22 °C Budapest

Milliós bírság a biztosítási alkusznak

2010. október 14. 10:24

A Gazdasági Versenyhivatal 2009. október 30. és december 1. között folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt 5 millió forintra bírságolta a Netrisk.hu Kft-t.

A biztosítási alkuszi tevékenységet folytató Netrisk.hu Kft (Netrisk) a www.netrisk.hu címen elérhető online biztosítási portált üzemelteti. A honlapra látogatók egy ún. díjkalkulátor segítségével összehasonlíthatják a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, illetve casco-, lakás- és utasbiztosításra vonatkozó ajánlatait. A díjszámítás eredményeinek megtekintését követően a fogyasztó meg is kötheti a biztosítási szerződést.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötő biztosítók által alkalmazott tarifák igen bonyolult, összetett volta nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztók széles körű, részletes ismeretekkel rendelkezzenek a biztosítók által alkalmazott biztosítási díjakról. A biztosítók díjai közötti tájékozódáshoz nyújtott segítséget a Netrisk szolgáltatása.

Reagált a Netrisk.hu
A Netrisk.hu - mint minden évben - a tavalyi kötelező biztosítási kampányában is kiszámolta az összes biztosító társaság ajánlatát - reagált a hírre a Netrisk.hu.

Ugyanakkor -mint írják- néhány biztosító társaság 1-1 speciális konstrukcióját egyetlen biztosításközvetítő, így a Netrisk.hu sem közvetíthette.

Ezen helyzet jogértelmezésében van eltérés a Gazdasági Versenyhivatal és a Netrisk.hu álláspontja között.

Mindezekkel együtt a Netrisk tudomásul veszi a GVH döntését.


A Netrisk e szolgáltatás népszerűsítése érdekében 2009. október 30. és december 1. között többek között televíziós- és rádióreklámokat tett közzé és saját honlapja révén is propagálta azt. A Versenyhivatal álláspontja alapján azonban a Netrisk tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes tájékoztatásaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást tett közzé.

A Netrisk azt állította, hogy a fogyasztó a netrisk.hu oldalon a biztosítók összes ajánlatából választhat. Ez az állítás azt üzeni a fogyasztóknak, hogy a Netrisk szolgáltatásával a piacon fellelhető összes biztosító valamennyi ajánlata elérhetővé válik. Ugyanakkor a portál révén nem volt a fogyasztók számára elérhető a piacon fellelhető teljes kínálat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Netrisknek valamennyi, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötő biztosítóval volt együttműködési megállapodása, ugyanakkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kapcsán a fogyasztók által elérhető kedvezmények körében az általa működtetett díjkalkulátor négy tarifával nem számolt.

A Netrisk azt is hangsúlyozta, hogy az általa működtetett portálon érhetők el a legkedvezőbb árak. Egyben árgaranciát vállalt azzal, hogy a fogyasztó számára megfizeti a többletköltséget akkor, ha a megkötött szerződés díja eltér a végleges díjtól, valamint díjkülönbözetet fizet abban az esetben, ha a fogyasztó az egyedi díjnál kedvezőbb ajánlatot tud bemutatni. Mindeközben a vizsgálattal érintett időszakban Netrisk portálja nem minden fogyasztó vonatkozásában tette elérhetővé az egyébként legkedvezőbb díjú biztosítást (például az egyik biztosító ún. "postás" kedvezményének alkalmazására a Netrisk nem volt jogosult).

Végül a vállalkozás azon tájékoztatása sem fedte teljesen a valóságot, mely szerint szolgáltatásának igénybevétele esetén 35%-os mértékű online kedvezmény érhető el a biztosítási díjakból. A fogyasztók az ilyen tartalmú közléseket úgy értelmezhették, hogy minden biztosító esetén 35%-os mértékű online kedvezmény érhető el a díjakból. Mindeközben egyetlen egy biztosító volt, amely kapcsán 35%-os mértékű online kedvezmény került érvényesítésre, az is a Netrisk közvetítésével létrejött biztosítási szerződések töredéke esetében.

A fentiek miatt 5 millió forint bírságot szabott ki a GVH, súlyosító körülményként értékelve azt, hogy korábban (Vj-43/2008) a Netrisk az online kedvezmény vonatkozásában a jelenlegivel azonos jogsértést követett el.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?