8 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 23-án

2020. május 23. 09:30

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.26 07:38Egyesült Királyság: június közepén nyithatnak a boltokJúnius közepén kinyithatnak Nagy-Britanniában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok - jelentette be hétfőn a brit kormányfő. Boris Johnson, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta hétfő este a Downing Streeten, elmondta: a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt korlátozások további fokozatos enyhítésének jegyében június 1-jétől, jövő hétfőtől először a szabadtéri piacok nyithatnak ki ismét, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük. Két héttel később, június 15-én a nagyáruházaktól a kisboltokig az összes olyan üzlet is kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.  Johnson hangsúlyozta: mindez egyelőre szándék, a kormány ezeket az intézkedéseket a koronavírus-járvány visszaszorításában elért további haladáshoz köti, akárcsak ahhoz, hogy az érintett kiskereskedelmi létesítmények megtegyék a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges biztonsági intézkedéseket. A brit kormány március 23-án rendelte el a nem alapvető fontosságú - például elektronikai vagy ruházati - cikkeket árusító üzletek azonnali bezárását. Johnson bejelentése után, hétfő este a brit kormány 33 oldalas útmutatót is közzétett arról, hogy az üzleteknek milyen lépéseket kell tenniük a vásárlók és a személyzet védelmében. Az előírások között szerepel annak meghatározása, hogy hány vevő tartózkodhat egyszerre a belső és külső eladótereken, úgy, hogy tartható legyen köztük a kétméteres távolság.  A boltoknak kézfertőtlenítő használatára kell biztatniuk a hozzájuk betérő fogyasztókat, és fel kell szólítaniuk őket arra is, hogy ha lehetséges, ne érjenek hozzá olyan árucikkekhez, amelyeket nem vásárolnak meg. Az üzletekben csökkenteni kell vagy fel kell függeszteni a vevőszolgálati tevékenységet, ha az nem biztosítható a szükséges távolságtartással, és ha a vásárlás nehezebb termékek mozgatásával jár, amihez több ember szükséges, ezt lehetőleg mindig ugyanazok a munkatársak végezzék együtt, a vevő részvétele nélkül. Nagy-Britanniában áprilisban példátlan mértékben, éves összehasonlításban 22,6 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi értékesítés, de az élelmiszerkereskedelmi szektoron kívül 41,7 százalékkal esett vissza a forgalom. A fogyasztás zuhanásszerű csökkenését jelzi, hogy a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) adatai szerint áprilisban gyakorlatilag megszűnt az új autók kereslete. A szakmai szervezet új havi összesítésében közölte: a múlt hónapban mindössze 4321 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 97,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tavaly áprilisban 161 ezer új gépkocsit értékesítettek a brit márkakereskedések.


Májusban végén sem maradunk új filmek, sorozatok nélkül, még ha a mozik nem is nyitnak ki egyhamar. Az HBO GO műsora következő héten is tele lesz izgalmas premierekkel, és várva várt klasszikusokkal. Ezen a héten sem lesz hiány romantikus, vígjáték-, horror-, thriller-, akciófilmekből és krimikből. A magyarok kedvenc sorozataiból is várhatók új epizódok. Mutatjuk a listát.

Thaiföld ma megkezte a koronavírus elleni vakcina tesztelését majmokon, miután az egérkísérletek jól sikerültek - jelentette be az ország.

A jelek szerint a brit kormány arra készül, hogy a januári EU-s kilépést követő egyéves átmeneti periódus után, idén december végén kereskedelmi megállapodás nélkül vágja el az utolsó köldökzsinórt is, ami még a szigetországot a kontinenshez köti.

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént, Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet.

A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány jövő keddi ülésén - jelentette be a spanyol kormányfő szombati online sajtótájékoztatóján Madridban.

Spanyolország júlisutól megnyitja a határait a nemzetközi turizmus előtt - jelentette be szombaton Pedro Sanchez miniszterelnök.

Mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében - közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Alsópáhokon.

Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával, a fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni. De vajon tényleg biztonságosak a strandok? Hogy lehet az, hogy nem terjed a vízben a koronavírus?

Az éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szabályozza, hogyan folytatódik az oktatás júniusban.

Elindult a jelentkezési dömping a táboroztatásban, miután Novák Katalin államtitkár szerdán bejelentette, hogy június közepétől lehet ottalvós táborokat tartani - mondta a taborfigyelo.hu ügyvezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Ingatlanhitelezési szakértők ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének időszakában először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Wossala Rozina éttermének újranyitása nem volt minden izgalomtól mentes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerbiában a járvány csendesedésével 50-ről 100 főre emelték a tömeges rendezvényeken engedélyezett részvételt, az ország ezzel a választási kampányrendezvényeket készíti elő, Montenegróban pedig már a nyári idegenforgalmi szezonra készülnek, s ezért mielőbb koronavírus-mentes övezetként szeretnénk hirdetni az ország adriai-tengeri partszakaszát.

Sokan már alig várták, hogy vége legyen a kijárási korlátozásoknak, és visszatérhessenek az addig megszokott életükhöz. Most azonban egy újfajta aggodalom lett úrrá a dolgozókon a bezártság hónapjai után, amelyet a mentál higiénés szakemberek elneveztek bezártság utáni szorongásnak (post-lockdown anxiety). Mivel mire éppen alkalmazkodtak a legtöbben az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terhekhez, most a korlátozások feloldásával ismét neki kell futni új kihívásoknak. A rengeteg kérdés pedig arról, hogyan tudjuk majd venni az akadályokat, biztonságban vagyunk-e, stb. félelmeket, szorongást generálnak. Arról, hogyan birkózzuk meg ezzel, szakemberek adnak most tanácsokat.

A BKK Központi ügyfélszolgálata (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19-21.) továbbá a BKK Ügyfélközpontok 2020. május 25-étől ismét az ügyfelek rendelkezésére állnak.

Ismét tájékoztat az Operatív Törzs.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja.

A válság idején meghozott adóintézkedések 360 milliárd forintos könnyítést jelentenek, a legnagyobb horderejű lépés a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése július elsejével - mondta el Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzet szombati számban megjelent interjújában.

2020.05.23 10:19
Chilében a korlátozások ellen tüntettek, egy rendőrtiszt megsebesült

Meglőttek egy rendőrtisztet a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások elleni tüntetések során Chile fővárosában - közölte a rendőrség. A tiszt bal karját érte a lövedék - írták a hatóságok a Twitteren helyi idő szerint pénteken. A Cooperativa chilei rádióadó által közzétett felvételen látszik, ahogy a rendőrök vízágyúval próbálták meg feloszlatni a tiltakozó tömeget Santiago de Chile Cerrillos körzetében. 

Ezt követően egy ember az utcára rohant, és lövéseket adott le az egyenruhásokra. Gonzalo Blumel belügyminiszter "megvetendő és gyáva cselekedetnek" nevezte a lövöldözést, mikor meglátogatta a sebesült rendőrtisztet a kórházban. Cerrillos lakói már korábban is utcára vonultak, mert nehéz gazdasági helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt. A chilei fővárosban és környékén karantént rendeltek el, így sokan nem tudnak dolgozni járni. A kormány élelmiszersegélyt ígért az embereknek, de késlekedik a szállítás. A latin-amerikai országban eddig 61 857 fertőzöttje és 630 halottja van az új koronavírusnak.

A világban 5 211 172-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 338 183, a gyógyultaké pedig 2 056 650 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 35-tel nőtt, 3713-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel.

Az idei nyár sokak számára más lesz, mint a korábbi években. A koronavírus járvány lecsengése után sem tér vissza minden a régi kerékvágásba, nagy valószínűséggel változnak majd az utazási szokások, az elsődleges szempont a biztonság lesz. Mivel a külföldi utazások esetében még sok a bizonytalanság, ezért van rá esély, hogy felértékelődnek majd a hazai nyaralóhelyek, és sokan a szállodák, több vendég elszállásolására berendezett vendégházak helyett inkább saját nyaralót bérelnének. Utánajártunk, mennyire jellemző Magyarországon a hosszú távú nyaraló bérlés, és aki ilyesmit tervez, mégis milyen árakra számíthat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm