5 °C Budapest
Megszólalt a sztárközgazdász: még nincs vége, újabb lökést kaphat a járvány

Megszólalt a sztárközgazdász: még nincs vége, újabb lökést kaphat a járvány

2020. április 14. 14:04

Brutális károkat okoz a gazdaságnak az új koronavírus-járvány, az előző negyedévhez képest a harmadával is visszavetheti a GDP-t. Nézzük is meg a vírus hatását globális, európai és magyar viszonylatban.

A fejlett gazdaságok ebben a negyedévben akár 35 százalékos csökkenést is tapasztalhatnak a megelőző három hónaphoz képest - írja a Bloomberg friss felmérései alapján. Ez a visszaesés mértékét tekintve a négyszerese az eddigi rekordnak, amit a korábbi 2008-as pénzügyi válság eredményezett. Az ugyan még továbbra is kérdéses, hogy a globális gazdaságnak mennyi időre lesz szüksége a felépüléshez, mivel ez a mentőcsomagok mellett annak is a függvénye, hogy az emberek mikor is térhetnek majd vissza a munkahelyeikre, és kezdődhet meg az erősödés.

Hogyan fest a helyzet globálisan?

Az új megfertőződések száma globális szinten nézve most látszik tetőzni

 - mondta Jan Hatzius a Goldmann Sachs közgazdásza. A rossz hír az, hogy a javulás egyelőre úgy fest a társadalmi távolságtartásnak köszönhető, de ugyan ez igaz a gazdasági teljesítmény zuhanórepülésére is. Ez utóbbi gyorsan visszafordítható lenne, azonban ehhez az embereknek vissza kéne térniük a munkahelyeikre, amivel viszont a koronavírus-járvány terjedését is megerősítenék - vélekedik Jan Hatzius. 

Fontos megemlíteni, hogy a feltörekvő országoknak is több segítségre lesz szükségük a világ gazdagabb országaitól, hogy túljussanak a válságon, ahogy erről már korábban írtunk is bővebben.

Mi a helyzet Európában?

Az koronavírus-járvány gazdasági hatásaira adott válaszokat fel kell pörgetnie Európának. Egy nagyobb léptékű, továbbá ideális esetben központilag finanszírozott pénzügyi enyhítésre, és komolyan elszántságra van szükség az euróövezet megvédésére - írja Hatzius. 

Korábbi írásunkban is foglalkoztunk a kérdéssel, miszerint nem csak a járvány során gócpontként számon tartott országok esetében, - mint amilyen Olaszország vagy Spanyolország - de a feltörekvő gazdaságok számára is sokat segítene egy jelentős méretű és átfogó mentőterv az Európai Unió részéről.

Mi lesz Magyarországgal?

Hazánkban a tömeges megfertőződések szakaszát még mindig nem érte el a járvány, ám a gazdasági sokkhatás minket sem került el, így az elmúlt hetekben sorra jelentették be a gazdasági mentőcsomagokat. A teljesség igénye nélkül, de talán a legfontosabb intézkedések voltak, amik bevezetésre kerültek például a törlesztési moratórium, az adóterhek és járulékok csökkentése a válság által közvetlenül érintett ágazatoknál, illetve a legfrissebbnek számító intézkedés, ami a kieső munkaidő után járó jövedelemkiegészítés

Ezzel párhuzamosan az MNB is folyamatos intézkedésekkel próbálja megóvni a gazdaságot a koronavírus járvány okozta sokkhatástól, azonban szakértők szerint még így sem lesz elkerülhető a recesszió Magyarország számára. Továbbá ezek hatékonyságáról még nem jelentek meg hivatalos adatok az elmúlt hetekben.

Összességében elmondható, hogy a törvényhozók szinte kivétel nélkül tekintélyes méretű gazdasági mentőcsomagokkal válaszoltak a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatásra. A bankrendszer támogatása, és a jövedelemkiegészítések segítenek, hogy a pénzáramlása valamelyest fennmaradjon a válság ideje alatt, azonban a tehetősebb országoknak jelentős segítséget kell adniuk a feltörekvő országok gazdaságai számára - fejezte be a közgazdász. Ezzel a fejlett országok későbbi visszafertőződésének esélyét is csökkentve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06