7 °C Budapest

Még hogy nincs infláció: van, ami hatszor drágább lett a magyar boltokban

2016. november 23. 11:05

Hihetetlen különbségeket tapasztaltunk, amikor azt vizsgáltuk, milyen mértékben drágultak az egyes termékek és szolgáltatások az elmúlt húsz évben itthon és az Egyesült Államokban. Van olyan élelmiszer, aminek az ára a hatszorosára emelkedett hazánkban, de például egy hajvágás is közel nyolcszor annyiba kerül, mint 1996-ban. Mutatjuk, mi az a termék, ami itthon és Amerikában is jóval olcsóbb lett.

Az elmúlt húsz évben 

  • 60 százalékkal emelkedett az élelmiszerek és a lakhatás ára, 
  • megduplázódott az egészségügyi ellátás költsége, 
  • a tankönyvek ára és az egyetemi tandíjak pedig megháromszorozódtak. 

Ezt a statisztikát a Washington Post egyik blogján szúrtuk ki és az Egyesült Államokra vonatkozik. A blogbejegyzésben mindemellett az is olvasható, hogy a játékok, a mobiltelefon-szolgáltatás, a számítógépes programok és a lapos televíziók ára viszont ugyanebben az időszakban meglehetősen beszakadt.

Ennek a jelenségnek az egyik oka, hogy a legyártott termékek a technológiai fejlődés, valamint a hatékonyság javulása miatt egyre olcsóbbak. Ezt a hatást ráadásul fokozza a kereskedelem is. Az elektronikai cikkek egy része ugyanis olyan országokból származik, ahol a munkaerő olcsóbb, mint az Egyesült Államokban, így az amerikai gyártók is arra kényszerülnek, hogy versenyképes árakon kínálják termékeiket - idézik a cikkben Mark Perry közgazdászt, az American Enterprise Institute nevű amerikai konzervatív agytröszt munkatársát.

Mindezen trendek az egészségügyi ellátás és a tandíjak terén nem érvényesülnek, sőt:

  • a tandíjakat az erre specializálódott diákhitel-piac pörgeti az egekbe, 
  • az egészségügyi ellátás költségét pedig legtöbbször biztosítók állják, így a betegeket semmi nem motiválja arra, hogy olcsó szolgáltatást keressenek.

A konzervatív agytröszt munkatársai grafikusan is ábrázolták megfigyeléseiket. A lenti ábrán a fekete vonal mutatja a 20 év alatt bekövetkezett drágulás (infláció) mértékét. Pirossal az ennél gyorsabb ütemben dráguló termékeket és szolgáltatásokat tüntették fel, kékkel pedig olyan dolgok kerültek az ábrára, melyek ára gyakorlatilag nem változott, vagy jelentősen olcsóbb lett ezen időszak alatt.

forrás: American Enterprise Institute

A Pénzcentrum arra volt kíváncsi, hogy mi a helyzet Magyarországon. Ennek kiderítéséhez természetesen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira tudtunk támaszkodni. A forint kevésbé volt értékálló a vizsgált 2 évtizedben, mint az amerikai dollár.

2015 év végén 315 forint ért annyit, mint 100 forint 1996 végén.

Ehhez képest tüntettünk fel néhány termék és szolgáltatás árának változását a lenti ábrán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól látható, hogy a televízió árának változása hazánkban is hasonló pályát futott be, mint az Egyesült Államokban. 1996-hoz képest 25 százalékkal olcsóbban lehet ma TV-t venni Magyarországon, sőt, még azt is elbírta a kimutatás, hogy 2010-től kezdődően már LCD képernyős TV-k árát vizsgálta a KSH.

Nem meglepő, hogy a benzin ára volt az általunk vizsgált termékek közül az, amely a leginkább együtt mozgott az inflációval. Az üzemanyag árának változása ugyanis minden olyan termék árára hatással van, amit szállítani kell.

Látszik, hogy hazánkban igencsak elszálltak a lakhatási költségek. A sárga vonal egy köbméter vezetékes gáz árának változását mutatja, a piros pedig azt, hogyan változott az önkormányzati lakások bérleti díja négyzetméterenként.

A narancssárga vonal mentén láthatjuk, mennyivel drágább lett hazánkban a paradicsom kilója. Majdnem hatszor annyit kell fizetnünk érte, mint 1996-ban, és ennek a drágulásnak csak a kisebb részét magyarázza a pénzromlás.

Az általunk vizsgált termékek és szolgáltatások közül messze a férfi hajvágás ára emelkedett a legnagyobb mértékben az elmúlt 20 év alatt.

Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy 1996-ban mindössze 232 forintról indult a szemet gyönyörködtető fellendülés.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem