27 °C Budapest
A karriered bánhatja, ha ezen spórolsz

A karriered bánhatja, ha ezen spórolsz

2018. február 4. 13:03

Nem csak egészségügyi szempontból fontos, hogy kialudjuk magunkat. Anyagi szempontból is rosszul jár, aki nem piheni ki magát: tízezrekkel kereshet kevesebbet havonta, mert gyakrabban lesz beteg, és kényszerül táppénzre.

Rengeteg kutatás alátámasztotta már, hogy az alváshiánynak rengeteg negatív hatása van. Egy friss kutatás szerint például szorongáshoz és depresszióhoz vezet, ha nem alszunk eleget. Azok, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak rá, hogy negatívabban lássák a dolgokat, rengeteg aggasztó gondolat gyötri őket. Nem csak azok hajlamosabbak azonban a pesszimizmusra, akik keveset aludtak, de azok is, akik nehezen aludtak el. A kutatók tehát kapcsolatot találtak az alvás mennyiésge, minősége és aközött, hogy hogyan kezeli valaki a negatívumokat az életében, ennek következtében pedig az alváshiány depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet.

A kialvatlanság jelentős hatással van a munkahelyi teljesítményre is. A kevés alvás ugyanis megzavarja a gondolkodást, rontja a memóriát, hatással van a döntési képességekre. Ez különösen a nőknél mutatható ki. Az Uppsala Egyetem kutatása szerint ugyanis az alváshiány máshogy hat a nőkre, mint a férfiakra. A tesztek során azt találták, a nőket jobban megviseli,  munkamemóriájukra nagyobb hatással van, mint a férfiakéra: kevés alvással töltött éjszaka után a memóriateszteken ugyanis a nők rosszabbul szerepeltek.

Nem csak a munkateljesítményre van azonban hatással az alvás, a Huffington Post néhány éve arról számolt be, hogy azok, akik 5 óránál kevesebbet (vagy 10 óránál többet) alszanak, 4,6 - 8,9 nappal többet lesznek betegszabadságon, ami már jelentős keresetkiesést is jelent a munkavállaló számára. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadságot lehet igénybe venni: a távolléti díj 70 százaléka jár ilyenkor, ez az összeg pedig adó‐ és járulékköteles is. ha valaki már túl van a 15 nap betegszabadságon, akkor viszont táppénzre kell mennie. Legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a munkavállaló a fizetésének a 60 százalékát kapja ilyenkor, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt pedig a táppénz alapjának 50 százalékát.

Rosszul alszanak a magyarok

Egy 2010-es magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, amelynek keretein belül ezer felnőtt alvási szokásait vizsgálták meg, a válaszadók:

 • 46 százaléka küzdött alvási gondokkal hosszabb ideje,
 • 34 százaléka hetente legalább három alkalommal nem alszik jól
 • 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy munkavégzési gondjai vannak az álmosság miatt.

Ugyanakkor egy három évvel ezelőtti, mintegy ötven országra kiterjedő, 941 ezer felhasználó részvételével készült felmérés szerint a magyarok átlagosan 7 óra 2 percet alsznak, ami a nemzetközi összehasonlításban nem rossz. Japánban például átlagosan 5 óra 52 percet alszanak az emberek.

De vajon hány óra alvásra van valóban szükségünk?

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány ajánlása szerint

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • 3 hónapos korig 14-17 óra
 • a 4-11 hónapos babák számára 12-15 óra
 • az 1-2 éves kisgyerekeknek 11-14 óra
 • a 3-5 éves gyerekeknek 10-13 óra
 • 6-13 éves kor között 9-11 óra
 • a 14-17 éves tinédszereknek 8-10 óra
 • a 18-25 éves korosztály számára 7-9 óra
 • a 26-64 közöttiek számára 7-9 óra
 • 65 év felett 7-8 óra

alvásra lenne szükség.

A depresszió, a teljesítőképesség csökkenése mellett más negatív élettani hatása is van annak, ha nem alszunk eleget:

... azt javaslom az embereknek, hogy minden körülmények között ugyanabban az időpontban menjenek aludni és keljenek fel naponta. Én nagyon komolyan veszem az alvást, mert láttam a bizonyítékokat. Amint tudod, hogy csupán egyetlen este, amikor négy-öt órát alszol csak, 70 százalékkal csökkenti azon sejtjeid számát, melyek a testedben megjelenő ráksejteket támadják meg, vagy, hogy az alváshiány összefügg a bélrendszeri rákfajták, a prosztata- és az emlőrák kialakulásával, de akár ha csupán arra gondolsz, hogy az Egészségügyi Világszervezet az éjszakai munka minden formáját valószínűsíthetően rákkeltőnek minősítette, mi mást tehetnél?

- írta a kialvatlánsággal kapcsolatban Metthew Walker, a kaliforniai Berkeley Egyetem alvástudományi központjának igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?