26 °C Budapest
Felőröl a meló? Így menj szabira úgy, hogy ki sem mozdulsz otthonról

Felőröl a meló? Így menj szabira úgy, hogy ki sem mozdulsz otthonról

2020. május 5. 19:02

Az új koronavírus-járvány miatt lassan két hónapja tömegek dolgoznak otthonukból. Ez nem csupán a magánéletüket forgatta fel alaposan, de a mentális egészségük szempontjából is masszív megterhelést jelentettek az elmúlt hetek. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha már úgyis otthon vagyunk, felesleges szabadnapot tartani. Az ilyen kiszámíthatatlan helyzetekben azonban kritikus lehet egy-egy pihenőnap, hogy mennyire és mivel érdemes tölteni, arról szakértők tanácsait szedtük össze.

A világjárvány jelentősen átformálta a mindennapjainkat, és valószínűleg szinte mindenkinek legalább részben, ha nem teljesen keresztbevágta az idei terveit. A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzetben sokan vannak azok is, akinek az otthonról való távmunka már huzamosabb ideje a mindennapjaik részét képezi, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Kifejezetten kellemes például a nem mikróban melegített ebéd, vagy az irodainál lazább ruha viselése is, azonban komoly kihívás lehet a munkaidő és a magánélet egyensúlyát megtartani. Az érme másik oldalán pedig a hétvégék jelentősége is a múlt homályába vész lassan. Így érthető, hogy egyre többen érzik úgy: most már tényleg szükségem van pár szabadnapra.

Az aktuális helyzetben, amikor tízezrével válnak munkanélkülivé az emberek hazánkban, nem biztos, hogy a legjobb ötlet egy huzamosabb nyaralásra menni, pláne mivel egyelőre egyébként sem mindenki hagyhatja el az otthonát. De már akár egy vagy két szabadnap is csodákra lehet képes, és vélhetően szükségszerű is ennyi idő után. Csupán meg kell találni a megfelelő lehetőségeket a feltöltődésre. Hogy milyen lehetőségeink is vannak ilyen eddig ismeretlen helyzetekben, azzal kapcsolatban a money.com szakértők tanácsait gyűjtötte össze.

Biztos, hogy kijár nekem egy-két szabadnap?

Az aktuális helyzetben kiemelten fontos, hogy tisztában legyél azzal mire van szükséged, és mire nincs - a kollégáid, a főnököd és önmagad érdekében is. Ha már muszáj egy napot a mentális egészségedre fordítanod, hogy hatékonyabban tudj tovább dolgozni, vagy a gyerekre kell koncentrálnod, mert plusz közös programokra van szüksége, hát tégy úgy.

Ne magyarázkodj mindig. A távmunka alatt is produktív vagy, teljesen természetes, ha szükséged van pár pihenőnapra

 - kezdi Brenda Abdilla, karrier tanácsadó. A vezetőd vélhetően meg fogja érteni. Ha esetleg mégsem, akkor finoman jelezheted számára, hogy a példátlan válság téged is példátlan módon megvisel.

Nincsenek kőbe vésett útmutatások ilyen helyzetekre, mint a jelenlegi

 - véli Samantha Ettus, egy HR start-up vezérigazgatója. Legyél empatikus és ésszerű, amikor pedig szükséges, állj ki magadért.

De már belefáradtam az egészbe

Könnyen kerülhetünk hullámvölgybe, amikor nulla rendszer van az életünkben a robotoláson kívül. Kitalálni és végigvinni egy saját projektet is kiváló és olcsó elfoglaltság lehet, hogyha elterelnéd a gondolataidat a munkáról. Tudományosan bizonyított tény, hogy a dopamin (boldogsághormonként is ismert) termelése megugrik, amikor teljesítünk egy feladatot. Éppen ezért nagyon is hasznos és feltöltő ötlet lehet pár véghezvihető, de főként szórakoztató nem munkafeladat elvégzése is a szabadidőnkben.

Talán éppen a fürdőszobára férne rá egy alapos sikálás, vagy már hetek óta tűkön ülsz, hogy most újra a régi hobbidnak élj. Sőt, ha már úgyis otthon vagy, egy kicsit át is rendezheted a lakást.

Elég valószínű, hogy még egy ideig otthon töltöd a napjaidat, úgyhogy ha eddig nem tetted volna, érdemes kialakítanod a megfelelő munkakörnyezetet

- fejtette ki Ettus.

Nem az lenne a pihenés lényege, hogy ne dolgozzak?!

A munkamániások hajlamosak a szélsőséges helyzeteket, mint például a COVID-19 világjárványt, túlzottan feszülten kezelni és kimeríteni önmagukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha eddig legfelső fokozatban pörögtél, tényleg muszáj lesz egy kicsit üresbe váltanod

- javasolja Abdilla.

Gondolj egy átlagos nyaralásra. Amikor kiterülünk a vízparton vagy olvasunk egyet a napágyon, a célunk a kikapcsolódás maga. Egy otthon töltött szabadnap valóban nem ugyan az, de ha az elmúlt hetekben túlórát nem kímélve dolgoztál, akkor a tv előtt elterülni a kanapén sem egy taszító program.

Teljesen természetes, hogy sokan nem akarnak szabadnapokat kivenni ilyen időkben, de ez elkerülhetetlen, hogy végig bírjuk csinálni

- emelte ki Abdilla. Ne hitessük el magunkkal, hogy a pihenés ilyenkor nem számít.

És ha még mindig szétvet az ideg?

Ahogy egy régi ima is mondja: adj békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok. Nos lássuk be, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben elég sok dolog felett elvesztettük az irányítást az életünkben.

Magától értetődő, hogy egy vagy két extra szabadnap, amit nem a munkához köthető feladatokkal, vagy egy pihentető kanapén kockulással töltünk, az teljesen más kategória, mint bejárni egy új várost, vagy a vízparton szórakozni egyet barátokkal és családdal. Azonban ha beérjük azokkal a lehetőségekkel, amikkel jelenleg operálni tudunk, az már önmagában is segítség a stressz kiengedésében ilyen eddig ismeretlen helyzetekben.

Nem kell erőltetni a pozitivitást, ha egyszer a helyzet kifejezetten nem az

- fejezi be Abdilla. De lelassítani és kiengedni a fáradt gőzt, mindenképpen kellemesebb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?