Svájci frank tömegkatasztrófa: túlélők után kutattunk!

Pénzcentrum
2010. március 6. 07:02

A válsággal érkező fenyegető árfolyamkockázatra való hivatkozással elsőként az MKB Bank függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést még 2008. október 13-án, azóta számos pénzintézet követte a példájukat.

Alig egy héttel az MKB Bank után a Raiffeisen Bank intett búcsút a frankhitelezésnek.

2008. november 17-én annak ellenére csatlakozott hozzájuk a K&H Bank, hogy alig egy hónappal korábban még úgy nyilatkoztak, hogy náluk nincs napirenden a frankhitelek korlátozása. A bank 2009. június 17-én az euró alapú hitelezést is felfüggesztette, ezt a korlátozást csak a múlt hónap közepén oldották fel.

Az OTP Bank egészen 2009 tavaszáig fenntartotta a konstrukciót, de olyan kedvezőtlen árazás mellett kínálták ezt a korábban oly népszerű hitelterméket, hogy az ilyen irányú ügyféligények gyakorlatilag maguktól megszűntek. Kiszállt a CIB és az Erste Bank is.

Tavaly nyáron még az Allianz és az FHB is kínált frank alapú hiteleket, de később ők is levették a palettáról. A sort augusztus közepén Budapest Bank, majd ősszel az UniCredit Bank zárta. Előbbinél a felfüggesztése ellenére a teljes lakáshitel portfolió 90%-át még mindig a frankhitelek teszik ki .

Jelenleg mindössze két hitelintézet - az AEGON Magyarország Hitel Zrt. és az AXA Bank - nyújt svájci frank alapú jelzáloghitelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A frankhitelek nagysága március elsejétől nem haladhatja meg a fedezetként felkínált ingatlan hitelbiztosítéki értékének 45%-át. Ennek megfelelően egy 5 millió forintos lakáshitelhez legalább 11,1 millió forint értékű fedezetet kell biztosítani.

Júniustól tovább szigorodik a lakáshitelezés, a hitelezhetőségi limit alapján amennyiben egy ügyfél forint alapú hitel igénylése esetén 80 ezer forint terhelhető jövedelemmel rendelkezik, akkor, ha frankhitel mellett dönt, akkor csak annyi hitelt kaphat, melynek a havi részlete nem haladja meg a 48 ezer forintot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?