Mire számíthatunk az idén a biztosítási piacon?

Pénzcentrum
2006. március 7. 13:30

Hazánkban a kockázati életbiztosítások népszerűsége töretlen, míg a vegyes életbiztosítások szerepét egyre inkább a unit-linked típusú konstrukciók veszik át. A piaci szereplők, az április elsejei technikai kamatláb csökkentésére reagálva, újításokkal készülnek - írja mai számában a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Hazánkban a kockázati életbiztosítások népszerűsége töretlen, míg a vegyes életbiztosítások szerepét egyre inkább a unit-linked típusú konstrukciók veszik át. A piaci szereplők, az április elsejei technikai kamatláb csökkentésére reagálva, újításokkal készülnek – írja mai számában a Világgazdaság.
A tavalyi év az egyszeri díjas életbiztosítási termékek boomját hozta (a díjbevétel megduplázódott, igaz a szerzési költségek is emelkedtek), s a megkérdezett biztosítási szakemberek 2006-ban is hasonló tendenciákra számítanak. A rendszeres díjfizetésű szerződéseknél 7-8 százalékos piacbővüléssel számolnak a szakértők.
A biztosítási piac jövőjét azonban nagymértékben meghatározza az, hogy a 90-es évek közepén megkötött, most lejáró szerződések helyett, a társaságok milyen új konstrukciókat tudnak kínálni és ezáltal mennyire tudják pótolni az állományukat. Ebből kifolyóan kétféle termékfejlesztési irány válhat uralkodóvá az idei évben. Az egyik a unit-linked típusú biztosítások továbbfejlesztése és új termékek bevezetése (egzotikus befektetések bevonása, deviza alapok), a másik pedig a vegyes életbiztosítások esetében növelik a hozzájuk kapcsolódó kockázati szolgáltatásokat.
Várhatóan a kockázati életbiztosítások növekedési üteme az idén sem törik meg, mivel a magas szolgáltatási összeghez kapcsolódó díj olcsóvá teszi ezt a szerződést egy azonos kockázati fedezetet nyújtó vegyes biztosítással szemben. A konstrukció népszerűségét azonban alapvetően  lakáshitelek alakulása befolyásolja, ugyanis a legnagyobb mértékben hitelfedezetként kötik ezt biztosítást.

A vegyes életbiztosítások esetében a kérdés az, hogy a technikai kamatláb (garantált hozam) április elsején bekövetkező változása milyen hatással lesz ezen termékek piacára. A kamatláb csökkentése a biztosítások díjainak emelkedését okozhatják (10-20 éves futamidejű biztosítások díjait 3-8 százalékkal is megdobhatja), s ezzel együtt a jövőben megkötött szerződések átlagos tartama is várhatóan emelkedik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?