6 °C Budapest

Adóbevallás az utolsó pillanatban? Erre nagyon figyelj!

Pénzcentrum
2013. május 18. 16:05

A pünkösdi sütés-főzés, kirándulás közepette nagyon fontos, hogy ne felejtsd el kitölteni a személyi jövedelemadó bevallásodat. Mivel a május 20-ai bevallási határidő ünnepnapra esik, május 21-én, kedden éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni a bevallást az adóhatóságnak. A késést 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a NAV. Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat.

Közel másfélmillió magánszemély hagyta az utolsó pillanatra az adóbevallás elkészítését. A pünkösdi ünnepek miatt egy napot nyertek: május 21-én éjfélkor jár le a bevallási határidő. Eddig az időpontig kell postára adni a nyomtatványokat, illetve elküldeni az ügyfélkapun keresztül az elektronikus bevallásokat. A nyomtatványokat az adóhatóság internetes oldaláról (www.nav.gov.hu) tölthetik le azok, akik nem kaptak adóbevallási csomagot az adóhatóságtól.

OLVASD EL cikkünket: Adóbevallás: így telepítheted könnyedén az internetes kitöltő programot

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek csak munkaviszonyból származó jövedelmük volt, és legfeljebb a gyermekek utáni adókedvezmény bonyolítja a helyzetüket, az adóhatóság által közzétett rövid videó is segíthet a bevallás kitöltésében.

Mint a videóból is kiderül, a gyermekkedvezményt igénybe vevőknek nagyon fontos tudniuk, hogy ki kell tölteniük az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adatait tartalmazó 03-as lapot is. Tapasztalatok szerint sokan elfelejtik ezt megtenni. Mint arra a Pénzcentrum.hu nemrégiben felhívta a figyelmet, egyes esetekben alapos fejtörést okoz a magánszemélyeknek a családi adókedvezményre vonatkozó sorok kitöltése. Ilyen például, amikor év közben változik a kedvezményre jogosultság (például a gyermek befejezi a középiskolai tanulmányait), illetve a kedvezmény megosztása a házastársak, élettársak között. 

KATTINTS! Káosz a családi adókedvezmény körül: hogyan töltsük ki a bevallást?

Nem egyszerű kitölteni az adóbevallást azoknak sem, akik olyan önálló tevékenységből származó jövedelmet is szereztek tavaly, amely után a magánszemélyeknek kell megfizetniük a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Ilyen jövedelemnek számít egyebek között, ha valaki a múlt évben üzletszerűen értékesített ingóságokat például az interneten keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu több korábbi írásában is felhívta a figyelmet erre a problémára. KATTINTS:
Kösd fel a gatyád, ha az interneten üzletelsz! Újabb meglepetés a NAV-tól

Ne felejts el rendelkezni az 1+1 százalékról! Akkor is megteheted még, ha korábban már elküldted a bevallásodat.

Május 21-e a határideje az adó 1+1 százaléka felajánlásának. Az egyik 1 százalékról civil szervezetek, a másikról egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program költségvetési előirányzat javára lehet rendelkezni. Mindenképpen érdemes kiválasztani egy alapítványt, illetve egyházat, költségvetési előirányzatot, mert akkor az általunk támogatandónak gondolt célra fordítódik a pénzünk. Tavaly összesen 22 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, de kevesebb, mint 13 milliárdot ajánlottak fel, 9 milliárd forint az államkasszában maradt.

Fontos tudni, hogy ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat, illetve elmulasztották átadni a rendelkező nyilatkozatait a munkáltatójuknak. Az ehhez szükséges EGYSZA nyomtatvány megtalálható a bevallási csomagban, vagy beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve a NAV honlapjáról is letölthető a 12EGYSZA jelű nyomtatvány.

Az utólag elküldendő rendelkező nyilatkozatokat - attól függetlenül, hogy korábban milyen formában nyújtotta be valaki a bevallását - postán, vagy személyesen, lezárt borítékban lehet benyújtani. Fontos, hogy a borítékra rá kell írni a magánszemély adóazonosító jelét. Aki rendelkezik elektronikus azonosítóval, az ügyfélkapun is elküldheti külön is az egyszázalékos felajánlásokra vonatkozó nyomtatványt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem