21 °C Budapest

A karriered bánhatja, ha ezen spórolsz

2018. február 4. 13:03

Nem csak egészségügyi szempontból fontos, hogy kialudjuk magunkat. Anyagi szempontból is rosszul jár, aki nem piheni ki magát: tízezrekkel kereshet kevesebbet havonta, mert gyakrabban lesz beteg, és kényszerül táppénzre.

Rengeteg kutatás alátámasztotta már, hogy az alváshiánynak rengeteg negatív hatása van. Egy friss kutatás szerint például szorongáshoz és depresszióhoz vezet, ha nem alszunk eleget. Azok, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak rá, hogy negatívabban lássák a dolgokat, rengeteg aggasztó gondolat gyötri őket. Nem csak azok hajlamosabbak azonban a pesszimizmusra, akik keveset aludtak, de azok is, akik nehezen aludtak el. A kutatók tehát kapcsolatot találtak az alvás mennyiésge, minősége és aközött, hogy hogyan kezeli valaki a negatívumokat az életében, ennek következtében pedig az alváshiány depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet.

A kialvatlanság jelentős hatással van a munkahelyi teljesítményre is. A kevés alvás ugyanis megzavarja a gondolkodást, rontja a memóriát, hatással van a döntési képességekre. Ez különösen a nőknél mutatható ki. Az Uppsala Egyetem kutatása szerint ugyanis az alváshiány máshogy hat a nőkre, mint a férfiakra. A tesztek során azt találták, a nőket jobban megviseli,  munkamemóriájukra nagyobb hatással van, mint a férfiakéra: kevés alvással töltött éjszaka után a memóriateszteken ugyanis a nők rosszabbul szerepeltek.

Nem csak a munkateljesítményre van azonban hatással az alvás, a Huffington Post néhány éve arról számolt be, hogy azok, akik 5 óránál kevesebbet (vagy 10 óránál többet) alszanak, 4,6 - 8,9 nappal többet lesznek betegszabadságon, ami már jelentős keresetkiesést is jelent a munkavállaló számára. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadságot lehet igénybe venni: a távolléti díj 70 százaléka jár ilyenkor, ez az összeg pedig adó‐ és járulékköteles is. ha valaki már túl van a 15 nap betegszabadságon, akkor viszont táppénzre kell mennie. Legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a munkavállaló a fizetésének a 60 százalékát kapja ilyenkor, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt pedig a táppénz alapjának 50 százalékát.

Rosszul alszanak a magyarok

Egy 2010-es magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, amelynek keretein belül ezer felnőtt alvási szokásait vizsgálták meg, a válaszadók:

  • 46 százaléka küzdött alvási gondokkal hosszabb ideje,
  • 34 százaléka hetente legalább három alkalommal nem alszik jól
  • 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy munkavégzési gondjai vannak az álmosság miatt.

Ugyanakkor egy három évvel ezelőtti, mintegy ötven országra kiterjedő, 941 ezer felhasználó részvételével készült felmérés szerint a magyarok átlagosan 7 óra 2 percet alsznak, ami a nemzetközi összehasonlításban nem rossz. Japánban például átlagosan 5 óra 52 percet alszanak az emberek.

De vajon hány óra alvásra van valóban szükségünk?

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány ajánlása szerint

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 3 hónapos korig 14-17 óra
  • a 4-11 hónapos babák számára 12-15 óra
  • az 1-2 éves kisgyerekeknek 11-14 óra
  • a 3-5 éves gyerekeknek 10-13 óra
  • 6-13 éves kor között 9-11 óra
  • a 14-17 éves tinédszereknek 8-10 óra
  • a 18-25 éves korosztály számára 7-9 óra
  • a 26-64 közöttiek számára 7-9 óra
  • 65 év felett 7-8 óra

alvásra lenne szükség.

A depresszió, a teljesítőképesség csökkenése mellett más negatív élettani hatása is van annak, ha nem alszunk eleget:

... azt javaslom az embereknek, hogy minden körülmények között ugyanabban az időpontban menjenek aludni és keljenek fel naponta. Én nagyon komolyan veszem az alvást, mert láttam a bizonyítékokat. Amint tudod, hogy csupán egyetlen este, amikor négy-öt órát alszol csak, 70 százalékkal csökkenti azon sejtjeid számát, melyek a testedben megjelenő ráksejteket támadják meg, vagy, hogy az alváshiány összefügg a bélrendszeri rákfajták, a prosztata- és az emlőrák kialakulásával, de akár ha csupán arra gondolsz, hogy az Egészségügyi Világszervezet az éjszakai munka minden formáját valószínűsíthetően rákkeltőnek minősítette, mi mást tehetnél?

- írta a kialvatlánsággal kapcsolatban Metthew Walker, a kaliforniai Berkeley Egyetem alvástudományi központjának igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm