13 °C Budapest

Alkuszcégként erősítenek a volt MÁV-osok

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 08:45

A MÁV Biztosító vezére nélkül, tiszta lappal, független biztosításközvetítőként kezdene új életet a VBSZ Vasutas Biztosítás Szervező Kft. Az új tulajdonosi struktúra még nem alakult ki, de az már biztos, hogy sem Kiss Bálint érdekeltsége, sem a MÁV nem tartja meg üzletrészét a cégben.

Az elképzelések szerint először is kikerülnének a tulajdonosok közül a MÁV Biztosító egykori vezéréhez kötődő vállalkozások, Kiss Bálint ügyvezetői székét pedig Kasza János foglalná el. A jövőben a VBSZ Risk néven futó társaságot kikormányoznák a MÁV Biztosító farvizéről, és teljesen önálló alkuszcégként vinnék tovább.

A VBSZ-nek jelenleg négy tulajdonosa van: a MÁV Zrt., a Vasúti Alkalmazottak Rudolf Segélyegyesülete, a Studio 2002 Bt., valamint a Kiss Bálint és lánya, Kiss Melinda tulajdonában lévő Szimon-Ker Bt. A négy tulajdonosból három, a MÁV, a Szimon-Ker és a Studio 2002 már jelezte, hogy megválna az alkuszcégben meglévő részesedésétől, a Vasúti Alkalmazottak Rudolf Segélyegyesülete viszont megtartaná üzletrészét. A távozók tulajdonrészének sorsa még nem dőlt el. Az is szóba jöhet, hogy a VBSZ maga vásárolja ki tulajdonosait.

Az új tulajdonosi struktúráról és Kasza János ügyvezetői kinevezéséről a most keddre összehívott rendkívüli taggyűlésen kellett volna dönteniük az érintetteknek, a grémium azonban nem volt határozat-képes, mivel a Studio 2002 vezetője, Szakács Gyula - előzetes letartóztatása miatt - nem volt ott, és képviselőt sem küldött maga helyett. A Szakács által irányított és beltagként tulajdonolt Studio 2002 Bt. volt ugyanis az a vállalkozás, melynek - a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága gyanúja szerint - Kiss Bálint több mint egymilliárd forintot utalt át a MÁV Biztosító pénzéből, ennek nagy része aztán Kiss Bálint és Melinda bankszámláira vándorolt tovább. A Szimon-Kert irányító Kiss Melinda egyébként házi őrizete miatt szintén nem tudott részt venni a taggyűlésen, ám ő elküldte maga helyett jogi képviselőjét. A VBSZ következő taggyűlését szeptember 8-ra hívták össze. Az alkuszcég sorsáról tehát csak akkor születhet végleges döntés, ám információnk szerint az érintettek jelenleg is folyamatosan egyeztetnek, s néhány napon belül megszülethet a megállapodás a VBSZ új tulajdonosi szerkezetéről.

A VBSZ Vasutas Biztosítás Szervező Kft.-t még 1999-ben hozták létre alapvetően azzal a szándékkal, hogy alkuszként segítsen megfelelő biztosításokat keresni a vasúttársaságnak és dolgozóinak. Ez az elképzelés lépett aztán két évvel később egy magasabb szintre, amikor megalapították a MÁV Biztosítót, amely már maga biztosította a vasúttársaságot, majd a piacról is szerzett magának ügyfeleket. A VBSZ - bár formailag önálló alkuszcég volt, ám - elsősorban mégiscsak az egyesülettől függött, hiszen jutalékbevételeinek több mint 90 százaléka a MÁV Biztosítótól származott. A jelenleg mindössze öt alkalmazottal és két megbízott szakértővel működő VBSZ-nél most azon dolgoznak, hogy független alkuszként ismét a saját lábukra tudjanak állni. A társaság a napokban együttműködési megállapodást kötött a Netrisk Kft.-vel, így használhatja az online alkusz kalkulátorát, másrészt megkapta a társaság egyik "parkoló" honlapját, s így már interneten keresztül is tud biztosítást kötni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm