22 °C Budapest

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat

Pénzcentrum
2010. október 7. 15:00

A rövidesen beköszöntő KGFB-kampány előtt tízből négy autósnak nincs információja arról, hogy 2010-től más szabályok szerint köthetik meg kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat. A BellResearch a KGFB-kötési és biztosítóválasztási preferenciákat elemezte.

2009.10.16 12:07
Autósok, figyelem! - Íme az új rendszer 12 pontja


Az idei évtől módosult KGFB-szabályozástól már tavaly nyárral kezdve hangos volt a sajtó. Szinte megállás nélkül jöttek a hírek, ismertetők, elemzések a változásokról és azok hatásairól. Joggal gondolhatnánk tehát, hogy kivétel nélkül minden autós tud róla, hogy 2010-ben új elveken nyugszik a kötelező piaca. A valóság ennél sokkal kiábrándítóbb: az autósok 40 százaléka gyakorlatilag nem hallott a megváltozott jogi feltételekről - állapította meg legújabb felmérésében a BellResearch. A kutató- és tanácsadócég a KGFB- és casco-választási preferenciákat vizsgálta a félezer fő megkérdezésével készült telefonos interjúsorozatban, melyben olyan 18-64 év közötti lakosokat kérdezett, akik legalább egy személygépkocsinak üzembentartói. Az autósok tájékozatlanságát árnyalja, ha mélyebben az eredmények mögé nézünk, vagyis azt vizsgáljuk, kik azok, akik mellett "elhúzott" az információ.

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat


A Duna határvonala ebben az esetben is élesen kettévágja az országot. Míg a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon "csupán" 35% a tájékozatlanok aránya, addig a keleti országrészben 48%, vagyis majdnem minden második autós vallott hiányos ismeretekről. Ugyanez a trend érvényesül a településhierarchiában is: minél kisebb településen él a válaszadó, annál kevésbé valószínű, hogy az ismeretek birtokában lenne. Papírforma szerint alakul az iskolai végzettség szerint vizsgált összefüggés is: a diplomások között 31% nem rendelkezik információval a kérdésről, a kevésbé képzettek körében ez az arány azonban már 44%. A nemek harcában a gyengébb nem képviselői maradnak alul: a nők 43%-ához nem jutott el a tájékoztatás, a férfiak esetében ez az arány 37%. Meglepő módon az általában információéhes fiatalokban kevésbé tudatosult a kérdés, mint az érettebb korosztály esetében: a negyven év felettiek 36%-a, a fiatalabbaknak viszont már 45%-a bizonyult kevéssé járatosnak a témában.

Az ismerethiány hátterében több tényező is állhat - értelmezi az eredményeket Harsányi Gábor, a BellResearch kutató- és tanácsadócég új üzletágak igazgatóhelyettese. Egyrészről az emberek feledékenysége magyarázhatja a viszonylag korlátozott ismereteket, másrészről nagyon fontos elem, hogy az autósok jelentős része közvetlenül nem érintett még ezekben a kérdésekben, hiszen az egyik legfontosabb változás, miszerint a szerződéskötés időpontjára módosult az átkötés lehetősége, első körben csak azokra lesz hatással, akik idén vásároltak autót. Harmadsorban attól sem szabad eltekinteni, hogy a kommunikáció ténylegesen nem ért célba az autóstársadalom egy részénél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindenképpen jó hír azonban, hogy a tájékozott autósok közül tízből hatan úgy vélik, kedvezőbb helyzetbe kerültek a korábbinál, mindössze 28% gondolja, hogy nem lesz érzékelhető hatása a jogszabály-korrekciónak, és elenyésző arány, csupán 6% tekinti negatív hozamúnak azt. Összességében kijelenthetjük: habár korlátozott tudás birtokában vannak az autóvezetők, a szabályozás az azt ismerők szerint jó irányba mutat.

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?