Összehasonlítottuk az új forinthiteleket: ezt kínálják a bankok márciustól

Pénzcentrum
2010. március 9. 05:40

Hárman 10% alá szorították a THM-et: íme a legjobb ajánlatok A Pénzcentrum.hu összehasonlította a magyarországi pénzintézetek által a hónap elejétől hatályos szigorításoknak megfelelően kínált forint alapú lakáshiteleket. Mint ismert, forint alapon ezentúl csak a fedezetként felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki értékének 75%-a finanszírozható, ennek megfelelően egy 5 millió forintos lakáshitelhez legalább 6,7 milliós, egy 10 millió forintos lakáshitelhez legalább 13,3 millió forintos fedezetet kell biztosítani.

A pénzintézetekről két kivétellel elmondható, hogy már felfüggesztették a svájci frank alapú lakáshitel termékeiket (lásd: Svájci frank tömegkatasztrófa: túlélők után kutattunk!), a jegybanki alapkamat csökkenésével pedig az euró alapú hitelek előnye is a korábbi szint alá csökkent. Az igényelt hitelösszegekben és az átlagos futamidő tekintetében egyelőre nem történt mérhető változás, de többen is a felvenni kívánt összegek csökkenésére számítanak.

A lista élén 5 és 10 millió forintos hitelösszeg esetén is az AXA Bank végzett 9,10 %-os, valamint 8,96%-os teljes hiteldíj mutatóval. 5 millió forint esetén a havi törlesztőrészlet 45 121 forint, míg egy 10 milliós forint alapú lakáshitelt havi 89 619 forinttal kell törleszteni.

Az AXA Bank képviseletében Gyenes Gergely jelzáloghitel termékmenedzser elmondta, hogy a március 1-jén hatályba lépő kormányrendelet elsősorban a svájci frank alapú hiteleket korlátozza, így a forint alapú hitelekkel továbbra is finanszírozható egy lakásvásárlás jelentős része. Ha valaki a forint alapú termékeknél meghatározott 25%-os minimális önerő megléte nélkül szeretne lakáshoz jutni, akkor számára csak a kiegészítő ingatlanfedezet lehet a megoldás, mert a rendelet semmilyen alternatív megoldásra nem ad lehetőséget.

Az AXA Bank új, referencia kamathoz kötött (HAZAI) forinthitelének bevezetése óta folyamatosan növekszik a forint igénylések száma, ami februárban már az összes igénylés körülbelül 40%-át tette ki. Mivel a bank kínálatában eddig is megtalálhatóak voltak az igen kedvező kamatozású svájci frank alapú hitelek, így a fennmaradó részt ezek tették ki, azonban már most érezhető, hogy a jogszabályi szigorítás megtette a hatását és rohamosan zuhan az e devizában befogadott igénylések száma.

Az átlagos kölcsönösszeg a válság kirobbanása óta folyamatosan csökken, jelenleg valamivel 7 millió forint alatt alakul, a futamidő viszont nem változik, így az igénylések zöme 20 éves futamidővel érkezik be. Hosszú távon a bank nem számít az átlag kölcsönök további csökkenésére csupán arra, hogy a deviza alapú kölcsönök irányából átterelődik a hitelezés a forint irányába.

A HAZAI hitelek kamata továbbra is kedvező és a bank minden esetben elengedi az értékbecslési díjat, amennyiben az igénylő rendelkezik, vagy nyit AXA bankszámlát és csatlakozik valamelyik AXA nyugdíjpénztárhoz, és a munkabére is a bankhoz érkezik.

A második helyezett K&H Bank a márciusi jogszabályi szigorítások hatására a forintban történő hitelfelvétel némi térnyerésére számít, de összességében vélhetően kevesebb hitelt tud majd felvenni a lakosság. A teljes vételár finanszírozása kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával a K&H Banknál is megoldható. A bank 5 milliós ajánlatához két törlesztőrészlet tartozik, az első két évben havonta 38 542 forintot, majd ezt követően havi 43 748 forintot kell fizetni.

A harmadik helyen az FHB Bank végzett, mely az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fordít a forint alapú hitelek értékesítésére.

Tájékoztatásuk szerint az ügyfelek is ezt keresik elsősorban, amit a devizahitelektől való tartózkodás mellett az egyre kedvezőbbé váló forint hitel kondíciók is támogatnak. Az FHB-nál kétfajta referencia kamatot követő hitel (FHB Referencia Kölcsön és Rugalmas Kölcsön), államilag támogatott forint alapú hitel is elérhető. A 28 210 forintos induló törlesztőrészlet a legfeljebb 3 évre kérhető csökkentett törlesztésű időszakra vonatkozik, azt követően változatlan kamatszint mellett havi 55 372 forintot kell törleszteni.

A teljes vételár kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával, valamint egyes forint alapú hitelek esetén állami készfizető kezességvállalás mellett finanszírozható. Az átlagos hitelösszeg az egyes konstrukciók esetében eltérő, de általánosságban elmondható, hogy ingatlanonként 5 millió feletti. A forint alapú kölcsönök esetén valamennyi induló költséget feltételek nélkül elenged a bank, további akcióikban pedig kamatkedvezmény is elérhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A negyedik helyen található UniCredit Bank törlesztőrészletei a március 8-tól érvényes kondíciók szerint lettek megállapítva. Az UniCredit képviseletében a lakáshitelekről elmondták, hogy 2008 novembere előtt a bank ügyfelei döntően svájci frankban vettek fel hiteleket, azóta jellemzően euróban igénylik a forinthitelek egyre inkább növekvő aránya mellett. A március 1-jétől életbe lépett szabályozás nyomán a forinthitelek további térnyerésére számítanak.

A lakáshitelek esetében az átlagos hitelösszeg 6 millió forint körüli volt, az átlagos futamidő továbbra is mintegy 20 év. Ebben jelentős változásra az új szabályozás nyomán sem számítanak, mert a korábbi igények forintban továbbra is kiszolgálhatók.

Az UniCredit lakáscélú és szabad felhasználású, forint- és euró-, valamint euró alapú jelzáloghiteleinek igénylése esetén a hitel futamidejének első 6 hónapjában akciós kamatláb érvényes. Az akcióban történő részvétel feltételei: legalább két csoportos beszedési megbízás vagy havonta legalább két állandó átutalási megbízás indítása vagy betéti/hitelkártya vásárlási aktivitás (minimum 10.000 forint/hó) vagy munkabér-átutalás az UniCreditnél vezetett bankszámlára vagy új pénz elhelyezése betétben (minimum 500.000 forint) vagy lakáselőtakarékossági szerződés megkötése (a feltételt a hitel futamidejének első 6 hónapjában fent kell tartani).

Dinsdale Julianna, az Allianz Bank Üzleti Terület ügyvezető igazgatója a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a fennálló lakáshitelek túlnyomó része devizaalapú, a forinthitelek állománya 1% körüli. Ebben szerepet játszik, hogy a bank soha nem foglalkozott állami kamattámogatott forinthitelek értékesítésével. Ugyanakkor a forinthitelek iránti kereslet az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt, a 2009. év első felére jellemző 2-3%-os arány a 2009 végére 2010 elejére 35-40%-ra nőtt az összes jelzáloghitel-igénylésen belül. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az Allianz Bank az elsők között - 2009. október 12-én - vezette be kedvezményes kamatozású forint-jelzáloghitel termékeit.

Az átlagosan igényelt hitelösszeg körülbelül 6 millió forint, az átlagos futamidő 20 év. A tavalyi év azonos időszakához képest az átlagos kölcsönösszeg tekintetében érzékelhető volt bizonyos visszaesés.

A jogszabály által - a forgalmi érték arányában - meghatározott maximumok az Allianz Bank esetében csak viszonylag csekély hányadnak jelentik a maximális nyújtható kölcsönösszeg csökkenését. Ugyanakkor a jogszabály azon pontja, miszerint az ingatlan-nyilvántartásba már bejegyzett jelzáloggal fedezett követelések az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett értékkel csökkentik a maximális kölcsönösszeget bizonyos esetekben jelentősen tovább szigorítja a felvehető kölcsön összegét.

 

Lássuk mennyiért kapunk 10 millió forintot 20 évre

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?