16 °C Budapest

Megdöbbentő! Öt éve nem volt ekkora reálbércsökkenés

Pénzcentrum
2013. február 21. 10:09

Mindössze 2 százalékkal nőttek tavaly a nettó átlagkeresetek (a családi adókedvezmény nélkül), ami az 5,7 százalékos múlt évi infláció mellett azt jelenti, hogy átlagosan 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. Öt évvel ezelőtt volt ehhez hasonló mértékű reálbércsökkenés - emlékeztet a Portfolio.hu. Bár az átlagos bérszínvonalat erőteljesen lefelé módosítja a közfoglalkoztatottak alacsony keresete, figyelemre méltó, hogy a versenyszférában is csökkent a bérek vásárlóértéke, átlagosan 1,2 százalékkal.

Nemzetgazdasági szinten 4,6 százalékkal (a közfoglalkoztatottak nélkül 6,3 százalékkal) haladták meg tavaly a bruttó keresetek a 2011. január-december közötti átlagkereseteket. A versenyszférában az átlag fölött, 7,2 százalékkal emelkedtek a bruttó jövedelmek, amiben vélhetően jelentős szerepet játszott a minimálbér, illetve a garantált bérminimum drasztikus növekedése.

A költségvetésben dolgozók bruttó átlagkeresete a közfoglalkoztatottak nélkül számítva mindössze 3,7 százalékkal nőtt, a közfoglalkoztatottakkal együtt viszont csökkent a megelőző évihez képest. Kiderült: a közfoglalkoztatottakkal nem számolva a teljes munkaidőben a költségvetési szférában dolgozók 61,9 százalékának kellett bérkompenzációt adni a kedvezőtlen adó- és járulékváltozások miatt. Ennek összege átlagosan bruttó 10 100 forint volt, ami viszont nem számít bele a keresetbe.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 144 000 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 100 300, a szellemi foglalkozásúaké 190 500) forint volt, ami 2,0 százalékkal magasabb az előző évinél. A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a nettó keresetek átlaga 3,7 százalékkal emelkedett. A versenyszférában a nettó keresetek 4,3, a közfoglalkoztatottak nélküli közszférában 2,1, a nonprofit szervezeteknél 4,3 százalékkal nőttek egy év alatt.

A múlt évi 5,7 százalékos infláció mellett átlagosan 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. Öt évvel ezelőtt volt ehhez hasonló mértékű reálbércsökkenés - emlékeztet a Portfolio.hu.

Öt éve nem esett ekkorát a bérek vásárlóereje

A családi adókedvezmények már 2011-től életbe léptek, 2012-ben ennek hatása már marginális volt az éves változást jelző mutatókban. Hatása annyiban mutatkozhatott meg, hogy a 2012-ben megszűnő adójóváírás helyében azok, akik magasabb szja-t fizettek, mert a bérük is magasabb, többet érvényesíthettek a családi adókedvezményből. Teljes éves adatok arra még nincsenek, hogy a családi adókedvezménnyel együtt miként alakultak a bérek, de azt tudjuk, hogy az első három negyedévben 3,6 százalékkal csökkentek a reálbérek, és minden családméretnél csökkenés volt - írja a Portfolio.hu.

Hogyan lesz így egymillió új munkahely?

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 34 ezer fővel kevesebben álltak alkalmazásban, mint 2011-ben. A költségvetési szférában dolgozók létszáma összességében 16,7 ezer fővel nőtt, közülük azonban a tavalyi évben átlagosan 91 ezren a közfoglalkoztatás keretében dolgoztak. Teljes munkaidőben átlagosan 72,4 ezer közmunkás dolgozott, csaknem négyszer több mint egy évvel korábban; az ő keresetük befolyásolja a közszférában dolgozók átlagbérét. A megfigyelt nonprofit szervezeteknél 106 ezer fő állt alkalmazásban. Összes-ségében a nemzetgazdaságban az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt), valamint a megvizsgált nonprofit szervezeteknél 17,1 ezer fővel kevesebben dolgoztak 2012-ben, mint egy évvel korábban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megdöbbentő reakció a Nemzetgazdasági Minisztériumtól

A szaktárca még a tavalyi lehangoló kereseti statisztikáról is képes örömódát zengeni a közleményében. Kiragadta az évből a decemberi hónapot, amikor az inflációt meghaladó mértékben nőttek a nettó bérek a versenyszférában. Sajtóközleményének címe:

"Decemberben infláció fölötti átlagkereset-emelkedés volt a versenyszférában"

"2012 decemberében a versenyszférában mért bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, míg a családi adókedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó bérek az inflációt meghaladó mértékben 6,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - áll a KSH ma reggeli statisztikai közleményében". Mellesleg tér ki arra a minisztérium, hogy a nemzetgazdasáég egészében mért 157 100 forintos nettó átlagkereset mindössze 3,1 százalékkal nőtt 2011 decemberéhez viszonyítva a családi adókedvezmények nélkül. A tárca szerint az év egészében mért visszafogottabb nettóbér alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható. Eközben - mint a cikk elején már írtunk - a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve is csak 3,7 százalékkal nőttek a nettó átlagkeresetek.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem