Így emelkedhet újra 27%-ot a devizahitelesek havi részlete

Pénzcentrum
2010. március 11. 10:32

A devizában eladósodott ügyfeleknek számolniuk kell azzal, hogy a havi törlesztőrészletük esetleges emelkedését a devizaárfolyam és a kamatváltozás együttes hatásai felerősíthetik. Természetesen ez fordítva is igaz, a kamat- és árfolyamcsökkenés hatására mérséklődhetnek is a havi terhek.

Az euró- és frankhiteleket a bankok az adott devizában tartják nyilván, de a folyósítás és a törlesztés az esetek döntő többségében forintban történik. Ha a folyósításkor érvényes árfolyamhoz képest a törlesztéskor erősebb a forint árfolyama, akkor csökken a havi részlet, ugyanakkor gyengülő forint esetén több pénz szükséges ugyanazon devizaösszegű törlesztőrészlet kifizetéséhez.

A magyar devizahitel adósok többsége inkább az utóbbival szembesült az elmúlt másfél évben. A devizaárfolyam és kamatváltozásból adódó hatások egyszerre is jelentkezhetnek, ami a havi részletet jelentősebb mértékű változását eredményezheti. Az együttes hatás mértékét - a K&H Bank által közzétett - alábbi táblázat tartalmazza.

Ha 100%-nak vesszün egy 270 forintos árfolyamon és 8,00%-os kamatszinten kifolyósított euró alapú hitel havi részletét, akkor az árfolyam 10%-os és a kamatszint két százalékpontos csökkenése esetén a havi részletünk az induló törlesztő 77%-ára csökken, ugyanakkor két százalékpontos kamatemelés és 10,00%-os árfolyam emelkedés esetén a havi részletünk az eredeti részlet 127%-ára duzzad.

A K&H Bank tavaly márciusban is közzétett egy érdekes kalkulációt a devizahiteles ügyfeleknek:A K&H Bank és a 402 forintos elméleti euró árfolyam!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?