28 °C Budapest

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat

Pénzcentrum
2010. október 7. 15:00

A rövidesen beköszöntő KGFB-kampány előtt tízből négy autósnak nincs információja arról, hogy 2010-től más szabályok szerint köthetik meg kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat. A BellResearch a KGFB-kötési és biztosítóválasztási preferenciákat elemezte.

2009.10.16 12:07
Autósok, figyelem! - Íme az új rendszer 12 pontja


Az idei évtől módosult KGFB-szabályozástól már tavaly nyárral kezdve hangos volt a sajtó. Szinte megállás nélkül jöttek a hírek, ismertetők, elemzések a változásokról és azok hatásairól. Joggal gondolhatnánk tehát, hogy kivétel nélkül minden autós tud róla, hogy 2010-ben új elveken nyugszik a kötelező piaca. A valóság ennél sokkal kiábrándítóbb: az autósok 40 százaléka gyakorlatilag nem hallott a megváltozott jogi feltételekről - állapította meg legújabb felmérésében a BellResearch. A kutató- és tanácsadócég a KGFB- és casco-választási preferenciákat vizsgálta a félezer fő megkérdezésével készült telefonos interjúsorozatban, melyben olyan 18-64 év közötti lakosokat kérdezett, akik legalább egy személygépkocsinak üzembentartói. Az autósok tájékozatlanságát árnyalja, ha mélyebben az eredmények mögé nézünk, vagyis azt vizsgáljuk, kik azok, akik mellett "elhúzott" az információ.

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat


A Duna határvonala ebben az esetben is élesen kettévágja az országot. Míg a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon "csupán" 35% a tájékozatlanok aránya, addig a keleti országrészben 48%, vagyis majdnem minden második autós vallott hiányos ismeretekről. Ugyanez a trend érvényesül a településhierarchiában is: minél kisebb településen él a válaszadó, annál kevésbé valószínű, hogy az ismeretek birtokában lenne. Papírforma szerint alakul az iskolai végzettség szerint vizsgált összefüggés is: a diplomások között 31% nem rendelkezik információval a kérdésről, a kevésbé képzettek körében ez az arány azonban már 44%. A nemek harcában a gyengébb nem képviselői maradnak alul: a nők 43%-ához nem jutott el a tájékoztatás, a férfiak esetében ez az arány 37%. Meglepő módon az általában információéhes fiatalokban kevésbé tudatosult a kérdés, mint az érettebb korosztály esetében: a negyven év felettiek 36%-a, a fiatalabbaknak viszont már 45%-a bizonyult kevéssé járatosnak a témában.

Az ismerethiány hátterében több tényező is állhat - értelmezi az eredményeket Harsányi Gábor, a BellResearch kutató- és tanácsadócég új üzletágak igazgatóhelyettese. Egyrészről az emberek feledékenysége magyarázhatja a viszonylag korlátozott ismereteket, másrészről nagyon fontos elem, hogy az autósok jelentős része közvetlenül nem érintett még ezekben a kérdésekben, hiszen az egyik legfontosabb változás, miszerint a szerződéskötés időpontjára módosult az átkötés lehetősége, első körben csak azokra lesz hatással, akik idén vásároltak autót. Harmadsorban attól sem szabad eltekinteni, hogy a kommunikáció ténylegesen nem ért célba az autóstársadalom egy részénél.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindenképpen jó hír azonban, hogy a tájékozott autósok közül tízből hatan úgy vélik, kedvezőbb helyzetbe kerültek a korábbinál, mindössze 28% gondolja, hogy nem lesz érzékelhető hatása a jogszabály-korrekciónak, és elenyésző arány, csupán 6% tekinti negatív hozamúnak azt. Összességében kijelenthetjük: habár korlátozott tudás birtokában vannak az autóvezetők, a szabályozás az azt ismerők szerint jó irányba mutat.

Sok autós nem ismeri az új kgfb-szabályokat

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43