16 °C Budapest

Nem lesz pótbefizetés a MÁV Biztosítónál

Pénzcentrum
2008. június 7. 14:41

A becsült 1 milliárd helyett 4,2 milliárd forint lett a MÁV Biztosító Egyesület (ÁBE) vesztesége a múlt év végén, a saját tőke hiánya pedig az idei első negyedév végén 5,8 milliárd forintot tett ki - ismertette az adatokat Gazda Pusztai Sándor, felügyeleti biztos, az egyesület közgyűlésén. A közgyűlés elfogadta, hogy a biztos készítse elő az állomány átruházást, annak feltételeit pedig rendkívüli közgyűlésen ismertesse a tagsággal. Az átruházás július végén, augusztus elején várható - értesült az Index.hu.

A megjelent 170 egyesületi tag a közgyűlés elején szavazással elutasította azt, hogy arról kép- és hangfelvétel készüljön, így a kamerák és mikrofonok a helyszínen kívül maradtak.

Egy lábon álló biztosító

A veszteség oka a függőkár tartalék hiánya, amely a nemzetközi és a személyi sérüléses károk hiányos számbavételéből származott. A MÁV ÁBE-hez közeli forrásból az MTI úgy értesült, hogy a teljes nemzetközi kárt figyelmen kívül hagyták, a személyi sérüléses károkból pedig a nagy összegűekre nem képeztek tartalékot. Ezek százmilliós nagyságrendűek. Szintén figyelmen kívül hagyták az úgynevezett aktív és szívességi károkat, ezeket más biztosító rendezte, mert például nála volt a károsult kötelező, illetve casco biztosítása, de a kifizetést a MÁV ÁBE-vel szemben érvényesíti.

A MÁV ÁBE 195 266 kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkezik, a casco szerződések száma 3 724 darab. A kgfb száma a múlt évben 132 ezer volt. A múlt évi teljes díjbevétel 7,8 milliárd forintot tett ki, ebből a kgfb díjbevétel 7 milliárd volt. Erre jegyezte meg a felügyeleti biztos, hogy egy lábon áll a biztosító.

Nem fogadták el a beszámolót

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közgyűlés 85 százalékos szavazati aránnyal felmentette Kiss Bálint első számú vezetőt. Az ellenőrző bizottság jelentését Záhonyi Zsolt terjesztette elő, sokan felvetették a bizottság felelősségét, és a magyarázatok nem győzték meg a közgyűlést, mivel 70,55 százalék nem szavazattal 18,49 igen ellenében nem fogadták el a beszámolót, tehát újat kell készítenie az ellenőrző bizottságnak.

Áprilisban pattant ki a botrány
A MÁV Biztosító áprilisban került a figyelem középppontjába. Több ízben beszámoltunk róla, a Biztosítónál a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Kiss Bálintot, a társaság elnök-vezérigazgatóját és néhány társát őrizetbe vették. A gyanú szerint a biztosítónál közel 1 milliárd forintot vontak ki a gyanúsítottak közreműködésével magán bankszámlákra. A pénz egy részét saját céljaikra fel is használták. A bankszámlákat soron kívül zárolták és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete biztost küldött ki a társasághoz.

Az állomány átruházás kapcsán nagy vita bontakozott ki a közgyűlésen. Gazda Pusztai Sándor ismertette a PSZÁF áprilisi határozatát, amelyben az áll, hogy elő kell készíteni a kgfb állomány átruházását. A vita előbb arról folyt, hogy szavazzon-e a közgyűlés az átruházásról. A felügyeleti biztos kalkulációja szerint mintegy 6 milliárd forintba kerülne az egyesület rendbe tétele, ami tagonként 30 ezer forint pótbefizetéssel járna, de ez csak elvi lehetőség, ugyan is a nem fizetőktől nehéz lenne behajtani a pótbefizetést. A közgyűlés azonban elvetette azt az alapszabály-módosító javaslatot, amely szerint a testület pótbefizetést írhatott volna elő a tagoknak.

Feróné Szép Rita, a felügyeleti biztos egyik helyettese elmondta, hogy az átruházásra kiírt pályázatra 6 érdeklődő reagált. Két opció lehet: vagy csak az állományt veszi meg egy üzleti biztosító, amely annyit fizet érte, hogy abból a korábban keletkezett, de le nem tartalékolt károkat ki lehet fizetni, vagy pedig elviszi a teljes kgfb üzletágat a meglévő eszközökkel együtt, és akkor maga felel a korábbi károkért.

A vitában elhangzott, hogy ha elmarad az átruházás, akkor azoknak a károkozó biztosítottaknak, akik helyett nem tudott fizetni az egyesület, maguknak kell helytállniuk. Mások az egyesületi tagsághoz ragaszkodtak, két okból is. Úgy vélték, hogy új vezetéssel rentábilisan működtethető a biztosító, s így fenntarthatóak a kedvezményes díjak. Egy fuvarozó azzal érvelt, hogy más biztosító évi 2 millió forinttal drágábban vállalná a kocsi biztosítását. A felügyeleti biztos véleménye az volt, hogy a MÁV ÁBE kgfb terméke alul árazott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem