13 °C Budapest

A lakások egyharmada bajban van

Pénzcentrum
2006. március 10. 12:30

Hazánkban az elmúlt években a lakásbiztosítási állomány folyamatosan növekedett, részben az élénkülő lakáspiac, részben az emelkedő életszínvonal miatt. Ennek ellenére minden három hazai ingatlanból csak kettő rendelkezik lakásbiztosítással.

Nyugat-Európához, de némely közép-európai országhoz (CZ,SK) képest is hazánkban jóval kevesebben rendelkeznek lakásbiztosítással. Bár a szerződések száma töretlenül növekszik 1997 óta és már meghaladja a 2,8 millió darabot, ez azonban még mindig csak kb. 70 százaléka a lakóingatlanoknak és ez még messze van az optimálisnak tekinthető kb. 3,2 milliós állománytól.

A magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik, ugyanakkor a 2005 végén regisztrált 2,88 millió darab lakásbiztosítási szerződés 90 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi 2,79 milliót. A növekedésben lényeges szerepe van a hitelből történő ingatlanvásárlásnak, ebben az esetben ugyanis feltétel a lakásbiztosítás megkötése. De vélhetően az öngondoskodás és az emelkedő életszínvonal növekedése is pozitív hatással van a biztosítási állomány növekedésére.
A piacon azonban nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása. Ebből következően szoktak kialakulni azok a sajnálatos esetek, mikor egy bekövetkezett káresemény egész családokat dönt romba anyagilag és a biztosító tehetetlen, mert a tényleges vagyonuk (és itt leginkább az ingóságokra kell gondolni) töredékét vonták csak be a biztosítás hatálya alá.
Jó év volt a tavalyi
A piac szereplői jó évet tudhatnak maguk mögött, hiszen az állomány mintegy 3,5 százalékos darabszám növekedés mellett, a díjbevétel 14 százalékkal nőtt! A növekedés oka, hogy a már megszokott fedezetek mellett, egyre több és népszerűbb, szolgáltatásokat vezettek be a biztosítók, valamint az ügyintézés és kárbejelentés módja is egyszerűbbé és gyorsabbá vált az elektronikus szolgáltatások (call centerek, internetes ügyintézés) elterjedése miatt. Ezen túlmenően, egyre nagyobb vagyonértékek kerülnek a biztosítások fedezetébe, hiszen nem csak az épületértékek nőnek, hanem az otthonokban tárolt ingóságok értéke és volumene is folyamatosan növekszik reálértékben, amelyeket a biztosításoknak követni kell.
A piac közel 90 százalékát továbbra is a négy legnagyobb piaci szereplő (AEGON, Garancia, Allianz, Generali) uralja és a maradék 10 százalékon osztozik további hét társaság.
A "legnépszerűbb" károk
Az elmúlt évek kártendenciáinak elemzése alapján megállapítható, hogy a több éve tartó időjárás változás a káresemények területén is jelentősen érezteti hatását. Ebből kifolyóan az elemi károk (vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, villámcsapás, stb.) aránya az összes lakásbiztosítási kárhoz viszonyítva 2005-ben, több mint 20 százalékkal nőt a 2002-es évhez képest.
Amíg a meterológiai károk aránya növekvő tendenciát mutat, addig a betöréses lopás károk aránya 2005-ben közel 1/3-adával csökkent 2002-évihez képest. Csökkenés tapasztalható a tűzkárok esetében is, míg a leggyakoribb kártípus, a csőtöréses károk aránya változatlan maradt, évek óta a károk közel felét teszi ki.