26 °C Budapest

A lakások egyharmada bajban van

Pénzcentrum
2006. március 10. 12:30

Hazánkban az elmúlt években a lakásbiztosítási állomány folyamatosan növekedett, részben az élénkülő lakáspiac, részben az emelkedő életszínvonal miatt. Ennek ellenére minden három hazai ingatlanból csak kettő rendelkezik lakásbiztosítással.

Nyugat-Európához, de némely közép-európai országhoz (CZ,SK) képest is hazánkban jóval kevesebben rendelkeznek lakásbiztosítással. Bár a szerződések száma töretlenül növekszik 1997 óta és már meghaladja a 2,8 millió darabot, ez azonban még mindig csak kb. 70 százaléka a lakóingatlanoknak és ez még messze van az optimálisnak tekinthető kb. 3,2 milliós állománytól.

A magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik, ugyanakkor a 2005 végén regisztrált 2,88 millió darab lakásbiztosítási szerződés 90 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi 2,79 milliót. A növekedésben lényeges szerepe van a hitelből történő ingatlanvásárlásnak, ebben az esetben ugyanis feltétel a lakásbiztosítás megkötése. De vélhetően az öngondoskodás és az emelkedő életszínvonal növekedése is pozitív hatással van a biztosítási állomány növekedésére.
A piacon azonban nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása. Ebből következően szoktak kialakulni azok a sajnálatos esetek, mikor egy bekövetkezett káresemény egész családokat dönt romba anyagilag és a biztosító tehetetlen, mert a tényleges vagyonuk (és itt leginkább az ingóságokra kell gondolni) töredékét vonták csak be a biztosítás hatálya alá.
Jó év volt a tavalyi
A piac szereplői jó évet tudhatnak maguk mögött, hiszen az állomány mintegy 3,5 százalékos darabszám növekedés mellett, a díjbevétel 14 százalékkal nőtt! A növekedés oka, hogy a már megszokott fedezetek mellett, egyre több és népszerűbb, szolgáltatásokat vezettek be a biztosítók, valamint az ügyintézés és kárbejelentés módja is egyszerűbbé és gyorsabbá vált az elektronikus szolgáltatások (call centerek, internetes ügyintézés) elterjedése miatt. Ezen túlmenően, egyre nagyobb vagyonértékek kerülnek a biztosítások fedezetébe, hiszen nem csak az épületértékek nőnek, hanem az otthonokban tárolt ingóságok értéke és volumene is folyamatosan növekszik reálértékben, amelyeket a biztosításoknak követni kell.
A piac közel 90 százalékát továbbra is a négy legnagyobb piaci szereplő (AEGON, Garancia, Allianz, Generali) uralja és a maradék 10 százalékon osztozik további hét társaság.
A "legnépszerűbb" károk
Az elmúlt évek kártendenciáinak elemzése alapján megállapítható, hogy a több éve tartó időjárás változás a káresemények területén is jelentősen érezteti hatását. Ebből kifolyóan az elemi károk (vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, villámcsapás, stb.) aránya az összes lakásbiztosítási kárhoz viszonyítva 2005-ben, több mint 20 százalékkal nőt a 2002-es évhez képest.
Amíg a meterológiai károk aránya növekvő tendenciát mutat, addig a betöréses lopás károk aránya 2005-ben közel 1/3-adával csökkent 2002-évihez képest. Csökkenés tapasztalható a tűzkárok esetében is, míg a leggyakoribb kártípus, a csőtöréses károk aránya változatlan maradt, évek óta a károk közel felét teszi ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!