Újabb részletek a giga mentőcsomagról: bárki jogosult lehet a 0%-os karrierhitelre

Újabb részletek a giga mentőcsomagról: bárki jogosult lehet a 0%-os karrierhitelre

2020. április 16. 16:16

Újabb részleteket tudhattunk meg a történelminek tartott gazdasági mentőcsomagról. Ma délután Schanda Tamás miniszter és két államtitkára tartottak online háttérbeszélgetést az eddig bevezetett intézkedések részleteiről, valamint újabb terveiket is belengették.

Ma délután egy online háttérbeszélgetés keretein beül tudhattunk meg további részleteket a kormány gazdaságvédelmi akciótervéről, és újabb, még nem végleges intézkedéseket is belengettek. A beszélgetésen részt vett: Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese, illetve György László és Bodó Sándor államtitkárok. Azonban mielőtt belemennénk a friss részletekbe, vegyük át újra a főbb elemeit a mentőcsomagnak.

A szóban forgó akcióterv 5 legfontosabb eleme:

Történelmi léptékű gazdasági lépésre van szükség, - kezdte a miniszter - és dolgozunk a további intézkedéseken. Az elmúlt években elért eredményeket rombolja a mostani válság. 

A minisztérium feladata most az, hogy minimalizálja a gazdasági károkat és veszteségeket, illetve az újraépítésre fókuszáljon

- emelte ki Schanda Tamás. A bértámogatási programnak két fontos eleme van. Az első a már ismert, kieső munkaidő után járó bértámogatás.

Általános bértámogatási program

A kormány célja, hogy lehetőség szerint mindenkinek legyen munkája, ezért a program lényege egy olyan támogatási konstrukció, amikor a rövidített munkaidős foglalkoztatás a realitás. A munkaidő csökkentés mértéke fontos dolog. Jelen konstrukcióban azokkal foglalkoznak, akiknél legfeljebb 50 százalékkal csökkentették a munkaidőt, és így legalább napi 4 órás a munkavégzés. Ezek alapján a kieső munkaidő után jár majd a jövedelem kiegészítés, és a kieső munkabér 70 százalékáig terjedhet. A nettó minimálbér és a nettó minimálbér kétszerese közötti, a munkaidő kieséssel arányos munkabér képezi a támogatás alapjául szolgáló távolléti díjat. Ennek a távolléti díjnak a 70 százalékát állja az állam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • A dolgozó nettó 22 ezer forint és legtöbb 75 ezer forint közötti támogatásban részesülhet, havonta kapja, és a hivatal utalja a pénzt.
  • Cégkapun keresztül kell beadni az egyesített kérelmet, a munkaadónak és a munkáltatónak közösen.
  • A 4 órás munkaidőt a munkaadó fizeti. A kiesett munkaidő 70 százalékát az állam finanszírozza. A maradék 30 százalék az egyéni fejlesztésre rendelkezésre álló idő. Ez utóbbit a munkaadónak kell finanszíroznia. Szakmai képzésekben kell gondolkodni az egyéni fejlesztési időben.

Jön a K+F szektor támogatása

Az innovációs dolgozók támogatása is kiemelten fontos a gazdaság újraindítása szempontjából. Ezért a kutatás és fejlesztés területen dolgozó, - megközelítőleg 33 ezer dolgozó a versenyszférában - külön bértámogatásban részesülhet. Ebben a szférában a bruttó átlagbér eléri a 797 ezer forintot, és ennek 40 százalékáig, azaz 318 ezer forintig igényelhetnek a munkáltatók támogatás havonta, három hónapon keresztül.

A munkaadó fogja benyújtani a pályázatokat a kormányhivatalokhoz, azok foglalkoztatási főosztályához. A pályázati kiírás már tegnap megjelent, érdeklődők vannak, 8 nap az elbírálás ideje, így számokról még nem tudtak beszámolni.

Újabb intézkedések

A kormány tartja magát a szocho csökentéséhez idén - hangsúlyozta az államtitkár - majd felsorolta az újabb, már eldöntött és döntés előtt álló gazdaságpolitikai lépéseket:

  • Karrierváltáshoz 0 százalékos felnőttképzési diákhitelt dolgozott ki a tárca.
  • Munkahely megtartáshoz egy 0,1 százalékos kamatozású, 9 havi munkabért tudnak majd felvenni a cégek. 
  • Elindult a VALI, minden fontos, vállalkozóknak szánt információval. Itt 100, veszélyhelyzet idején térítésmentes képzést tett közzé az ITM. Az újrainduláskor versenyelőnyre tehetnek szert, ha képzik magukat a munkavállalók.
  • Minden vállalatméretre és minden szektorra lesz kedvezményes kamatozású hiteltermék. Ennek a kamata pedig 0,1 és 0,5 százalék között fog mozogni, és ez az Európai Bizottság döntésétől függ még.
  • A hitel- és garancia termékekről még nem döntött a kormány. A 9200 milliárd forintos összprogramban jelentős szerepet játszik ez a hitel és garancia program. (Előbbi 1500 milliárd forint, utóbbi 500 milliárd forint lesz.)
  • Az online kasszát használó kereskedők 2021. januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.
  • Ezeken kívül lesznek még tőketermékek, amelyek célja, hogy megvédjék a magyar tulajdont a felvásárlásokkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24