22 °C Budapest

Svájci frank tömegkatasztrófa: túlélők után kutattunk!

Pénzcentrum
2010. március 6. 07:02

A válsággal érkező fenyegető árfolyamkockázatra való hivatkozással elsőként az MKB Bank függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést még 2008. október 13-án, azóta számos pénzintézet követte a példájukat.

Alig egy héttel az MKB Bank után a Raiffeisen Bank intett búcsút a frankhitelezésnek.

2008. november 17-én annak ellenére csatlakozott hozzájuk a K&H Bank, hogy alig egy hónappal korábban még úgy nyilatkoztak, hogy náluk nincs napirenden a frankhitelek korlátozása. A bank 2009. június 17-én az euró alapú hitelezést is felfüggesztette, ezt a korlátozást csak a múlt hónap közepén oldották fel.

Az OTP Bank egészen 2009 tavaszáig fenntartotta a konstrukciót, de olyan kedvezőtlen árazás mellett kínálták ezt a korábban oly népszerű hitelterméket, hogy az ilyen irányú ügyféligények gyakorlatilag maguktól megszűntek. Kiszállt a CIB és az Erste Bank is.

Tavaly nyáron még az Allianz és az FHB is kínált frank alapú hiteleket, de később ők is levették a palettáról. A sort augusztus közepén Budapest Bank, majd ősszel az UniCredit Bank zárta. Előbbinél a felfüggesztése ellenére a teljes lakáshitel portfolió 90%-át még mindig a frankhitelek teszik ki .

Jelenleg mindössze két hitelintézet - az AEGON Magyarország Hitel Zrt. és az AXA Bank - nyújt svájci frank alapú jelzáloghitelt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A frankhitelek nagysága március elsejétől nem haladhatja meg a fedezetként felkínált ingatlan hitelbiztosítéki értékének 45%-át. Ennek megfelelően egy 5 millió forintos lakáshitelhez legalább 11,1 millió forint értékű fedezetet kell biztosítani.

Júniustól tovább szigorodik a lakáshitelezés, a hitelezhetőségi limit alapján amennyiben egy ügyfél forint alapú hitel igénylése esetén 80 ezer forint terhelhető jövedelemmel rendelkezik, akkor, ha frankhitel mellett dönt, akkor csak annyi hitelt kaphat, melynek a havi részlete nem haladja meg a 48 ezer forintot.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?