9 °C Budapest

Mikor venne nyaralót, ha nem most? Sosem volt még könnyebb alkudni

2020. május 23. 14:34

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Ingatlanhitelezési szakértők ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ha a tulajdonos egész évben a nyaralójában lakik, akkor sokakban merül fel a kérdés, hogy az már lakóháznak számít? A kérdés megválaszolásában nem az a döntő, hogy mire használják, hanem az, hogy az adott épület milyen övezeti besorolással, rendeltetési megjelöléssel szerepel a helyi ingatlan-nyilvántartásban. Így a válasz az, hogy 

a nyaraló besorolású ingatlan akkor is nyaralónak számít, ha egész évben lakják a tulajdonosok.

A kategorizálásnak azért van jelentősége, mert a helyi adózásban, a fenntartásban, a biztosításban, valamint a hitelfelvételnél eltérő szabályok vonatkoznak a lakóházakra, a nyaralókra, vagy a gazdasági épületekre.

A minden második CSOK-hitelt folyósító OTP Bank arra figyelmezteti a leendő vásárlókat, hogy bármennyire is csábítónak tűnhet a lehetőség, a falusi CSOK-ot például nem lehet nyaralóvásárlásra igénybe venni.

Lakásvásárlás előtt állsz? Válogass a legjobb ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

"Nyaralókra vagy gazdasági épületként bejegyzett üdülőkre államilag támogatott lakáshitel, így a falusi CSOK sem igényelhető. A lakásként bejegyzett társasüdülő kivétel, de a CSOK feltételrendszere szerint a kedvezmény csak akkor jár, ha a tulajdonos bejelentkezik a meghitelezett új otthonába, és 10 éven át életvitelszerűen ott is lakik. Az első feltétel teljesítését a kölcsönt folyósító hitelintézet ellenőrzi, a másodikat az adott település jegyzője vizsgálhatja" - mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Hitelfelvételi lehetőségek, feltételek

Aki nem tudja teljesíteni a CSOK feltételeit, piaci kamatozású jelzáloghitelből is finanszírozhatja a nyaralóvásárlást. Az így felvehető kölcsön összegét, feltételeit számos tényező befolyásolja. Az elsődleges az adott ingatlan értéke. A hitelintézeti értékbecslésnél meghatározó, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon: lakóház-besorolásnál kisebb, nyaraló és gazdasági épületnél nagyobb önrésszel kell számolnia az igénylőnek.

Tudtad? A babaváró hitelt ingatlanvásárlásra is felhasználhatod! Nézz szét az ajánlatok között!

A hitelintézetek általában az adott települések fejlesztési elképzeléseit, a besorolási övezetek tervezett változásait is vizsgálják. Jó tudni, hogy egy nyaralót a tulajdonosa kezdeményezésére is át lehet minősíteni lakóházzá. Ez a folyamat viszont általában hosszadalmas és bonyolult, komoly műszaki feltételeket kell teljesíteni, ráadásul vannak településrészek, ahol az egyedi szabályok nem is teszik lehetővé az átminősítést. A hitelintézetek a megvásárolni kívánt nyaraló elhelyezkedését, állapotát, felszereltségét is megvizsgálják. Általános követelmény, hogy legalább komfortos legyen a kiszemelt ház, vagyis legyen benne fűtés, hideg/meleg víz és fürdőszoba. Az összetett feltételrendszer miatt a hasonló méretű és komfortfokozatú nyaralók esetében is jelentős eltérések lehetnek az eladási ár és a hitelintézetek értékbecslése között, ezért a szakértők azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy előzetesen mindenképpen mérjék fel alaposan a kölcsönfelvételi lehetőségeket, még mielőtt belevágnak a vásárlásba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vegyes képet mutat a balatoni ingatlanpiac

Az Ingatlanpont elemzése szerint idén a vevőknek országosan nagyobb esélyük van az alkura az ingatlanok meghirdetett árához képest, mint az előző évben. A Balatonnál vegyes a kép. 

A déli part kiemelt településein (Siófokon, Zamárdiban, Fonyódon, Balatonlellén vagy Balatonszemesen) befagyott a piac.

Az érdeklődés az előző évekhez mérten jelentősen, 80 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a tó nyugati és északi részén, valamint a vonzáskörzetében, ahol a vevők jellemzően nem befektetési céllal vásárolnak lakóingatlanokat, nincs visszaesés. Keszthelyen továbbra is a nyaralókat, Tapolcán a kisebb értékű építési telkeket keresik. Annak még nincs jele, hogy a kijárási korlátozások miatt a négy fal közé szorult, távmunkában dolgozó érdeklődők felpezsdítenék a piacot, de a tavasszal amúgy is jellemző élénkülés részeként egy új vásárlói kör is kialakulhat a "lakáskaranténosokból".

Járulékos költségek, fenntartás

Piaci kamatozású lakáshitellel természetesen megoldható a finanszírozás, de a vásárlás előtt érdemes azt is számításba venni, hogy egy nyaraló körül mindig akad tennivaló, nem beszélve a téliesítéskor és a tavaszi nyitáskor elvégzendő feladatokról. Egy rosszul elzárt vízvezeték nemcsak a fogyasztásmérőt pörgetheti meg. Egy csőtörés vagy egy vihar az épületben is komoly károkat okozhat, amelyek helyreállítása még akkor is fejfájást okozhat, ha a tulajdonosnak van megfelelő biztosítása. Mindezeken túl meg kell rendelni a szemétszállítási szolgáltatást, ha nincs csatorna, a szippantós kocsit is időről időre házhoz kell hívni. Azt is bele kell kalkulálni a fenntartási költségekbe, hogy a helyi önkormányzat is megadóztathatja a nyaralótulajdonosokat. A vételáron felül ezekkel a költségekkel kell számolnia annak, aki nyaralótulajdonossá kíván válni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem