20 °C Budapest

A lakások egyharmada bajban van

Pénzcentrum
2006. március 10. 12:30

Hazánkban az elmúlt években a lakásbiztosítási állomány folyamatosan növekedett, részben az élénkülő lakáspiac, részben az emelkedő életszínvonal miatt. Ennek ellenére minden három hazai ingatlanból csak kettő rendelkezik lakásbiztosítással.

Nyugat-Európához, de némely közép-európai országhoz (CZ,SK) képest is hazánkban jóval kevesebben rendelkeznek lakásbiztosítással. Bár a szerződések száma töretlenül növekszik 1997 óta és már meghaladja a 2,8 millió darabot, ez azonban még mindig csak kb. 70 százaléka a lakóingatlanoknak és ez még messze van az optimálisnak tekinthető kb. 3,2 milliós állománytól.

A magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik, ugyanakkor a 2005 végén regisztrált 2,88 millió darab lakásbiztosítási szerződés 90 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi 2,79 milliót. A növekedésben lényeges szerepe van a hitelből történő ingatlanvásárlásnak, ebben az esetben ugyanis feltétel a lakásbiztosítás megkötése. De vélhetően az öngondoskodás és az emelkedő életszínvonal növekedése is pozitív hatással van a biztosítási állomány növekedésére.
A piacon azonban nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása. Ebből következően szoktak kialakulni azok a sajnálatos esetek, mikor egy bekövetkezett káresemény egész családokat dönt romba anyagilag és a biztosító tehetetlen, mert a tényleges vagyonuk (és itt leginkább az ingóságokra kell gondolni) töredékét vonták csak be a biztosítás hatálya alá.
Jó év volt a tavalyi
A piac szereplői jó évet tudhatnak maguk mögött, hiszen az állomány mintegy 3,5 százalékos darabszám növekedés mellett, a díjbevétel 14 százalékkal nőtt! A növekedés oka, hogy a már megszokott fedezetek mellett, egyre több és népszerűbb, szolgáltatásokat vezettek be a biztosítók, valamint az ügyintézés és kárbejelentés módja is egyszerűbbé és gyorsabbá vált az elektronikus szolgáltatások (call centerek, internetes ügyintézés) elterjedése miatt. Ezen túlmenően, egyre nagyobb vagyonértékek kerülnek a biztosítások fedezetébe, hiszen nem csak az épületértékek nőnek, hanem az otthonokban tárolt ingóságok értéke és volumene is folyamatosan növekszik reálértékben, amelyeket a biztosításoknak követni kell.
A piac közel 90 százalékát továbbra is a négy legnagyobb piaci szereplő (AEGON, Garancia, Allianz, Generali) uralja és a maradék 10 százalékon osztozik további hét társaság.
A "legnépszerűbb" károk
Az elmúlt évek kártendenciáinak elemzése alapján megállapítható, hogy a több éve tartó időjárás változás a káresemények területén is jelentősen érezteti hatását. Ebből kifolyóan az elemi károk (vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, villámcsapás, stb.) aránya az összes lakásbiztosítási kárhoz viszonyítva 2005-ben, több mint 20 százalékkal nőt a 2002-es évhez képest.
Amíg a meterológiai károk aránya növekvő tendenciát mutat, addig a betöréses lopás károk aránya 2005-ben közel 1/3-adával csökkent 2002-évihez képest. Csökkenés tapasztalható a tűzkárok esetében is, míg a leggyakoribb kártípus, a csőtöréses károk aránya változatlan maradt, évek óta a károk közel felét teszi ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM