14 °C Budapest
Megszólalt a sztárközgazdász: még nincs vége, újabb lökést kaphat a járvány

Megszólalt a sztárközgazdász: még nincs vége, újabb lökést kaphat a járvány

2020. április 14. 14:04

Brutális károkat okoz a gazdaságnak az új koronavírus-járvány, az előző negyedévhez képest a harmadával is visszavetheti a GDP-t. Nézzük is meg a vírus hatását globális, európai és magyar viszonylatban.

A fejlett gazdaságok ebben a negyedévben akár 35 százalékos csökkenést is tapasztalhatnak a megelőző három hónaphoz képest - írja a Bloomberg friss felmérései alapján. Ez a visszaesés mértékét tekintve a négyszerese az eddigi rekordnak, amit a korábbi 2008-as pénzügyi válság eredményezett. Az ugyan még továbbra is kérdéses, hogy a globális gazdaságnak mennyi időre lesz szüksége a felépüléshez, mivel ez a mentőcsomagok mellett annak is a függvénye, hogy az emberek mikor is térhetnek majd vissza a munkahelyeikre, és kezdődhet meg az erősödés.

Hogyan fest a helyzet globálisan?

Az új megfertőződések száma globális szinten nézve most látszik tetőzni

 - mondta Jan Hatzius a Goldmann Sachs közgazdásza. A rossz hír az, hogy a javulás egyelőre úgy fest a társadalmi távolságtartásnak köszönhető, de ugyan ez igaz a gazdasági teljesítmény zuhanórepülésére is. Ez utóbbi gyorsan visszafordítható lenne, azonban ehhez az embereknek vissza kéne térniük a munkahelyeikre, amivel viszont a koronavírus-járvány terjedését is megerősítenék - vélekedik Jan Hatzius. 

Fontos megemlíteni, hogy a feltörekvő országoknak is több segítségre lesz szükségük a világ gazdagabb országaitól, hogy túljussanak a válságon, ahogy erről már korábban írtunk is bővebben.

Mi a helyzet Európában?

Az koronavírus-járvány gazdasági hatásaira adott válaszokat fel kell pörgetnie Európának. Egy nagyobb léptékű, továbbá ideális esetben központilag finanszírozott pénzügyi enyhítésre, és komolyan elszántságra van szükség az euróövezet megvédésére - írja Hatzius. 

Korábbi írásunkban is foglalkoztunk a kérdéssel, miszerint nem csak a járvány során gócpontként számon tartott országok esetében, - mint amilyen Olaszország vagy Spanyolország - de a feltörekvő gazdaságok számára is sokat segítene egy jelentős méretű és átfogó mentőterv az Európai Unió részéről.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi lesz Magyarországgal?

Hazánkban a tömeges megfertőződések szakaszát még mindig nem érte el a járvány, ám a gazdasági sokkhatás minket sem került el, így az elmúlt hetekben sorra jelentették be a gazdasági mentőcsomagokat. A teljesség igénye nélkül, de talán a legfontosabb intézkedések voltak, amik bevezetésre kerültek például a törlesztési moratórium, az adóterhek és járulékok csökkentése a válság által közvetlenül érintett ágazatoknál, illetve a legfrissebbnek számító intézkedés, ami a kieső munkaidő után járó jövedelemkiegészítés

Ezzel párhuzamosan az MNB is folyamatos intézkedésekkel próbálja megóvni a gazdaságot a koronavírus járvány okozta sokkhatástól, azonban szakértők szerint még így sem lesz elkerülhető a recesszió Magyarország számára. Továbbá ezek hatékonyságáról még nem jelentek meg hivatalos adatok az elmúlt hetekben.

Összességében elmondható, hogy a törvényhozók szinte kivétel nélkül tekintélyes méretű gazdasági mentőcsomagokkal válaszoltak a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatásra. A bankrendszer támogatása, és a jövedelemkiegészítések segítenek, hogy a pénzáramlása valamelyest fennmaradjon a válság ideje alatt, azonban a tehetősebb országoknak jelentős segítséget kell adniuk a feltörekvő országok gazdaságai számára - fejezte be a közgazdász. Ezzel a fejlett országok későbbi visszafertőződésének esélyét is csökkentve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06