8 °C Budapest

A koronavírus-válság őket sem kíméli: utcára kerülhet a jövő generációja

2020. április 30. 18:30

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás következtében még a nyár folyamán is rengeteg ember veszítheti el a megélhetését - mutat rá egy friss felmérés. Kiemelten veszélyeztetettek ebből a szempontból a diploma nélküli dolgozók, és a fiatalabb munkavállalók is.

Az új koronavírus okozta gazdasági sokkhatás következtében már eddig is tömegek kerültek az utcára nem csak Magyarországon, de szinte mindenhol, ahol megjelent a vírus. Az elbocsájtási hullám azonban a nyáron sem fog elapadni még, ráadásul a diploma nélküli állásokban dolgozókat sújthatja leginkább a járvány okozta recesszió, ami Európa szerte akár már 59 millió embert is munkanélkülivé tehet - írja egy friss felmérés alapján a brit The Guardian.

A kutatás szerint a világjárvány miatt veszélybe került dolgozók 80 százaléka nem rendelkezik egyetemi végzetséggel, legyen szó leépítések áldozatairól, fizetés nélküli szabadságolásra küldöttekről vagy épp csökkentett fizetéssel és munkaidővel tovább dogozókról. A kiemelten veszélyeztetett munkakörökkel kapcsolatban azonban további következtetések is levonhatóak a felmérés segítségével.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A legnagyobb bizonytalanság a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók, illetve az irodai személyzet esetében figyelhető meg, az ő állásaik jóval nagyobb fenyegetettségnek van kitéve az aktuális veszélyhelyzetben. Ennek legfőbb oka az, hogy ezek a pozíciók igénylik a legtöbb személyes kapcsolatot.

Ezzel szemben a legkisebb bizonytalanság az olyan munkakörökben figyelhető meg, ahol a fizikai kapcsolattartás nem szükségszerű, és javarészt vagy akár egészben is elhagyható lenne. Ilyen foglalkozással rendelkeznek például a könyvelők, mérnökök vagy éppen az újságírók is. Fontos kiemelni, hogy a létfontosságú szervek dolgozói, mint az egészségügyi intézmények, a rendfenntartó szervek, a mezőgazdasági vagy az oktatásban dolgozóknak sem kell komoly leépítésektől tartaniuk - véli a The Guardian.

A felmérés más következtetései is baljós árnyakat vetnek a jövőre, ugyanis a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák tovább nyithatják a bérollót, és megnövelhetik a különbségeket a tehetősebb és szegényebb rétegek között is - vélik az elemzők.

A baj sosem jár egyedül

Mindeközben természetesen az európai országok kormányai is jelentős gyorsasággal dolgozták ki gazdasági mentőcsomagjaikat a megrogyott gazdaság felsegítésére, azonban a felmérés szerint még így is látványos növekedés lesz megfigyelhető a munkanélküliségben, és a társadalmi igazságtalanságok tekintetében.

A társadalmi egyenlőtlenségre sincs éppen jótékonyhatással a növekvő munkanélküliség, ráadásul a szociálishálókat is jelentősen leterheli. Mindezek mellett a bűnözés és a társadalmi bizonytalanság is megemelkedhet a gyarapodó munkanélküliség hatására - fejtette ki a The Guardian. Továbbá a felmérés szerint a munkanélküli emberek esetében kétszer nagyobb a veszélye egy mentális betegség kialakulásának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még a fiatalok sem dőlhetnek hátra

A kutatás feltárta azt is, hogy a 15 és 24 év közötti korosztályra jellemző munkakörökre is jelentősen nagyobb hatással van a sokkhatás, mint idősebb és tapasztaltabb kollégáik viszonylatában. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a fiatalfelnőttek munkahelyeire gyakorolt negatívhatás erősen múlik azon, hogy az országok kormányainak meddig szükséges fenntartani a korlátozásokat.

Ha a lehető leghamarabb feloldjuk a korlátozó intézkedéseket és a megfelelő szektorokat támogatjuk, akkor nem feltétlen vesztettük el ezt a generációt

 - emelte ki Sebastian Stern, a McKinsey szenior elemzője.

Hova vezethet mindez?

Még mindig korai lenne jóslatokba bocsátkozni, hogy mennyire lesz mély az aktuális válság a foglalkoztatottság szempontjából, de nem csak rombolásról szóltak az elmúlt hetek. A járványhelyzet olyan termékek és munkafolyamatok fejlesztését is felpörgette, amik másképpen még évekbe telhettek volna - emeli ki a The Guardian.

Mindeközben a vásárlói igények is erősen irányt váltottak. Egyre több élelmiszer, ruházati és luxuscikket árusító kereskedőnek kell az online térben is versenyképesnek lennie, ha tartani akarja a lépést a piaccal. Továbbá ha jól használjuk ki az előttünk álló éveket, akkor rengeteg lehetőség nyílhat meg nemcsak a társadalmi egyenlőtlenségek elsimítása terén, de a távmunkás foglalkoztatás fejlesztésében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem