11 °C Budapest

Elöntött a víz? - Amiről a biztosítók nem beszélnek

Pénzcentrum
2006. február 21. 14:30

A közelgő madárvész mellett a hirtelen olvadás miatt bekövetkezett belvíz is sújtja a gazdákat. Eddig mintegy 80 ezer hektárnyi területet került víz alá az országban. Annak próbáltunk meg utánajárni, hogy milyen segítségre számíthatnak a károsultak, egyrészt az állam másrészt pedig a biztosítótársaságok részéről.

A közelgő madárvész mellett a hirtelen olvadás miatt bekövetkezett belvíz is sújtja a gazdákat. Eddig mintegy 80 ezer hektárnyi területet került víz alá az országban. Annak próbáltunk meg utánajárni, hogy milyen segítségre számíthatnak a károsultak, egyrészt az állam másrészt pedig a biztosítótársaságok részéről.
Mit tesz az állam?
Az elmúlt négy napban 50 százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, immár 80 ezer hektár van víz alatt. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Lamperth Mónika belügyminiszter szerint a védekezéshez szükséges technikai, pénzügyi, szakmai, szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. Valamint, újabb kétmilliárd forintos közmunkaprogram indul az ár- és belvíz ellen.
Mivel a talaj az ország területének legalább 90 százalékán vízzel telített, a megolvadó hó- és jégmennyiségnek nincs hova elszivárognia, a vizet át kell emelni szivattyúkkal. Összesen 40 ezer közmunkást vonnak be a belvíz elleni védekezésbe.
A miniszterelnök szerint árvízre csak akkor kell számítani, ha az enyhe idő mellett jelentősen megnő a csapadék mennyisége a Kárpát-medence vízgyűjtőjében. Ez sajnos az elmúlt hét pénteken és szombaton be is következett. Ennek következtében a Hajdúság egy része teljesen víz alá került és néhány embernek el kellett hagynia az otthonát. Lamperth Mónika belügyminiszter emlékeztetett, január elején a belvíz miatt leginkább veszélyeztetett nyolc megye kérésére a kormány 2 milliárd forint átcsoportosításáról döntött ár- és belvízvédekezésre.
Ebből 785 millió forint az önkormányzatok védekezését szolgálja, ezen belül 589 millió az az összeg, amelyet a nyolc legveszélyeztetettebb megye kap meg. Pénzszűke nem akadályozhatja a belvíz elleni védekezést - hangsúlyozta a belügyminiszter. A vízátemeléshez szükséges szivattyúkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok telepítik oda, ahol az indokolt.  
Mit mondanak a biztosítók ?
Szikszai József a Generali-Providencia Biztosító vagyonbiztosítási osztályvezetőjének elmondása alapján jelenleg a biztosítónál nem létezik olyan konstrukció amely a belvíz ellen védelmet nyújtana, de már dolgoznak egy ilyen módozat kifejlesztésén. Ezen termék hiányának az okai oda vezethetők vissza, hogy a belvíz egy nagy valószínűséggel előre kalkulálható esemény, a biztosítás pedig az előre nem látható események kockázatát hivatott csökkenteni. Ezért a lakásbiztosítás nem terjed ki belvíz károkra,  csak árvíz ellen tudjuk biztosítani az otthonunkat és ezt is csak különleges feltételek mellett. Az agrár vállalkozók is csak jószerivel az állam segítségére számíthatnak, ugyanis a mezőgazdasági kötvényekben sem szerepel a belvíz a biztosítható káresemények között.
Azonban, jelentős káresemények bekövetkezésekor a biztosítóknak lehetőségük van felülbírálni a szerződéseket és a bekövetkezett kár egy részét (vagy egészét) megtéríteni. Ilyen "gesztusra" is volt már példa a történelemben egy-egy jelentősebb árvíz idején, mikor is a biztosítótársaságok közös erővel próbálták meg enyhíteni a természeti csapás okozta károkat.
Amiről a biztosítók nem beszélnek
A lakásbiztosítási kötvények - csakúgy mint a mezőgazdasági biztosítási szerződések -  szerződési feltételei tartalmazzák káreseményként a felhőszakadást mint káreseményt. Ezért egy járható útnak tűnik az a megoldás, ha valaki nem belvízkárt jelent be a biztosítóhoz hanem felhőszakadást. Ehhez természetesen meg kel várni, hogy megfelelő mennyiségű csapadék essen egy adott időszak alatt (ezt általában úgy mérik a nbiztosítók, hogy hány miliméter esik le 24 óra alatt). Ha azonban nem esne elegendő csapadék akkor nem alakulna ki akkora belvíz, tehát ez általában járható megoldás (az agrárvállalkozók rendszeresen élnek is ezzel a lehetőséggel).
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm