11 °C Budapest
Mostantól van érvényben a kijárási korlátozás Magyarországon: mindenkire vonatkozik

Mostantól van érvényben a kijárási korlátozás Magyarországon: mindenkire vonatkozik

2020. március 28. 00:00

Mostantól, azaz március 28. 00:00 perckor lép életbe a kijárási korlátozás Magyarországon, ami két hétig, április 11-ig fog tartani. A 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak, illetve mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el lakóhelyét. Mutatjuk a részleteket!

Március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon - jelentette be Orbán Viktor március 27-én. AZ erről szóló rendelet még tegnap meg is jelent a  Magyar Közlönyben, a Pénzcentrum most összeszedte a legfontosabb részleteket:

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Ezt a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

Vendéglátó üzletben - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Alapos indokok:

 • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, 
 • valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
 • napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése, 
 • az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
 • az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés 
 • a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
 • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
 • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás, 
 • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 • a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
 • a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás, 
 • a gyógyszert, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás, 
 • az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, m) a dohányboltban történő vásárlás, 
 • a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele, 
 • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
 • a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, 
 • a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele, 
 • a legszükségesebb esetben a  személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
 • az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása, 
 • a szülői jogok és kötelezettségek, 
 • a hitéleti tevékenység.

Alapos indok továbbá a  magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a  zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az 65 év feletti személy tartózkodhat.

A vendéglátósokra, üzletekre meghatározott korlátozás, előírás érvényesítése a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

Szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

A szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

A rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba. 2020. április 11-én hatályát veszti.

Kérdezz-felelek!

Mit jelent a kijárási korlátozás?

A kijárási korlátozás egyfajta kényszerintézkedés, az erre vonatkozó szabályoknak törvényi kerete van, a 2011. évi CXIII. törvény:

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.

A jelenlegi rendelkezéseket hivatalosan kijárási korlátozás, nem tilalom címen jelentették be, de a rendelkezések hasonlóak. Elrendelhető továbbá a törvény megfogalmazásában az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése, valamint hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad. Ezekről egyelőre nincsen szó.

Meddig tart a kijrási korlátozás?

A rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba. 2020. április 11-én hatályát veszti.

Mi történik, ha megszegem a kijárási korlátozást?

A szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy dolgozni sem kell mennem?

Nem. A lakóhely elhagyásának alapos indokai közé tartozik a rendelet szerint a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem vihetem el a gyermekem óvodai, iskolai gyermekfelügyeletre sem?

Nem. A napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése kivételt képez a kijárási korlátozás alól. Ezen túlmenően a rendelet alapos indokként határozza meg a a szülői jogok és kötelezettségek ellátását. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek orvoshoz, gyógyszertárba?

Nem, a rendelet szerint az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna).

A rendelet nem tiltja a a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlást sem. 

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek élelmiszerboltba, benzinkútra, dohányboltba sem?

Nem, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás, az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás, a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás (ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat), valamint a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás nem tilos a rendelet szerint. Nem korlátozzák az üzemanyag-töltőállomás felkeresését és a dohányboltban történő vásárlást sem.

A 65 év felettiekre külön szabály vonatkozik: az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, aki ebbe a korosztályba tartozik. 

Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az 65 év feletti személy tartózkodhat.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek fodrászhoz sem?

A fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele továbbra is engedélyezett, alapos indoknak számít.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem vihetem szervízbe az autót, biciklit sem?

Nem, a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevételére továbbra is van lehetőség.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek el bankba vagy postára sem?

A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele megengedett.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem sétáltathatom a kutyámat?

Nem, a rendelet szerint az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása megengedett.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem köthetek házasságot?

Nem, a rendelet szerint a házasságkötés és a temetés szűk családi körben kivételt képez.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek el temetésre sem?

Nem, a rendelet szerint a házasságkötés és a temetés szűk családi körben kivételt képez.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek ki futni vagy kirándulni sem?

Nem, az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés megengedett külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem mehetek el a templomba, a paphoz?

Nem, a rendelet nem korlátozza a hitéleti tevékenységet.

És, ami még hátra van

A kijárási tilalommal kapcsolatban szeretném kihangsúlyozni, hogy a rendőrök utcai jelenléte kapcsán segítő, empatikus, lojási intézkedésekkel kívánjuk arra sarkallni a lakosságot, hogy közös érdekünk betartania az óvintézkedéseket

- mondta el az Operatív Törzs március 27-i tájékoztatójánKiss Róbert rendőralezredes. Müller Cecília ezen felül arra is felhívta mindenki figyelmét, hogy "az egész lakosság védelmét szolgálja a most bevezetett döntés." A tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta azt is, "ennek a korlátozásnak nem maga a korlátozás a célja, hanem a csoportosulások és a kontaktok számának csökkentése."

Kis Róbert újságírói kérdésre a korlátozással kapcsolatban elmondta, a munkába igyekvőknek nincs szükségük munkáltatói igazolásra, mindenki szabadon járhat munkába. A tisztifőorvos pedig hangsúlyozta, 

az a cél, Magyarország elkerülje az olasz vagy spanyol járványügyi helyzetet.
(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?