Változik a tarifálás! Olcsóbb lesz-e a kötelező?

2010. október 7. 12:45

Változás lesz 2010-ben, hogy a díjtarifa nem térfogat, hanem teljesítmény (kW) alapján lesz meghatározva.  Az új szabályozás maga után vonhatja a díjak nagyobb szóródását és az átkötések számát is. A biztosítóknak 2010. október 30-áig kell meghirdetni az új tarifákat. Az ügyfelek december 1-jéig mondhatják fel a már meglévő szerződéseiket és december 31-éig kell megkötni az újakat.

2009-ben 14 biztosító működött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási  (Kgfb) piacon. Jelentős volt a hűséges tagok száma, és aki váltott másik pénzintézethez, az nem az árat nézte elsődlegesen. Tavaly 1,5 millió járműre kötöttek új szerződést, ezek közül félmillió volt az ugyanott kötők száma. A Kgfb-piac mintegy 4 millió szerződést tartalmaz, ami 120 milliárd éves díjbeszedést von maga után.

Ez évtől kezdődően sokrétegűbb lett a felügyeleti tevékenység, jobban ügyelve az ügyfelek érdekeire. A biztosítók az október 30-ai díjhirdetésüket megelőzően nem konzultálhatnak kétoldalúan a hatósággal a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységüket illetően. A 2010. január  1-jén hatályba lépett törvény szerint a díjtarifáknak az alapdíj mellett tartalmaznia kell az összes korrekciós tényezőt az adott évre vonatkozóan. A kialakított díjat a biztosító a meghatározott évre nem változtathatja meg, ami alól egyedüli kivétel csak a bonus-malus osztályba való besorolás miatti díjváltozás lehet.

A Felügyelet a későbbiekben jobban ügyel majd a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi magatartásra. A következő évi díjaknak egyértelműnek és összehasonlíthatónak kell lenni mindenkinek, hogy bárki a számára legkedvezőbbet tudja kiválasztani.  Ezeket a feltételeket nem teljesítő biztosítókat a  PSZÁF  az eddiginél magasabb bírsággal sújthatja. 

 

A továbbiakban lássuk a főbb változtatási pontokat:

Késedelmes díjfizetés esetén 30 nap leteltével a biztosító fizetési felszólítást küld az ügyfélnek és 45 napos pótbefizetési határidőt szab ki. Nem fizetés esetén a biztosító 60 napig nem mondhatja fel a biztosítást.

A kárrendezést a pénzintézeteknek 15 napon belül kell megtenni, amennyiben minden dokumentumot benyújtott a kárigénylő. A szükséges papírok hiányában 3 hónapon belül köteles fizetési javaslatot készíteni a biztosító.

 

Forrás: PSZÁF, Pénzcentrum.hu

Nem lehet ezentúl a gépjárműflotta-díjtarifáiba nem rögzített, későbbi díjkedvezményeket nyújtani. Flottának minimum 5 jármű minősül, amik ugyanazon személy tulajdonát képezik.

Nem nyújtható olyan kedvezmény, amelynek jogosultságát az ügyfél nem tudja megítélni (például az emberek által nem értelmezhető termékkódok, vagy előre nem megítélhető technikai paraméterek beépítése).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem fogadható el a meglévő tagok számára a csak pusztán a már létező biztosítási díjhoz tartozó korrekciós tételek közlése a következő időszakra vonatkozó díjtarifában. Az értesítésnek egyértelműen tartalmaznia kell az éves díjat, valamint korrekciós tételeket negyedéves díjfizetés esetén.

Nem megengedett a díjkedvezmények visszavonása a biztosítási időszakban a kedvezményre jogosító tényezők megváltozása miatt. Ezért például, ha valaki elköltözik, vagy kárt okoz; az csak a következő időszakra vonatkozó díjakra lehet hatással.

Ha kedvezményre jogosító tényező következik be valakinél adott évben, akkor nem lehet már új díjkedvezményt biztosítani számára.

Nem elfogadható önrész alkalmazása a Kgfb tekintetében.

 

Forrás: PSZÁF, Pénzcentrum.hu

Nézzünk példát egy esetre: Aki 2010. május 5-én vett autót, annak a tarifájára a megelőző év október 30-ai díjak az érvényesek. Változtatni, új tarifára átállni csak 2011. május 5-e után tud, amikor is lejár az egy év.


 


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?