15 °C Budapest

KGFB! Számít a lóerő - köbcenti helyett teljesítményalapú lesz a tarifálás

Pénzcentrum
2010. szeptember 28. 09:32

Minden eddiginél intenzívebb lehet az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a versenyt azonban most valószínűleg nem a tarifák jelentős csökkenése, hanem jogszabályi változás élénkíti, az új díjakat ugyanis a hengerűrtartalom helyett a motorok teljesítménye alapján kell kiszámolni - írja a Népszabadság.

A tavalyi kampány minden korábbi rekordot megdöntött, a felügyelet adatai szerint a váltási időszakban 4 millió biztosított járműből 1,5 millió szerződését mondták fel, ebből 1 milliót vittek át másik biztosítóhoz, a fennmaradó 500 ezret pedig a korábbi társaságnál kötötték újra, kedvezőbb feltételek mellett.

Az idén a tavalyinál is keményebb versenyre lehet számítani, az egy hónap múlva induló kampányban várhatóan minden eddiginél többen számítják majd ki jövő évi díjukat, hasonlítják össze az ajánlatokat, és legalább annyian, de inkább többen kötik majd újra kötelezőjüket, mint 2009-ben.

Kgfb-adatok alakulása, I. féléves adatok, milliárd Ft (Forrás: Mabisz, Nol, Pénzcentrum

A várhatóan fokozott érdeklődés magyarázata a jogszabályi előírások változása, jövő januártól ugyanis a kgfb-tarifákat az eddigi hengerűrtartalom helyett a motorok teljesítménye alapján kell kikalkulálni. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint az autósok 25-30%-a kerülhet más kategóriába a módosítás következtében, emiatt olyanok is válthatnak biztosítót, akik eddig nem tették.

Bár abban egyetértenek a piaci szereplők, hogy az idei váltási időszak különösen intenzív lesz, arról már megoszlanak a vélemények, hogy ez most is együtt jár majd az átlagdíjak csökkenésével, vagy megáll az évek óta tartó folyamat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20