21 °C Budapest

Leoltotta orvosát a 110 éves láncdohányos: ez a hosszú élet titka?

2017. szeptember 14. 14:01

Míg néhány évvel ezelőtt még ritkaság számba ment, ha valaki megérte a 100 évet, ma már rengeteg a 100 év feletti nyugdíjas hazánkban is. Hogy mi a titkuk? Pozitív életszemlélet, sok szex és aktív életmód.


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) márciusi statisztikáiból kiderül, hogy ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas ugyan a 65-69 éves korosztályba tartozik, de több mint négyszázezerre tehető a 70-74 év közöttiek száma. Több, mint háromszázezren vannak a 75-79 év közötti, valamint több mint kétszázezren a 80-84 év közötti nyugdíjasok. Márciusi adatok szerint több mint harmincezer, 90 és 94 év közötti nyugdíjas élt hazánkban, és több százan vannak, akik már elmúltak 100 évesek.

A tendencia világszerte jellemző: egyre többen vannak, akik megérik a 100. születésnapjukat, nem csoda, hogy több tanulmány is foglalkozik azzal, minek köszönhető a hosszú élet titka. A Daily Mail több kutatás alapján összeszedte, mely tényezők játszanak jelentős szerepet abban, hogy sokáig éljünk.

1. Örök optimizmus

Nem dőlök hátra és kezdek el rinyálni. A 70-es, 80-as korosztály teljesen kikészít engem, legalábbis sokan közülük. Feladják, kár értük

- idézi a Daily Mail a 103 éves Ella Scotchmert. Több kutatás is bizonyítja, hogy a pozitív életszemlélet jót tesz az egészségnek: egy amerikai felmérés során például a 100 éven felüliek 60 százaléka mondta magáról azt, hogy optimista, a válaszadók fele pedig kiemelte, ahogy idősödött, úgy lett egyre optimistább. Szintén a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy semmit sem változtatna meg az életén.

2. Sok szex

A 101 éves, olasz származású Guilio Paggi úgy gondolja, az aktív szexuális élet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még mindig életben van. Feltételezését több kutatás is alátámasztotta.

1979 és 1983 között több mint 900, 45 és 59 év közötti férfivel készítettek felmérést arról, hetente átlagosan hány orgazmusuk van. 14 évvel később ismét felkeresték az interjúalanyokat a szakemberek, és azt találták, azok közül, akik korábban heti minimum 2 orgazmusról számoltak be, többen vannak életben, mint akik kevésbé aktív szexuális életet éltek. Egy svéd tanulmány is kimutatta egyébként, hogy azok a férfiak, akik hamar felhagynak a szexszel, hamarabb halnak meg, mint akik akár nyugdíjasként is aktív szexuális életet élnek.

3. Figyelj a súlyodra

Alig akad túlsúlyos a százéven felüliek között, ez nem véletlen. Ha valaki 30 éves korában némi súlyfelesleggel küzd, máris hátránnyal indul, és kevesebb esélye van elfújni a 100 gyertyát a születésnapi tortáján, mint annak, akinek ideális, egészséges a súlya. Viszont az sem jó, ha valaki túlságosan sovány: némi zsírra ugyanis szükség van a hosszú élethez.

4. Kevesebb hús, több zöldség

Nem kell száműzni a húst az étrendből, csak figyelni kell a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre. Vagyis ne együnk húst hússal, fogyasszunk sok friss gyümölcsöt, zöldséget. Felmerül a kérdés: a csokoládé és a cukor is kerülendő? Dietetikusok szerint ezekkel is érdemes vigyázni, de azért akad, aki rácáfol az orvosi szakvéleményre: a francia Jeanne Calment, az ausztrál Magda Brown, az amerikai Sarah Knauss mind megélték a 100-at, pedig nem fogták vissza magukat, ha csokoládéról volt szó. Peggy Griffiths például állítólag hetente 30 tábla csokit fogyasztott.

A cukros üdítőktől is óva intenek a szakemberek. A 104 éves, texaszi Elizabeth Sullivan viszont minden nap megivott 3 doboz Dr Peppert, és nem volt tőle semmi baja.

Minden orvos, aki látja, mit iszom, azt mondja, ez megöl engem. Pedig az orvosok jönnek-mennek, meghalnak, de én még itt vagyok

 - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Sullivan.

5. Le a cigivel - vagy mégsem?

Brit szakemberek száz, 100 évesnél idősebb nyugdíjat kérdeztek egészségügyi szokásaikról. Kiderült, közülük 79-en soha nem dohányoztak, 14-en viszont igen, de felhagytak vele. 7-en viszont a mai napig rágyújtanak néhány szál cigarettára naponta.

Ugyanakkor ez a kutatás sem bizonyít semmit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utolsó orvos, aki figyelmeztetett, hagyjam abba a dohányzást, már rég meghalt

- mondta egy 110 éves nő Tom Perls amerikai kutatónak, miközben meggyújtotta a szájában lévő cigit. Estelle Winwood színésznő 101 évesen halt meg, de addig naponta akár 60 cigit is elszívott.

6. Sétálj rendszeresen

Azt mindenki tudja, hogy sportolni egészséges, de ha valakinek nincs ideje, kedve, energiája edzőterembe járni, ne legyen bűntudata. Már azzal is tesz az egészségéért, ha rendszeresen sétál, vagy naponta néhány percet tornával tölt. Cserébe fitt maradsz idős korodban is.

Ha pedig komolyan veszed a sportot, akár maratont is le tudsz majd futni 100 éves korodban, mint Fauja Singh. Ő egyébként csak 89 éves korában kezdett el komolyabban futni, akkor teljesítette először a 42 kilométeres távot.

7. Menekülj a városból

Ha sokáig akarsz élni, költözz vidékre. A nagyvárosokban csak elvétve akad olyan, aki túl van a 100-on, leginkább falukban élnek. Egy 2015-ös brit tanulmány szerint a halálozási ráta 4 százalékkal nagyobb azoknál, akik valamilyen zajos út mellett élnek. A csend, a nyugalom ellenben jót tesz az embernek.

8. Alapíts családot

Egy 2013-as, amerikai tanulmány szerint a száz éven felüliek 97 százaléka felelte azt, hogy a hosszú élethez elengedhetetlen volt a család, az, hogy szoros kapcsolatot ápoltak szeretteikkel.

Szakemberek szerint nagyon fontos, hogy legyenek társas kapcsolataink az életben idős korban is: barátok, akikre számíthatunk, akikkel összejárunk, akikkel programokat szervezünk. Azok, akik aktív időskort élnek, nem csak otthon tévéznek, tovább élnek, mint akik magányosak és elszigeteklődnek.

9. Bármit tehetsz igazából, ez nem csak rajtad áll

Leszokhatsz a cigiről, elkezdhetsz sportolni, lecserélheted a belvárosi lakásod egy vidéki kis házra, lehet, mind ez mit sem ér. Sok minden függ ugyanis a genetikától. 2002-ben egy amerikai kutatás keretében 444 olyan családot vizsgáltak meg, amelyekben legalább egy családtag megérte a 100 éves kort. Kiderült, hogy az idős nyugdíjasok testvérei szintén sokáig élnek.

Különböző genetikai vizsgálatok során több oloyan gént is felfedeztek, amelyek szerepet játszanak abban, hogy valaki sokáig éljen. Ilyen például az a gén, amelyik az autoimmun betegségek elleni védelemért felel. Ugyanakkor a kutatók ezidáig nem találtak olyan gént, amely önmagában felelne a hosszú életért.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem