7 °C Budapest

Gusztustalan, mi megy a magyar kórházakban: emiatt sok a haláleset

2016. március 10. 17:30

Súlyos pénzekkel tartoznak az egészségügyi intézmények a takarító cégeknek, ráadásul több cég felé hónapok óta húzódik a kifizetés.


Súlyos pénzekkel tartoznak az egészségügyi intézmények a takarító cégeknek, ráadásul több cég felé hónapok óta húzódik a kifizetés. A szolgáltatóknak eközben ugyanúgy fizetni kell a béreket és járulékokat. A szakma ráadásul súlyos emberhiánnyal küzd, amire az egyetlen megoldás a bérfejlesztés lenne - közölte Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke.

Február végén az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook csoporton megjelent egy nyílt levél, miszerint ma többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben. Emellett rendszeresen tesznek közzé olyan fotókat, amelyek a kórházakban uralkodó áldatlan állapotokat mutatják be: koszosak a mellékhelyiségek, nem lehet lehúzni a WC-ket, letörtek a csapok, nincs kézmosó, sem WC papír.

Bár Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy nappal később a Népszabadságnak adott interjújában kitartásra buzdította az embereket, mondván, március végére, április elejére megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy, a takarító szakma továbbra is aggódik - közölte Paár Zoltán. Az elmúlt 20 évben folyamatosan több milliárd forinttal tartoztak és tartoznak jelenleg is a kórházak a tisztítás-technológiában dolgozó szolgáltatók felé.

A MATISZ felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a higiénián nem szabad spórolni. A családtagok vihetnek be élelmiszert, mert rossz a kórházi koszt, vihetnek be gyógyszert, ha az egészségügyi intézményekben nincs, de a hozzátartozók nem tudják a szükséges higiéniai feltételeket biztosítani az egészségügyi intézményekben. Ez továbbra is a kórházakkal szerződésben álló cégek feladata

 - mondta Paár.

Csakhogy a kintlévőségek egyre gyűlnek, miközben a szolgáltatóknak bért kell fizetniük, pótolni kell a szükséges eszközöket. Évek óta az egyéb bevételeik átcsoportosításával próbálják a cégek kiegyensúlyozni a helyzetet, azonban mára eljutottak oda, hogy már embert sem találni, aki takarítana. Ahogy az az elmúlt két hétben számos médiában megjelent, a takarító mára hiányszakmává vált. Jelenleg minimum 5-6000 dolgozót tudnának azonnal foglalkoztatni Magyarországon a szolgáltatók.

Ma már nem lehet minimálbérrel dolgozót találni Magyarországon, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január 30-i adatai szerint több mint 40 ezer betöltetlen állás van a szakképzetlenek között. 2016-17-re várják az építőipar fellendülését, ami a MATISZ megítélése szerint további elszívással fog hatni az amúgy is hiányos munkaerőpiacra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A takarító szakma nincs kellőképpen elismerve - ismertette Paár. 20 éve alacsony bérrel, alacsony szolgáltatási díjjal kötik a szerződéseket, és míg korábban a növekedés az akkori lehetőségeket figyelembe véve infláció követő volt, 5 éve csökken, ma pedig 0 az infláció. Így nincs díjemelés, miközben az elmúlt években 57 százalékkal növekedett a minimálbér. A szolgáltatási díj 70-80 százaléka pedig ma bér jellegű kifizetés. A takarítási szolgáltatást ugyanakkor a megrendelők még mindig 1000 forintos óradíjért vagy az alatti összegért szeretnék megvásárolni, ami irreális.

A hasonló, rokon szakmákban, ahol magas az élőmunkaerő igény, például a vagyonvédelem területén vagy az építőiparban, kötelező rezsióradíjat határoztak meg, ami 2000 - 2500 forintos óradíj. A takarítók ezzel szemben 1000 forint/óra alatti vagy körüli összeget kapnak jelenleg is.

A MATISZ álláspontja szerint azonnali, legalább 20 százalékos bérfejlesztésre van szükség a szakmában, a járulékok 5 százalékra történő csökkentésével. A megbízóknak is be kell látniuk, ahhoz, hogy legyen elegendő takarító, a jelenleginél többet kell a szolgáltatásért fizetniük. A megfelelő bérezésért cserébe pedig biztosítható nem csupán az elegendő létszám, de a minőségi munka is. Márpedig a kórházak nem spórolhatnak a higiénián

 - figyelmeztetett a MATISZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem