Azonnal döntsd le ezt a tabut: pénzügyi nyomorba taszítod a gyereked

Azonnal döntsd le ezt a tabut: pénzügyi nyomorba taszítod a gyereked

2017. október 5. 11:30

Egyre több magyar felnőtt tisztában van a megtakarítás jelentősségével, és tesznek is azért, hogy rendelkezzenek tartalékkal. A tudatosságukhoz az is hozzátartozik, hogy már gyermekeiket is próbálják felkészíteni a pénzügyi életre, és egyre jobban bevonják őket a gazdálkodás rejtelmeibe.

A megtakarítás fontosságával tisztában vannak a magyarok, és előrelépésnek tekintik, ha növelni tudják a félretett pénzük mennyiségét - derül ki az NRC piackutató cég reprezentatív felméréséből, amelyet a CIB Bank megbízásából végzett. A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 24 százalékának sikerült növelnie megtakarítását az elmúlt 2-3 évben, és ezt a többségük (56%) nagyon jelentős előrelépésnek tartja. Ez alapján egyáltalán nem meglepő, hogy fontosnak tartják gyermekeiket is bevonni a család pénzügyi életébe.

Minden gyermek beleszületik egy családi pénzügyi rendszerbe. Ha nem is mondunk neki semmit, látja, hogy például hogyan vásárolunk. Azért fontos beszélni a pénzről, hogy a gyermek fejében helyére kerüljenek a történések, tudja a döntéseink okát, ne legyen előtte tabu ez a téma. Válaszoljuk meg a kérdéseit, természetesen életkorának megfelelően.

A pénzügyi nevelés kapcsán a lakosság kétharmada úgy látja, ez főként a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is.

Elsősorban azt tartják fontosnak, hogy megtanulják a gyerekek a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Szakértők szerint, ha ezeket a dolgokat megtanulják, akkor már nagyon sokat tettek a szülők azért, hogy gyermekeik tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

A kutatás szerint a 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1 100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget. Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól tipikusan heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre"

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus.

Néhány hete megkérdeztük az olvasóinkat, adnak-e rendszeresen zsebpénzt a gyermekeiknek. A válaszok szerint a legtöbben (32%) rendszeresen ad zsebpénzt a gyereknek, és átbeszélik vele, hogyan gazdálkodjon belőle. 19 százalékuk rendszeresen ad pénzt a gyereknek, és arra költheti, amire akarja. 15 százalék azt válaszolta, hogy rendszeres zsebpénzt nem kap a gyerek, csak perselybe gyűlik a pénze, 13 százalék időnként ad zsebpénzt, és ennek összege attól függ, hogy mire kell. Közös kasszán van az egész család, a gyereknek sincs külön pénze - ezt 12 százalék válaszolta, 9 százalék pedig azt mondta, ha valamire szüksége van a gyereknek, azt megkapja, ami pénzt kap a rokonoktól, azt fagyira költheti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az is megkérdeztük, mennyi zsebpénzt adnak a gyermekeiknek. Legtöbben (41%) azt mondta, akkor kap zsebpénzt a gyerek, ha kell valamire, vagy kér. A válaszadók 18 százaléka nem ad rendszeresen zsebpénzt, 17 százaléka hetente egy ezrest ad a gyermekének, 14 százalék havonta egy ötezrest, 7 százalékuk akkor ad pénzt, ha kiürül a gyerek kasszája, 3 százalékuk pedig kétnaponta ad egy ötszázast.

A költőpénz valójában csak átcsoportosítás. A szülőis megvehetné a gyereknek a kakaós csigát tízóraira, vagy odatehetné a kisdobozos alma levet, tehát lényegében ugyanarra megy, de ha a kezébe kapja a gyermek a pénzt, azzal tanul is. Természetesen előfordulhat, hogy például a menzára szánt pénzt elszórja "butaságokra". És nyilván nem hagyja a szülő, hogy éhezzen a gyerek, kifizetheti helyette az ebédet, de jó nevelési módszer, ha részletekben vissza kell törlesztenie. Van következménye a költekezésének. Például hat havi részletekben, meghatározott összegekben törlesszen.

Ebben az időszakban még biztonságban hibázhat a gyerekek a szülők által kitalált szabályrendszerben. Okozhat ugyan plusz bosszúságot, de még mindig sokkal jobb egy védett környezetben elbukni a szülőkkel szemben, mint felnőttként egy pénzintézettel szemben. Tehát bízzunk a gyermek döntéseiben, segítsük, hogy ezeket a döntéseket jól hozhassa meg, és minden kérdésére - fejlettségéhez mérten - érdemi válaszokat kapjon. Így egy tudatosan gazdálkodó, a pénzügyeit jól kezelő felnőtt válhat belőle.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?