2 °C Budapest

Tényleg kamu lenne a magyar orvosok elvándorlása?

2016. március 23. 14:32

Az utóbbi hónapokban sokat lehetett hallani a magyar egészségügy katasztrofális helyzetéről, az egészségügyi dolgozók tömeges kivándorlásáról, és a jelentős munkaerőhiányról. A felmérések azonban azt mutatják, hogy az erős elvándorlás ellenére Magyarországon is emelkedést mutat az egészségügyi dolgozók száma. Most akkor mi az igazság?

Az utóbbi időben attól volt hangos a média, hogy bizonyos kórházakban kifejezetten rossz körülmények között kénytelenek gyógyulni a betegek. Az épületek lelakottak, a felszerelés elavult, a helyiségek piszkosak, és van, ahol beáznak a falak. Ezeket a tényeket csak tetézi az egészségügyi területen tapasztalható általános munkaerőhiány.

Sok egészségügyi dolgozó arról panaszkodik, hogy kifogytak a szakképzett kiszolgáló személyzetből, nincs elég hozzáértő ápoló, és olyan mértékű a túlterheltség, ami hosszú távon tarthatatlan. A fizetések továbbra sem ösztönző hatásúak, ráadásul a kevés létszám miatt az ügyeletek száma is jóval magasabb. A létszámhiány miatt hatalmas terhelés van az egészségügyi dolgozókon, előfordulhat akár 36 órás "munkanap" is. Mindezért cserébe a magyar orvosok bruttó 250 - 500 ezret, az ápolók bruttó 200 ezer forint körül kapnak havonta.

Idén év elején 14 országos, valamint 9 budapesti hiányszakma mellett tíz olyan egészségügyi intézmény is volt, amelyben mindegyik szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősült. Nógrád megyében pedig valamennyi szakorvosból hiány volt.

Az országos hiányszakmák (Nógrád megye és Budapest kivételével) listája szerint ezeken a területeken volt a legnagyobb létszámhiány:

  • Érsebészet
  • Gyermek- és ifjúság pszichiátria
  • Fül-Orr-Gége gyógyászat
  • Igazságügyi orvostan
  • Infektológia
  • Nefrológia
  • Ortopédia-Traumatológia
  • Patológia

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy jelentős az elvándorlás mértéke az egészségügyből. Nemcsak az orvosok, hanem az ápolók is tömegével hagyják el az országot a magasabb fizetés reményében, így jelentős a munkaerőhiány. Az adatok és felmérések szerint azonban az elvándorlás ellenére nőtt  az egészségügyben dolgozók száma.

Most akkor van munkaerőhiány, vagy nincs?

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára nemrég arról beszélt, hogy próbálják "kinyomozni", hány orvos dolgozik ma Magyarországon. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott információk szerint ugyanis jelenleg 30 ezer aktív (receptköteles gyógyszerek felírására jogosító) pecsétszám létezik, amely az elmúlt nyolc évben kilencszázzal csökkent, miközben a "pro familia" jogcímen rokonoknak, ismerősöknek recepteket kiállító orvosok száma ugyanennyivel nőtt.

Ebből az következik, hogy akik elhagytak minket, azok köztünk vannak

 - utalt az államtitkár a nagyszámú orvos elvándorlásra.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint a legtöbb orvos 2011-ben, a legtöbb ápoló pedig 2013-ban hagyta el Magyarországot, és vállalt külföldön munkát. Az alábbi ábra azt mutatja, mennyien kértek hatósági bizonyítványt ahhoz, hogy külföldön vállalhassanak munkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár ez nem kevés szakember, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tájékoztatása szerint az utóbbi években rekordszintre emelkedett a térségben dolgozó doktorok, nővérek száma. Míg 2000-ben még mindössze 2,9 millió orvos, és 8,3 millió nővér gyógyította a betegeket az OECD-országokban, addig 2013-ban már 3,6 millió doktor és 10,8 millió nővér dolgozott a betegekért.

A felmérés szerint ráadásul még az erős elvándorlással sújtott Magyarországon is emelkedést mutat az egészségügyi dolgozók száma:

 2000-ben ezer magyarra 2,68 orvos jutott, 2013-ban viszont már 3,21. Ezzel egyébként éppen az OECD átlaga alatt vagyunk, viszont lemaradtunk a csúcstartóktól, ahol bőven 4 felett van az ezer főre eső orvosok száma.

2000 óta az ápolók ezer lakosra jutó száma is nőtt, hazánkban is egyre többen vannak. Ennek ellenére Magyarországon még mindig kevesebb nővérrel számolhatunk, mint az ezredforduló idején egy átlagos OECD tagországban, vagyis jelentős a lemaradás.

Hiába van azonban egyre több nővér, ha a kórházak egyéb kiszolgáló személyzete még mindig nagyon alacsony, ráadásul az egészségügyi intézmények dolgozóinak sokszor embertelen körülmények között kell dolgoznia. Az OECD országokban népességarányosan másfélszer annyi egészségügyi és szociális dolgozó van az összes foglalkoztatott között, mint hazánkban. Míg 2000 és 2014 között az országok átlaga számottevő növekedést mutatott ezen a területen, addig itthon szinte semmilyen változás nem történt.

Az adatok alapján tehát elmondható, hogy bár kismértékben Magyarországon is nőtt az egészségügyben dolgozók száma, ez még mindig kevés ahhoz, hogy a megszüntesse a munkaerőhiányt. A szakemberek szerint az elvándorlás megállításához, és a munkaerőhiány megszüntetéséhez elsősorban komoly fizetésemelések és jobb munkakörülmények kellenek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem