21 °C Budapest

Drágább lehet a gyógyszered, ha...

2011. március 26. 09:02

Pár év alatt több tízmilliárd forint takarítható meg az egészségbiztosító gyógyszerkasszájában a Széll Kálmán-tervben körvonalazott új gyógyszer-támogatási rendszerrel - derült ki Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár szavaiból. Az egészségügyi államtitkárság bonus-malus rendszert vezetne be a betegek gyógyszerfogyasztásánál és a gyógyszergyártókkal kétéves támogatási szerződést kötne az OEP.

A kormány bonus-malus rendszer bevezetését tervezi a gyógyszerfogyasztásban, mivel a betegek gyakran nem az orvosi ellátás szerint veszik be gyógyszereiket. Ennek értelmében "csak akkor kapná meg az adott készítményre érvényes gyógyszertámogatást a páciens, ha az orvos utasítását követi." Ellenkező esetben például a 70 százalékkal támogatott orvosság árához csak 50 százalékot adna a biztosító - mondta Cserháti a Világgazdaság beszámolója szerint.

Az államtitkár azt is elárulta a gyógyszerkasszát érintő változások közül, hogy gyógyszercégekkel csak kétéves támogatási szerződést kötne az OEP és a készítmény később csak akkor maradhat a támogatott szerek listáján, ha hozná a gyógyuláshoz ígért eredményeket.

A gyógyszerkasszában tervezett megtakarítást szolgálná az is, hogy büntetés helyett anyagi ösztönzéssel bírná rá a háziorvosokat a költséghatékony gyógyszerrendelésre.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?