Kormányinfót tart Gulyás Gergely: nincs lezárás Budapesten, lehet menni vidékre

2020. május 7. 11:13

Fontos pontosító kijelentést tett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ami a kijárási korlátozás alatt lévő fővárosiakat és Pest megyeieket érinti. Jelezte azt is, hogy a jelenlegi feltételezéseknél akár még nagyobb recessziót is bevállal a kormány az életek megvédése érdekében.

A debreceni BMW-gyár

Tisztán még nem látunk a BMW bejelentésével kapcsolatban. Az biztos, hogy Szijjártó Péter jövő héten egyeztet a cég vezetésével - felelte egy újabb kérdésre a miniszter.

Megerősítette a cég, hogy ezt a beruházást meg fogják valósítani, a csúszás ideje lehet néhány hónap, legfeljebb egy év - húzta alá.

Eredetileg 2023-ban kezdene el gyártani legkorábban a gyár, akkor ez legfeljebb a 2023-2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással - jelezte.

Tesztek

Lehet, hogy a kritikák megalapozottak voltak - ismerte el Gulyás Gergely, hogy korábban kevés tesztet végeztek. Ezek a kritikák ma már egyáltalán nem igazak - húzta alá. Hiszen sokkal több tesztet végez már Magyarország, tegnap csak 6000-et.

Paksi beruházás

Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel is egyeztettek a paksi beruházás költségvetési keretének egy részének elvonása miatt, amikor az idei költségvetést újratervezték a koronavírus-járvány miatt.

Ez az elvonás a beruházás véghezvitelében semmilyen leállást vagy halasztást nem jelent

- nyugtatott meg mindenkit Gulyás Gergely.

Adókedvezmények

A kormány már két körben is döntött arról, hogy mely szektorok vehetik igénybe az adómentességeket, kedvezményeket. Egyelőre további döntés nincs napirenden - jelezte Gulyás Gergely. Ezek az intézkedések eddig leginkább azokra vonatkoztak, akiket leginkább sújtott a koronavírus- válság - mondta.

Pillanatnyilag nincs a bővítésre előterjesztés - mondta.

A nyári szünidő

A kormány úgy döntött, hogy Novák Katalin államtitkár tegyen javaslatot arra, hogy miként alakul a nyári szünidő, milyen lehetőségeik lesznek a szülőknek, lesznek-e táborok - reagált egy kérdésre Szentkirályi Alexandra.

Veszélyhelyzet

Milyen járványügyi adatok mellett vonják vissza a veszélyhelyzetet? - hangzott a kérdés Gulyás Gergelyhez. Amíg rendkívüli eszközökre szükség van, addig a veszélyhelyzetet fent kell tartani. A rendkívüli jogrend alapvető jogi korlátozásokat is megenged a kormány számára - indokolta a veszélyhelyzet fenntartását a miniszter.

Rendkívüli jogrend nélkül a kormánynak nem lenne joga kijárási korlátozást elrendelni 

- mondta. Egy nappal sem szeretnénk tovább fenntartani, mint ameddig indokolt - reagált a miniszter, azonban a kérdés lényegére nem válaszolt, így nem tudtuk meg az adatokra vonatkozó küszöbértéket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Turizmus idehaza

Legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban beindulhat a turizmusban az élet - fogalmazott a kormányszóvivő.

Azt is jelezte: a jelenlegi kijárási korlátozásról szóló szabályok május 18-ig vannak érvényben.

Tippjáték

Össznépi tippjáték zajlik - reagált arra, hogy egymástól nagy mértékben eltérnek a magyar GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések.

Bérleti jogviszony

A bérleti jogviszony az év végégi meghosszabbodik, ha az állam vagy az önkormányzat a bérbeadó, akkor a bérbeadó részéről a jogviszony nem mondható fel - sorolta. Így nem maradhat senki lakhatás nélkül - mondta.

46 ezer bértámogatott

A bértámogatást eddig 46 ezer munkavállaló után igényelték - jelezte a hazai Kurzarbeit-számok kapcsán a tárcavezető.

Kimondták: a fővárosiak is mehetnek vidékre!

Gulyás Gergely kiemelte: az önkormányzatokkal való együttműködés is biztosított, melyek alapján meglepve olvasták Karácsony Gergely szerdai levelét.

Úgy vélekedett a miniszter, hogy a jelek szerint Karácsony Gergely véleménye megváltozott, és már újranyitná Budapestet is. Ha megkeres a főpolgármester, nyitottak vagyunk a kijárási korlátozások áttekintésére - mondta.

Világos álláspont a kormány részéről: a korábbi kijárási korlátozásokról szóló rendeletben meghatároztuk a feltételeket - foyltatta. Ha valaki az ingatlanát el akarja hagyni, elhagyhatja a felsorolt indokok mentén - mondta.

A fővárosiak és a Pest megyeiek is meglátogathatják a vidéki ingatlanjukat. Nincs lezárás Budapest és Pest megyére vonatkozóan, nincs megkülönböztetés a vidékiek és a fővárosiak között ebben a tekintetben

- emelte ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm