18 °C Budapest

Szép lassan behozzák a lemaradást a kórházak: ennyi elmaradt műtétet végeztek már el

2020. július 21. 08:30

Halad az egészségügy leállása alatt felhalmozott műtéti hátralék ledolgozása, derült ki a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) által a Népszava kérdéseire adott tájékoztatásból. A célra külön várólistákat hozott létre a finanszírozó. A kórházak március közepétől nem végeztek tervezhető műtéteket, ezek 80 százaléka elmarat. Eközben a Népszava szerint a finanszírozási adatok alapján a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók.

Míg a leállás idején a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma is alig csökkent, addig például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi operációk szinte leálltak.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra új várólistát kell vezetnie, egészen addig, míg a várakozási idő 60 nap alá esik. Az egészségbiztosítási alapkezelő május közepén nyitotta meg a már ismert nagy műtétes várólisták mellett a vírus elleni védekezés miatt halasztott 19 ellátásra a várólistákat.

Ezekből kiderült, 1118 eset került fel a listára, amiből július közepéig 904 beavatkozást, azaz 80 százalékot már ellátták.

A legtöbb ilyen elmaradt beavatkozás a nőgyógyászati műtéteknél volt, írta a lap, példaként említve, hogy vérzési rendellenességek miatt indikált operációkra július 13-ig 263 pácienst regisztráltak és közülük még 38 ma is ellátásra vár. A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni. Ugyancsak 11 beteget jegyeztek elő laparoszkópos bélműtétre, de ők várakoztak a legtöbbet, 11 napot, mire műtőasztalra kerülhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?