Ennyi nyugdíjkedvezmény jár a bukott polgármestereknek

2010. október 5. 11:02

Áprilistól lépett hatályba a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Pttv.) módosításáról szóló 2010. évi XXIII. törvény, amely a polgármesterek öregségi nyugdíjra és közszolgálati járadékra jogosultságáról is rendelkezik.

A Pttv. rendelkezéseinek változtatásával összhangban jelent meg a polgármester öregségi nyugdíja, valamint közszolgálati járadéka megállapításáról és folyósításáról szóló 209/2006. (X. 17.) kormányrendelet módosításáról rendelkező 93/2010. (III. 31.) kormányrendelet.

Polgármester öregségi nyugdíja

A módosítás értelmében a polgármester öregségi nyugdíjra, illetve a közszolgálati járadékra nemcsak akkor jogosult, ha a tisztsége a Pttv. 2. § (1) bekezdésének a) pontja alapján az új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg, hanem akkor is, ha a Pttv. 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg.

Igénybejelentő pótlap letöltése, Igazolás letöltése, Kérelem letöltése

Közszolgálati járadék

A Pttv. 13/B. § alapján közszolgálati járadékra jogosult az a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester, akinek a megbízatása a 2. § (1) bekezdés a) vagy c) pontja szerint szűnik meg, feltéve, hogy legalább három választási ciklus - de legalább 11 év - során foglalkoztatási jogviszonyban polgármesteri vagy foglalkoztatási jogviszonyban alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a foglalkoztatási jogviszonyának megszűnését követő 12. naptári év végéig a Tny.-ben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri, s megfelel a Tny. egyéb jogosultsági feltételeinek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A polgármester öregségi nyugdíja, illetve közszolgálati járadéka elbírálása során öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnak 2010. december 31-ig a Tny.-nek a 2010. január 1-jét megelőző időponttól hatályos rendelkezéseiben meghatározott öregségi nyugdíjra, illetve előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító életkort kell tekinteni, amelynek meghatározásánál az esetleges korkedvezményre is figyelemmel kell lenni.

A jogosultság igénybevételéről a polgármester a tisztségének megszűnésétől számított 3 hónapon belül dönthet.

A polgármester az öregségi nyugdíj, illetve a közszolgálati járadék megállapítására irányuló kérelmét írásban, a Tny. 64. §-a szerinti (az ONYF.3515-272/B. (K03) és az ONYF. 3515-270. (K02) számú) igénybejelentő lapon/elektronikus űrlapon nyújthatja be a lakóhelye szerinti illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál. A kérelemhez csatolni kell az e célra rendszeresített, a kitöltéshez szükséges tájékoztatót tartalmazó igénybejelentő pótlapot és annak a helyi önkormányzatnak a jegyzője, körjegyzője, főjegyzője által a polgármester öregségi nyugdíja megállapításához kiállított igazolást, amelynél a polgármester tisztsége megszűnt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?