15 °C Budapest

Mától változik a cukorbetegek élete: erre jó lesz odafigyelni

2016. július 20. 10:03

Szerdától eltűnik az eddig megszokott cukorbetegeknek szóló jelölés az élelmiszerek csomagolásáról, szerepüket a tápértékjelölés váltja fel - mondta az InfoRádiónak Sejberné Molnár Erzsébet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főosztályvezetője. A cukorbetegek diétáját mindenképpen szükséges egy dietetikus segítségével beállítani - figyelmeztetett Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Nem lehet ezentúl használni a "diabetikus" vagy a "cukorbetegek is fogyaszthatják" elnevezést, és a narancssárga kör-jelölést. Mértékadó szakmai szervezetek ugyanis kimutatták, hogy nem szükséges a cukorbetegeknek külön étrendi diétát betartaniuk, hanem a normál élelmiszereket tudják fogyasztani, úgy, hogy közben természetesen számolniuk kell azt a szénhidrát-bevitelt, ami nekik ajánlott

 - ismertette Sejberné Molnár Erzsébet.

Elmondta, hogy az eddigi jelölés nagyon sokféle terméken volt látható, köztük olyan termékeken is, amelyek kifejezetten fruktózt, azaz cukrot tartalmaztak.

"Nagyon sok esetben ez a jelölés alapot adott arra, hogy azt gondolják a cukorbetegek, nekik ezekből az élelmiszerekből korlátozás nélkül lehet fogyasztani, holott ez egyáltalán nem így volt. Hiszen a fruktózt bele kellett számolniuk a szénhidrát-mennyiségbe, ha pedig cukoralkoholos édesítőszerekkel készült termékeket fogyasztottak - például xilit, szorbit, mannit -, annak is van szénhidrát-tartalma, tehát azt is bele kell számolni" - közölte a főosztályvezető.

"Az, hogy egy narancssárga körrel egy csokoládé csomagolása el volt látva, nem azt jelenti, hogy abból egy táblányit meg lehetett enniük a cukorbetegeknek" - figyelmeztetett Sejberné Molnár Erzsébet.

Hozzátette: december 13-ától azonban kötelező minden előrecsomagolt élelmiszeren feltüntetni a tápérték-jelölést.

A kötelezően feltüntetendő adatok az energiatartalom, a zsírtartalom - ezen belül a telített zsírsavak mennyisége -, a szénhidráttartalom - ezen belül a cukor mennyisége -, a fehérje és a só. Ha pedig a termék tartalmaz cukoralkoholos édesítőszert is, akkor ezek mennyiségét is fel kell tüntetni

- sorolta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főosztályvezetője.

A cukorbetegeknek ebből a tápanyagjelölésből kell kiszámolniuk a bevitt szénhidrát és cukor mennyiségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendelet szerint július 20-áig ki lehet szállítani a forgalomba az eddigi csomagolással rendelkező termékeket, ezután azonban már csak a minőségmegőrzési idejük végéig forgalmazhatók a régi csomagolással a kereskedelemben lévő termékek

- közölte Sejberné Molnár Erzsébet.

Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint már annyi mindenben változott a cukorbetegeknek ajánlott étrend, hogy nem biztos, hogy ezek a termékek feltétlenül jók voltak folyamatosan egy cukorbeteg étrendjében.

Természetesen a jelzés egyfajta könnyebbséget is jelentett a cukorbetegeknek, de mindenképpen tisztában kell lenniük a diétájukkal. Ez pedig másképp nem megy, csak ha a dietetikussal többször konzultálnak, és megtanulják a szabályokat

 - figyelmeztetett Erdélyi-Sipos Aliz.

Közölte, a narancssárga kör helyette ezentúl olyan feliratokat lehet majd olvasni a termékeken, mint az "alacsony cukortartalmú", a "cukormentes" vagy a "hozzáadott cukrot nem tartalmaz".

Értelemszerűen egy cukorbetegnek elsősorban a cukormentes és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó feliratú termékekből érdemes választania. De természetesen nagyon sok olyan termék van, ami ettől függetlenül abszolút beépíthető a cukorbetegek étrendjébe

- mondta Erdélyi-Sipos Aliz.

De ahhoz, hogy teljes bizonyossággal jól el tudjanak igazodni, mindenképpen szükséges a diétájukat dietetikussal átbeszélni

- hangsúlyozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem