7 °C Budapest

Súlyos kór támadja a magyar gyerekeket: drága, szinte elérhetetlen a védekezés

2018. július 24. 12:02

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek, ha azt szeretnék, hogy a gyerekeik megkapják az összes, orvosok által ajánlott, ám nem kötelező, így nem térítésmentes védőoltást. Hiába fizetnének azonban a szülők, ha a vakcina hiányzik a patikákból.  Ugyan friss hírek szerint a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ellátása az év végig zavartalan lesz, vannak olyan ajánlott védőoltások, melyekből továbbra is hiány van.

Az utóbbi egy évben hónapról hónapra lehetett arról olvasni a magyar sajtóban, hogy gondot okoz a vakcina-hiány. A Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy hiába szeretnék a szülők beadatni az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen védelmet nyújtó vakcinát, nem lehet azt beszerezni a patikákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistája szerint 2017. december 7-ét jelölték meg a hiány kezdeteként, viszont úgy tűnik,

a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ellátása az év végig zavartalan lesz

- írta közleményében a vakcinát gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft.  A GSK a Bexsero védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott 26 800 forintos bruttó fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet. A Házipatika honlap információi szerint egyébként a fogyasztói ára a vakcinának 34 427 forint.

Életkortól függően 4 vagy 2 adagra van szükség a teljes védettséghez. Vagyis ez több mint 100 000 forinttal terhelheti a családi kasszát

- mondta tavaly novemberben Dr. Scheiber Dóra. A doktornő arról is beszélt nekünk, hogy ha már megkapta a gyerek az első adagot, akkor nem óriási gond, ha csúszik a következő oltás, hiszen már az elsőnél is biztosított egy alacsonyabb, de még nem elég tartós védettség. Sokkal nagyobb probléma, ha nem kezdik el a vakcina adagolását, ahogy az is, ha később nem pótolják a megkésett oltást.

Ezek a vakcinák viszont továbbra is beszerezhetetlenek

Jelenleg Magyarországon a gyerekeknek az alábbi betegségek ellen biztosít az állam kötelező, térítésmentes védőoltásokat. Ezek a TBC, a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a b-típusú haemophilus influenzae, a kanyaró, a mumpsz, a rózsahimlő, a vírusos májgyulladás B típusa (hepatitis B), a pneumococcus fertőzés (ami leggyakoribb középfül-, tüdő-, és agyhártyagyulladást okozó kórokozók egyike volt korábban). A hetedik osztályos diáklányok pedig ingyen juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához is. Idén januártól a gyermekorvosoknak kötelezően fel kell ajánlaniuk a két évnél fiatalabb gyerekek szüleinek a meningococcus C elleni oltóanyagot is.

Viszont az úgynevezett ajánlott védőoltásokért fizetnie kell a családoknak. A szülők kérhetik a bárányhimlő (jövő évtől egyébként kötelező ésingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás, de egyelőre még fizetni kell érte), a rotavírus, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancs-enkefalitisz), a hepatitisz A, a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus C és B) elleni vakcinát is.

Az ajánlott oltások közül az OGYÉI átmeneti termék hiánylistája alapján a Rotateq nevű, rotavírus elleni készítmény is hiánycikk. A jó hír viszont, hogy a hányást, hasmenést, és ezért kiszáradást okozó vírus ellen két anyag közül választhatnak a szülők. Így ha a Rotateq-et nem is tudják beszerezni, választhatják a  Rotarix nevű készítményt.

Ugyancsak szerepel az OGYÉI listáján a Meningococcus-A, Y és W-135 típusú baktériumtörzs elleni, Menveo oltás, amiből egy oltásra van szükség a védettséghez, amit csecsemőkorban adnak be. Viszont ez esetben is lehet választani másik készítményt, méghozzá a Nimenrix nevű vakcinát. A hiány okaként egyébként gyártási gondot tüntettek fel a termékhiány-táblázatban, és azt is jelezték, bizonytalan végű hiányról van szó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy fentebb írtuk, a hepatitis B elleni vakcinát a csecsemők születésük után ingyen megkapják. Csakhogy az A típusú hepatitis elleni oltásért már fizetni kell. A szülők választhatnak: a hepatitisz A és hepatitisz B fertőzések megelőzésére szolgáló, Twinrix Junior védoltást adatják be, ami a Házipatikán feltüntetett ár szerint 4848 forint, és 3 adag kell a védettséghez, vagy megvásárolják a Havrix nevű, az A típusú fertőzés elleni vakcinát, ami 4051 forintba kerül és két adagra van szükség. Ez esetben tehát anyagilag valamivel jobban járnának a szülők, csakhogy az OGYÉI adatai alapján a Havrix is hiánycikk, szintén gyártási gond miatt.

A Pénzcentrum szerkesztősége több patikát is megkeresett, és úgy tűnik, hogy a listán szereplő három vakcina különösebb gond nélkül beszerezhető. Több budapesti és vidéki gyógyszertárral is beszéltünk, és a Rotateq, a Menveo és a Havrix egyik helyen sem volt raktáron, viszont az összes általunk megkérdezett patikában közölték, hogy holnapra meg tudják őket rendelni. Az egyik fővárosi intézményben viszont elárulták, hogy az egyik beszállítójuknál a Rotateq nem rendelhető, azonban a másik cégtől holnapra meg tudják rendelni a készítményt.

Az OGYÉI megkeresésünkre közölte, a készítmény forgalomba hozatali engedély jogosultjának tájékoztatása szerint jelenleg még elérhető a Menveo is és a Havrix és Havrix Junior készítmény is. "Az OGYÉI időben kapott jelzést a hiány várható kezdetéről, így jelenleg már dolgozunk azon, hogy kiegyensúlyozott legyen az ellátás az érintett vakcinákból. Várhatóan pótolni tudjuk a kieső készleteket, így remélhetőleg ősztől sem okoz majd fennakadást ez az ellátásban" - írták.

A rotavírus elleni készítményekkel kapcsolatban közölték, a Rotarix és a Rotateq nem cserélhető fel egymással, ha valaki Rotateq-kel kezdte az oltási sort, azzal kell befejeznie. "Idén a Rotateq hiány pótlására öt alkalommal, több nagykereskedőnek, több ezer vakcina behozatalára adtunk ki kontingens engedélyt, a patikusok számára elérhető az az információ, mely nagykereskedőket kell keresniük a készítmények megrendeléséhez. Az OGYÉI nem tud arról, hogy ellátási nehézség lenne az érintett oltóanyagból, a megkezdett oltási sorok befejezhetők" - írták.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm