Fekete hónap: a Malév beszántása óta nem érte ekkora sokk a magyar repülőtereket

Fekete hónap: a Malév beszántása óta nem érte ekkora sokk a magyar repülőtereket

2020. június 16. 14:02

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is brutális csapást mért az új koronavírus-járvány. Az Európai Unióban az egyik legnagyobbat - a jelenleg elérhető adatok szerint -. Mindez azt jelenti, hogy március hónapban, Budapesten 700 000 légi utassal kevesebb fordult meg idén márciusban, mint 2019-ben. Voltak azonban olyan repülőterek is, ahol több milliós volt az utasok számának visszaesése. 

Az eddig sem volt titok, hogy az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az egész világon súlyos korlátozó intézkedéseket vezettek be már márciusban. Most azonban itt vannak az első pontos, összehasonlításra alkalmas számok a légiközlekedés fekete hónapjáról. Ebből pedig az olvasható ki, hogy néhány hét leforgása alatt Európa szerte gyakorlatilag bedőlt a repülés - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. 

A statisztikai hivatal egyelőre 13 tagállam adatait tette közzé, ezek a következők: Csehország, Dánia, Németország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Szlovénia, Szlovákia és Finnország. 

Az Eursotat megemlíti, hogy a fenn felsorolt országokban az utasok számának csökkenése már februárban megkezdődött, azonban márciusban mindegy egyes országban több mint 50 százalékos volt a visszaesés 2019 márciusához képest. A legbrutálisabb visszaesés Olaszországban történt, a déli üdülőparadicsomba 85 százalékkal esett vissza az utasok száma, ami 11,9 millió ember elmaradását jelentette. 

A második legnagyobb csapást Németország szenvedte el, itt a forgalom 62 százalékkal esett vissza, ami összesen 10,7 millió utast jelentett. Ugyancsak súlyos, több mint 60 százalékos visszaesést mértek Dániában, Csehországban, Máltán, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában is. 

Az adatokból jól látszik, hogy más európai országhoz képest Magyarországon utas számban bődületesen nagy volt a visszaesés. 2019 márciusához képest 2020 márciusában

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

697 000 légi utassal kevesebb fordult meg Magyarországon.

Számokban kifejezve ez az 5. legtöbb volt azok közül az országok közül, ahol már elérhetőek a friss, EU-s adatok. 

Földbe álltak a repülőterek

A friss jelentésből kiolvasható az is, hogy az egyes európai reptereken mennyivel csökkent az utasok száma. A legjelentősebb visszaesést Frankfrut/Main reptere szenvedte el, itt 3,5 millióval csökkente az utasok száma, amit a müncheni reptér követte 2,5 milliós lezúgással. A harmadik legnagyobb visszaesést a dániai Kobenhavn/Kastrup szenvedte el, itt 1,5 millióval kevesebb légi utas fordult meg 2020 márciusában, mint 2019 márciusában. 

Ezen felül 1 millió utas szám csökkenést mértek a következő reptereken: Berlin-Tegel, Düsseldorf, Helsinki-Vantaa. És több mint fél milliós utas szám csökkenést a következőkön: Hamburg, Prága/Ruzyne, Budapest - Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, illetve Berlin-Schönefeld.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?