21 °C Budapest

Rohamra vár a kgfb-piac

Pénzcentrum
2010. szeptember 17. 09:17

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint mélyponton van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piaca. A hazai biztosítók az idén az első hat hónap alatt mindössze 64,1 milliárd forintnyi bevételt realizáltak, a féléves díjbevétel utoljára 2005-ben volt ilyen alacsony szinten - írja a Napi Gazdaság.

2003 II. negyedévéig kell visszamenni a statisztikákban, hogy harmatosabb negyedévet találjunk, mint az idei tavaszi három hónap volt - április és június vége között mindössze 24,1 milliárd forint folyt be a biztosítókhoz. Bár a II. negyedév rendszerint a leggyengébb a kgfb-piacon, azért még tavaly is 27,6 milliárd forintnyi bevétel folyt be az üzletágból a biztosítói kasszákba.

A 2009-es teljesítménytől 5,5%-kal elmaradó féléves díjbevételi adat okán - köszönhetően annak, hogy a teljes nem élet ágban "csak" 2,92%-os volt a visszaesés - a területen legnagyobb súlyt képviselő biztosítási forma súlya az üzletágon belül 2004 óta először süllyedt 30%- alá (pontosan 29,77%).

A statisztikákból jól látszik, hogy bár a díjverseny a kgfb-piacon évek óta tart - az átlagdíj a múlt évtized közepe óta csökken -, az új autók értékesítésének visszaesése után immár nincs ami kitermelje a díjvolumen növekedését. A kgfb-piacon 2008-ban sikerült utoljára szerény (1,02%-os) díjbevétel-növekedést realizálni, az autóértékesítési trendeket figyelve aligha várható, hogy a piaci díjbevétel csak a tavalyi 6,8%-kal csökken.

A negatív bevételi trendek mellett további rendkívül komoly problémát jelent, hogy az adatok szerint a tárgyévi kárráfordítás (a közel 30 milliárdos kártöbbletet hozó második negyedév következtében) megugrott: a biztosítók az első hat hónap során 45,2 milliárd forint értékben intéztek kgfb-kárt. Az üzletági bevételhez mért kárhányad 70,45%-ra ugrott, ami március végéhez képest (39,4%)is közel duplázódást jelent. Utoljára a bevételek több mint 70%-át 2007 végén fordították kárkifizetésre a biztosítók.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az elmúlt évi kedvező, az év végére is csak 52,12%-ra erősödő kárhányad nem annak volt a következménye, hogy jelentősen csökkent volna a közlekedési balesetekben megsérült autók száma. Bár a biztosítókhoz kevesebb kárigény érkezett, ezt a kedvező változást azonban bőven kilőtték volna az emelkedő anyagárak és szervizköltségek. A visszaeső kárráfordítási adatsor annak volt köszönhető, hogy számos társaság - piaci hírek szerint közülük is kirívóan komoly mértékben a piacvezető Allianz Hungária - a korábban kgfb-károkra megképzett tartalékokat visszaírta, így csökkentette a tárgyévi kárráfordítás mértékét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?