8 °C Budapest

60 ezret is bukhatunk évente, pedig csak orvosi igazolás kellene

Pénzcentrum
2015. június 11. 05:50

Számos olyan egészségügyi probléma lehet, aminek a speciális ellátása, a kezelése mindennapos diétával vagy gyógyszerekkel óriási pluszköltséget jelent. Segítség lehet, hogy egyes betegségek esetén adókedvezményt lehet igénybe venni. Havi 5 250 forint jár például cukorbetegség, glutén- és laktózérzékenység, a Crohn- vagy a Down-szindróma esetén. De csak a munkavállalónak. Ha valakinek a gyermeke szorul speciális ellátásra, ő nem érvényesítheti a kedvezményt.

A személyi jövedelemadót különféle kedvezményekkel lehet csökkenteni, például cukorbetegség, glutén- és laktózérzékenység, egyéb szénhidrát anyagcsere zavarok, vagy veleszületett szívbetegségek esetén. A kedvezmények együttes összege legfeljebb az összevont adóalap adójának összegéig terjedhet - mondta el a Pénzcentrumnak Elek Diána, a LeitnerLeitner Senior Adótanácsadója.

A személyi kedvezmény

A személyi kedvezménnyel az összevont adóalap adóját lehet csökkenteni. A kedvezményre jogosító igazolás megszerzése után havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel lehet számolni, ami 2015-ben havi 5 250 forint.

A kormányrendelet melléklete többek között az alábbi betegségtípusokat nevesíti:

  • egyes hallási és látási fogyaték
  • egyes mentális fogyaték és viselkedészavarok
  • egyes mozgásszervi megbetegedések
  • skizofrénia egyes zavarai
  • daganatos betegségek közül a vérképzőrendszer és rosszindulatú megbetegedések
  • egyes immunbetegségek
  • egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség
  • veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai
  • veleszületett és szerzett szívbetegségek
  • egyes fejlődési rendellenességek például Down-szindróma
  • egyes endokrin és anyagcsere megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség bizonyos fajtái

Milyen papírokra van szükség?

Fő szabály szerint a rendeletben a felsorolt betegségben szenvedők a betegség orvosi igazolásával jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére, a felsorolt betegségek esetén egységesen mindenkinek ugyanannyi támogatás jut.

Orvosi igazolás nélkül az veheti igénybe a személyi kedvezményt, aki rokkantsági járadékban részesül, illetve az is, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították. Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy a személyi kedvezményt a szülő a betegségben szenvedő gyermekére tekintettel igénybe veheti-e. De a törvény értelmében kizárólag az adott személynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt, és ebben az esetben is csak akkor, ha rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve ha van keresete.

Amennyiben a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Azaz a gyermek helyett a szülő nem jogosult a kedvezmény igénybevételére

- hívta fel a figyelmet Elek Diána.

Hogyan lehet igényelni?

A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve az szakorvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. A betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmenti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Az igazolásnak tartalmaznia kell

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait,
  • lakóhelyét,
  • adóazonosító jelét,
  • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát,
  • valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását
  • és ezen igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírását.

Az adóhatóság külön nem rendszeresített formanyomtatványt például a súlyos fogyatékosság igazolására, azonban a munkáltató, kifizető összesített igazolása az adott évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, adónyilatkozat benyújtásához elnevezésű M30-as nyomtatványlapjai között megtalálható.

Az igazolással a magánszemély az adóelőleg megállapításánál (adóelőleg-nyilatkozattal)

év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét.

A 2015. évre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat itt érhető el.

Amennyiben a magánszemély nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, akkor a kedvezményt nem veszti el, az a személyi jövedelemadó bevallásban is érvényesíthető év végén.

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát

jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Több adókedvezmény esetén

Ha a magánszemély több adókedvezményre is jogosult, azokat önadózás esetén az általa megjelölt sorrendben érvényesítheti. Ennek hiányában, valamint amikor az adóhatóság segítségével készül az egyszerűsített bevallás, akkor a következő sorrendben lehet azokat érvényesíteni:

1. lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye,
2. személyi kedvezmény,
3. őstermelői kedvezmény,
4. egyéb - ide sorolhatóak például a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosítási szerződések vonatkozásában év közben befizetett összegek utáni kedvezmények.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem