10 °C Budapest
Hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben novembertől: minden magyart érint

Hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben novembertől: minden magyart érint

2017. október 5. 10:00

November 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT) - írja a 24.hu. A rendszer próbaidőszaka még tavasszal kezdődött, azóta már az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka megkezdte a rendszerhez való csatlakozást.

Vartus Gergely miniszteri biztos elmondása szerint hiba nélkül zajlott le az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér próbaidőszaka. Idén november 1-jével az összes közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell a rendszerhez, a magánszolgáltatóknak erre még egy évük van, akárcsak az Országos Mentőszolgálatnak. A felhőalapú rendszer indulásakor a pilotrendszerben keletkezett adatokat fogja tartalmazni, a későbbiekben pedig az intézményeknél meglévő, utóbbi öt évben keletkezett betegadatokat is feltöltik majd.

Fontos újítása a rendszernek az e-recept. A miniszteri biztos elmondása szerint nem lesz alapvető változás a gyógyszerek kiváltásában, továbbra is használhatóak lesznek a papír alapú vények. Változás abban lesz, hogy a személyi igazolvány és a TAJ-kártya felmutatásával, vagy ha valaki rendelkezik e-személyivel, akkor ezzel a dokumentummal is kiválthatóak lesznek az orvosi készítmények.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?