13 °C Budapest
Veszélyes kór támadja az idős magyarokat: sok a beteg, alig van, aki védett

Veszélyes kór támadja az idős magyarokat: sok a beteg, alig van, aki védett

2018. december 13. 16:50

A tél beköszöntével az influenzás megbetegedések száma is rohamosan nő. A szakemberek szerint pedig az egyetlen megbízható védekezés a védőoltás. Igen ám, csakhogy Magyarországon a leginkább veszélyeztetett korosztályban (65 év vagy idősebbek) nagyon alacsony a védettségi arány. A legfrissebb statisztikák szerint csupán az idős magyar emberek 20 százaléka volt beoltva 2016-ban, holott az EU-s átlag 43 százalék.

A tél bizony az az évszak, amikor rengeteg ember fertőződik meg influenzavírussal. És bár sokaknak a betegség lefolyása maximum 1-2 kellemetlen hetet jelent, addig a 65 év felettiek vagy a krónikus betegségben szenvedők bizony komoly veszélyben lehetnek, ha elkapják a vírust. 

És a betegséget egyre többen kapják el. A HelloVidék ma megjelent cikke szerint az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján

Magyarországon december 3. - 9. közt 9,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten

A legveszélyeztetettebb csoportok tehát nem vehetik félvállról a veszélyes betegséget. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az 

influenza elleni leghatásosabb védelmet a védőoltás jelenti.

Ezeknek elsődleges célja a súlyos megbetegedések és az influenzás halálesetek megelőzése. A védőoltást minden szezon előtt, évente érdemes megismételni, mivel az influenza nagyon változékony, így minden évben új formában támadhat.

Alacsony a védettség

Hiába azonban a védőoltások ajánlása, friss európai statisztikákból azt olvashatjuk ki, hogy Magyarországon a 65 éves vagy annál idősebb emberek influenza elleni oltottsága messze elmarad az EU-s átlagtól - derült ki az Eurostat friss jelentéséből.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikák szerint ugyanis az idős (65 éves vagy idősebb) magyarok csupán 20 százaléka volt beoltva az influenza ellen, míg ebben a korosztályban az EU-s átlag 43 százalék. A szomszédos országokat figyelembe véve (melyek rendelkeznek statisztikai adatokkal) egyedül Horvátország előzi Magyarországot, ott 21 százalékos az idősek vakcinázottsági aránya. Szlovákia és Románia azonban mögöttünk van, 13 és 8 százalékkal. 

A lista élén egyébként az Egyesült Királyság végzett, ott a 65 éves vagy annál idősebbek körében 71 százalékos volt a végzettség, de 50 százalék fölötti végzettségről számolt be Spanyolország és Írország is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?