Így is lehet új lakásod OTP-re, ráadásul olcsóbb, mint a hitel!

Pénzcentrum
2010. március 18. 05:20

A pénzügyi- és gazdasági válság véget vetett az önerő nélküli finanszírozásnak, mely az OTP Lakáslízing fő terméke volt. A hitelezést érintő márciusi szigorító intézkedések megalkotása során azonban figyelembe vették a lízing alacsonyabb kockázatát és a lakáshitelektől kedvezőbb finanszírozási hitelezési limitszinteket állapítottak meg. A változások hatásairól és a társaság 2010-es várakozásairól kérdeztük Dr. Dunavölgyi Máriát, az OTP Lakáslízing vezérigazgatóját.

Pénzcentrum: Milyen változásokat hoztak a márciusi szigorítások?


Dr. Dunavölgyi Mária

Dr. Dunavölgyi Mária: Az OTP Lakáslízing korábban a teljes vételárat megfinanszírozta, majd a válság hatására devizanemtől függetlenül 20% önerőt kértünk az ügyfelektől. Idén márciustól - a 361/2009-es kormányrendelet előírásaival összhangban - a lakáshitelezőktől öt százalékponttal többet, forint alapon 80%-ot, míg euró alapon 65%-ot finanszírozunk. Egy 10 milliós adásvétel esetében ez azt jelenti, hogy forint alapon 7,5 millió forint lakáshitellel szemben lízing konstrukcióban 8 millió forintot finanszíroztathatnak, egy 6 millió forintos lakáshitellel szemben 6,5 millió lakáslízinget vehetnek fel. Előbbi 6,7%-kal, utóbbi 8,3%-kal magasabb finanszírozható összeget jelent az ügyfeleinknek.

Pénzcentrum: Mekkora piaci részesedéssel rendelkezik az OTP Lakáslízing?

Dr. Dunavölgyi Mária: Társaságunk piaci részesedése jelenleg meghaladja az 50%-ot, a hazai 50 milliárd forintos lakossági lakáslízing állományból közel 30 milliárdot az OTP Lakáslízing jegyez. A 2009-es év új kihelyezések tekintetében jelentősen elmaradt a 2007-es és a 2008-as évtől, tavaly alig több mint egymilliárd forintot sikerült kihelyezni. A lakáslízing jelentőségét azonban jól mutatja, hogy a válság előtti két évben az OTP deviza alapú lakásfinanszírozásának 10%-át a lakáslízing tette ki. A lízinges ügyfeleknél ráadásul a banki átlagnál alacsonyabb a rossz adósok aránya. A kintlévőségeket magunk kezeljük, minden ügyletet életben tartunk, amíg lehet, eddig csak néhány esetben került sor az ingatlanok visszavételére.

Pénzcentrum: Miért idegenkednek sokan még mindig a lízingtől?

Dr. Dunavölgyi Mária: A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint "a lízing az drága", új lakás vásárlása esetén olyan konstrukciókat kínálunk az ügyfeleinknek, melyek havi törlesztőrészete a kamatmentes áfa-finanszírozásnak köszönhetően 16-19%-kal alacsonyabb egy azonos kamatozású lakáshitelekhez tartozó havi részleteknél. Új lakás lízingelése esetén a lízingelt összeg áfa részét kamatmentesen fizetni meg az ügyfél, míg a lakáshiteleknél a bruttó összeg kamatozik. A lízing a lakásfinanszírozás egyik legbiztonságosabb formája mind az ügyfél, mind a finanszírozó számára. A lízing tehát amellett, hogy olcsóbb, mint egy hasonló kamatozású lakáshitel, még alacsonyabb önerővel is biztosítja az ügyfelek lakáshoz jutását.

Pénzcentrum: Hátrányként emlegetik a kétszeri illetékfizetési kötelezettséget, erről mi a véleménye?

Dr. Dunavölgyi Mária: Azt gondolom, hogy itt egy félreértésről van szó, ugyanis a gyakorlatban új lakás esetén a lízingelők többsége nem hogy több, de ugyanannyi, vagy egyenesen kevesebb illetéket fizet, mint lakáshitel esetén. Tény, hogy az ügyfél a futamidő elején és a futamidő végén is köteles a vagyonszerzési illetéket megfizetni. Viszont a hosszú, 25-35 éves futamidő alatt jellemzően az ingatlan többször is gazdát cserél lízingátvállalással, és ilyenkor egyetlen egyszer sem kell illetéket fizetni, szemben a hitellel, ahol minden egyes alkalommal illetékfizetési kötelezettség van. Így összességében jó néhány illetékfizetés megspórolható. Fontos megemlíteni, hogy lízingátvállalás esetén az értéknövekedésre jutó személyi jövedelemadó megfizetése nélkül adható el az ingatlan 5 éven belül is.

A válság előtt az OTP Lakáslízing ügyfelei jellemzően a svájci frank alapú konstrukciót választották, a CHF-lízing a társaság portfolójában még mindig 89%-ot képvisel. Jenlízinget átlagosan minden 25. igénylő választott, de ez a két konstrukció már felfüggesztésre került.

Ennek következtében a lízingcég forint- és euró alapon finanszíroz ingatlanokat, így a későbbiekben ezek arányának emelkedésére számítanak. A forint alapú termékek az alacsony eurókamatok mellett még mindig nem eléggé versenyképesek, ebben érdemi változást vélhetően nem a magyar jegybanki alapkamat további csökkenése, hanem az eurókamatok emelkedése hozhat.

Pénzcentrum:
Hogyan alakul a lakáslízinges ügyfelek kor szerinti összetétele?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Dunavölgyi Mária: Nálunk nincs felső korhatár, vagyis bármilyen életkorban lehet lízingelni akár a maximális - 35 éves - futamidőre, kiegészítő biztosíték bevonása nélkül. Ügyfeleink többnyire fiatalok, több mint 50%-uk a 20-40 közötti korosztályból kerül ki, de részben az előbb említett feltételnek köszönhetően 10% feletti a 60 évnél idősebb korú ügyfelek aránya.

Pénzcentrum: Hány építtetővel állnak kapcsolatban?

Dr. Dunavölgyi Mária: Eddig több mint 350 ingatlan beruházó lakásait finanszíroztuk, a lakáslízing jelentősége a fejlesztők számára is felértékelődött. De ettől függetlenül bármely beruházónál kinézheti az ügyfél az ingatlant, a beruházók listája folyamatosan bővül. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy drasztikusan lecsökkent az új beruházások száma, de országszerte még ezzel együtt is körülbelül 10 ezer újépítésű lakás keresi gazdáját (ezek több mint 50%-a Budapesten található).

Pénzcentrum: Nem csak magánszemélyeket finanszíroznak, mit kínálnak a vállalkozásoknak?

Dr. Dunavölgyi Mária: A vállalkozások számára jó hír, hogy a finanszírozhatósági korlát csak a magánszemélyekre vonatkozik, így nekik euró és forint alapon továbbra is a piaci ár 80%-ának megfelelő finanszírozást kínálunk. Ennek köszönhetően felértékelődhet a lakáslízing a vállalkozások számára, mivel a lízingbevevők zöme eddig magánszemély volt. Fontos adalék, hogy az ingatlan a lízingbevevő cég könyveiben szerepel és amortizálódik, elszámolhatóak a költségek, az egyszeri díjak, a kamatköltség, valamint a cégre vonatkozó adójogszabályoktól függően a havi lízingdíj áfa-része is visszaigényelhető. Az ingatlan irodaként is szolgálhat, de bérbe is adható, amiből fedezni lehet a lízingdíj egy jelentős részét.

A havi törlesztőrészletek alakulása:

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm