutatás szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Magyarországon a gyógyszerészek száma az 1980-as évek óta folyamatosan emelkedik. Az Eurostat adatai szerint összesen 7842 fő dolgozott gyógyszerészként 2018-ban, a KSH adatai szerint pedig ebből 5567-en közforgalmú gyógyszertárban látták el a feladataikat. Ez azt jelenti, hogy nem fiókgyógyszertárban, vagy kórházi patikában dolgoztak. Az alábbi grafikonon az összes dolgozó számát kékkel, a közforgalmú patikákban dolgozókét pirossal jelöltük:

Az, hogy megfelelő-e az országos gyógyszerellátás nem csak azon múlik, van-e elég gyógyszerész, hanem azon is, hogy van-e elég patika. A Pénzcentrum korábban megvizsgálta, hogy közigazgatási területenként mennyi patika jut a lakosságra, ebből a szempontból vidéken, kistelepüléseken sokkal nagyobb gondot okoz a patikai hálózat hiányossága, mint a városokban. A munkaerőhiány is vidéken okoz nagyobb problémát, viszont ez nem azt jelenti, hogy a fővárosi patikákban ne lenne hiány asszisztensekből és gyógyszerészekből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A járvány - sok egyéb az egészségügyi rendszert érintő probléma mellett - rávilágított arra, hogy mekkora szükség van a szakképzett munkaerőre a patikákban. Az, hogy a betegek a pandémia alatt is megfelelő gyógyszerekhez és szakszerű tájékoztatáshoz jussanak, éppen olyan kardinális kérdés, mint az orvosi ellátás, vagy a szociális hálózat támogató munkája. A munkaerőhiány pedig ilyenkor még nagyobb áldozatokat követel azok részéről, akik a közegészségügyi és szociális ellátásban részt vesznek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara nevében minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek ez úton is köszönöm a járvány alatti helytállását, amellyel - az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon - valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt a járvány ideje alatt is

- mondta júniusban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke annak kapcsán, hogy a patikai dolgozók kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak járó jutalomosztásból július elsején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?