12 °C Budapest
Óriási adósságot nyögnek a magyar kórházak: a leállás sem javított a helyzeten

Óriási adósságot nyögnek a magyar kórházak: a leállás sem javított a helyzeten

2020. július 23. 09:30

Júniusban már 34,6 milliárdos tartozást toltak maguk előtt a magyar kórházak. A járvány alatt ugyan kisebb ütemben, de növekedett az eladósodottság.

Hiába kisebb az átlagos gyógyítási teljesítmény, a kórházak eladósodása, noha mérséklődött, de nem állt meg: júniusban már 34,6 milliárd forint volt a magyar kórházak adósságállománya - írta a Népszava. A lap szerint a járványkészültség alatt a kórházak a tételes elszámolás helyett havi átlagfinanszírozást kaptak az egészségbiztosítótól. A rendszer fenntartása viszont akkor is sokba kerül, ha nem kezelnek beteget az ágyakon.

Így hiába kaptak annyi pénzt az intézmények, mintha átlagos ellátást végeztek volna, a mérlegük nem lett annyival jobb, mint amennyivel kevesebb embert láttak el. Márciusról áprilisra 6,3 milliárddal, májusra további 4 milliárddal, majd júniusra 2,6 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a Magyar Államkincstár adataiból az látszik, hogy ha csökkenő ütemben is, de a járvány miatti megszorítások idején is növekedett a kórházak eladósodása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?