29 °C Budapest

Napi 40 forintért kínálják a táppénz szigorítását kiváltó megoldást

2011. március 24. 12:02

Könnyen hihetnénk, hogy balesetbiztosításra csak annak van szüksége, aki veszélyesen él; a valóság azonban mást mutat: otthon, munkavégzés közben vagy közúton nagyjából 600 ezer ember szenved balesetet évente. Jelenleg az emberek alig több mint 10%-a rendelkezik balesetbiztosítással, ami messze elmarad az európai átlagtól. Pedig egy valódi biztonságot nyújtó konstrukció megkötése ma már nem igényel extra méretű anyagi ráfordítást, havi pár ezer forintos kiadással sok milliós fedezetű biztosítás is köthető - ami baj esetén óriási anyagi segítséget jelenthet. Ráadásul a táppénz rendszer átalakításával tovább szélesedik az érdekeltek köre - hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Baleset bárkivel, bármikor történhet

Sokan hihetik, hogy a balesetbiztosításra csak azoknak van szükségük, akik veszélyesen élnek, extrém sportokat űznek, vagy rendszeresen sportolnak. Igaz ugyan, hogy a veszélyfaktor az ő esetükben hatványozottabb, de azt sem szabad elfelejteni, hogy baleset bárkivel, bármikor történhet. Napjaink biztosítási kultúrájára jellemző, hogy az emberek - még az igazolt és extrém sportolók is - főleg olyan biztosításokkal rendelkeznek, amelyek megkötését törvény írja elő, vagy banki hitelek felvételéhez kötik. Az önmagunkról való gondoskodás hiánya azonban sajnos a balesetbiztosítások számának csökkenésében is tetten érhető.

 

Balesetbiztosítások állománya(ezer darab, forrás: MABISZ, UNION), * Életbiztosítások mellé kötött kiegészítő baleset-biztosítások nélkül


Áprilistól komoly anyagi nehézséget okozhat a betegállomány

A személyi sérülés okozta kellemetlenségek mellett ma már az anyagiakra is gondolni kell. Egy jól megválasztott balesetbiztosítás mentőövként szolgál az előre nem látható események által okozott anyagi terhek jelentős mérséklésében, valós anyagi segítséget nyújt a gyógyulás magas költségeinek fedezésében. Az új táppénzrendszer 2011. május 1-jétől lép életbe, amely értelmében a korábbi maximum napi 10 400 forintos plafon a felére, 5 200 forintra csökken. A kormány célja egyértelműen a betegállományban töltött napok csökkentése, munkavállalói oldalon ugyanakkor a változás okozhat majd nehézségeket.

"A táppénzrendszer átalakítása sokak számára jelenthet problémát a jövőben. Az összeg csökkentése különösen egy huzamosabb kórházi ellátás esetén üthet vissza. Az ilyen esetekben létkérdés egy megfelelő balesetbiztosítás, ami valós segítséget és egyösszegű anyagi támogatást jelent baj esetén, akár 365 napos kórházi tartózkodás esetén is" - mondja a szakember.

Az Union Biztosító felmérése szerint az ügyfelek számára kiemelten fontos, hogy az adott biztosítás minél több biztosítási eseményt foglaljon magába, a leghangsúlyosabb igényként azon belül is a közlekedési baleset és a baleseti halál elleni védelem jelentkezik. Jelentős különbség mutatkozik azonban a balesetektől való félelem és a baleset-biztosítással való ellátottság között. Az emberek 91%-a tart a váratlan balesetek eredményeként fellépő kellemetlenségektől, és számol az ezekből adódó kockázatokkal, de csak alig több mint 10% rendelkezik balesetbiztosítással, míg az Egyesült Királyságban ez az arány 60-70%. A tapasztalatok szerint nagyobb számban kötnek baleset-biztosítást azok, akik maguk, vagy közvetlen környezetükben már legalább egyszer átéltek ilyen helyzetet.

"Ma már minimális ráfordítással, akár napi 40 forinttól köthető olyan balesetbiztosítás, amely a magas térítési összegek mellett olyan "extra" ellátásokat is fedez, mint például a csőtükrözéses műtéti beavatkozás, a helyreállító plasztikai eljárás vagy az akár 365 napos kórházi ellátás. A biztosítások kiválasztása során mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni és olyan csomagot választani, ami mind a biztosítási események, mind pedig a szolgáltatási összegek tekintetében valós védelmet jelent" - teszi hozzá Bóna Katalin.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az extrém és igazolt sportolók fokozottan veszélyeztetettek

2007. január 1-jétől a kötelező egészségbiztosítás "ingyenes" egészségügyi szolgáltatása már nem terjed ki az extrém sportolók baleseti sérüléseire, csupán életmentő beavatkozás esetén illeti meg őket az állami ellátás. Az extrém sportot űzők a teljes védelem érdekében bizonyos pluszdíj fejében ma már köthetnek olyan balesetbiztosítást, amely az általuk űzött sport baleseti eseményeire is kellően magas biztosítási fedezetet nyújt a világ bármely országában. A balesetveszély azonban nem csupán a fokozottan kockázatos extrém sportok kedvelőit fenyegeti, hanem minden igazolt sportolót, legyen akár profi, akár amatőr.

 

Mi számít extrém sportnak?
vízisí, jetskizés, vadvízi evezés, hegy és sziklamászás, magashegyi expedíció, barlangászat, bázisugrás, falmászás, roncs autósport, rally, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, műrepülés


"A sportbalesetek legtöbbször izületi vagy izomsérüléssel járnak, amelyek szerencsés esetben nem okoznak maradandó sérülést, orvosi beavatkozásra azonban az esetek túlnyomó többségében szükség van. A sérülések jellegéből adódóan ez igen gyakran jár műtéti beavatkozással, tartósabb kórházi ellátás igénylésével. Éppen ezért ma már minden hivatásos, igazolt és hobbisportoló számára ajánlott a kiegészítő balesetbiztosítás kötése" - mondja a szakember.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
MEDIA1  |  2022. május 16. 12:26
Nem Svájc az első ország, ahol hasonló döntés született.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?