7 °C Budapest

Hogyan fizettesd a hiteled a biztosítóval? - Lehet trükközni!

Pénzcentrum
2006. január 19. 06:20

Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első két részében a gépjárműkárokhoz, lakás- ,vagyon- és vállalkozói biztosításokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő befejező részben, pedig megnézzük, hogyan spórolhatunk az utazáson, és kereshetünk némi pénz a kórházban töltött napok alatt.

 
Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első két részében a gépjárműkárokhoz, lakás- ,vagyon- és vállalkozói biztosításokhoz kapcsolódó „okosságokról” eset szó. A most következő befejező részben, pedig megnézzük, hogyan spórolhatunk az utazáson, és kereshetünk némi pénz a kórházban töltött napok alatt.
Sokan úgy vélik, hogy a gyors meggazdagodás egyik biztos eszköze ha „lehúzzák” a biztosító társaságokat. Vannak, akik piti trükkökkel próbálkoznak, de vannak „vérprofik” is, akik rögtön megtalálják a kiskapukat, bármilyen termékről legyen is szó. Egyben azonban biztosak lehetünk: a cégek minden erejüket (nyomozók, jogászok) latba vetik, hogy megnehezítsék a csalók dolgát.
 
Az „ügyeskedők” tevékenysége széles skálán mozog, a legegyszerűbb utasbiztosításoktól kezdve, a gépkocsikárokon át, a komoly szervezést igénylő vagyon- és életbiztosításokig. Ebből következően a kicsalt összeg is néhány ezer forinttól kezdődően több millió forintig terjedhet.
Kétféle csalót különböztethetünk meg: az egyiknek ténylegesen történt kára, csak megpróbál egy kicsit több pénzt „kifacsarni” a biztosítótól (ha már eddig úgy is rendesen fizette a díjat). A másik a hivatásos, aki már eleve azért köt biztosítást, vesz autót, lakást, hogy némi pénzt lásson belőle. Õk az igazán kitanult „szakemberek” akiknek a biztosítók „bibliája” az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a kisujjukban van. Azonban mindegy, hogy milyen szintről beszélünk, ugyanis a trükkök nagyjából ugyanazok, csak a kivitelezés „minősége” más. A következőkben átnézünk, néhány biztosítási fajtához kapcsolódó „okosságot”.
 
Utasbiztosítások
Ezek a legegyszerűbb biztosítási termékek. Itt az általános próbálkozás az, hogy mikor ellopják valakinek a csomagját, akkor megpróbálja benne szereplő dolgok értékét feltornászni. Ilyenkor szokott az előfordulni, hogy minden bőrönd a legmárkásabb termékké válik, ami természetesen tele volt értékes ruhákkal, napszemüveggel, digitális kamerával és egyéb technikai „kütyükkel”. Ez a „projekt” azon szokott megbukni, hogy általában az utazók az apróbb tárgyaikat a kézi poggyászukban tartják, nem pedig a bőröndben, tehát már eleve gyanús az ilyen bejelentés. Lényeges elem, ami az összes biztosítási káreseménynél igaz, hogy a kárbejelentő lapot mindig helyesen töltsük ki (gyakorlatilag ekkor dől el, hogy látunk-e pénzt a „buliból” vagy sem).
Egészség- és balesetbiztosítások
 
A gépkocsi biztosítások után térjünk át egy szintén egyre népszerűbb területre. Ez pedig nem más mint az egészség- és balesetbiztosítások egy speciális fajtája, az úgynevezett bankbiztosítás. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy a bank biztosítást köt az ügyfélre azért, hogyha az nem tudna fizetni (törleszteni a hitelét) akkor a biztosító megteszi azt helyette. Ennek a biztosításnak a legnépszerűbb eleme a keresőképtelenségi szolgáltatás. Ez abból áll, hogyha az ügyfél egy előre meghatározott időtartamnál tovább van táppénzen, akkor a biztosító kifizeti helyette az esedékes törlesztőrészletet. Ezért az gyakran előfordul, hogy a biztosított megkapja a hitelt, azonnal leszázalékoltatja magát, ezáltal mentesül a fizetési kötelezettség alól. Természetesen ehhez az ügyfélnek valódi betegséget is kell produkálnia (ezek általában már a biztosítás megkötése előtt fennállnak), és az sem árt ha van néhány orvos „jó barát” a családban. A biztosítók, gyakran vizsgálják az előzménybetegségeket és megpróbálják (igen nagy sikerrel) kiszűrni az efajta csalókat. Van azonban egy módszer, amellyel szemben szinte tehetetlenek a biztosítók. Ezek, pedig a rendszeresen hosszú táppénzen lévő ügyfelek. Ugyanis sokan pontosan tudják, hogy a megyei tisztifőorvos csak a 180 napnál hosszabb ideje táppénzen lévőket ellenőrzi. A háziorvossal kiíratják magukat 180-nál kevesebb napra, így a biztosító fizeti ki helyettük a néhány havi törlesztőrészletet. Ha ezt elég gyakran eljátsszák az ügyfelek, akkor elég komoly pénzeket spórolnak (a biztosítók pedig elég sokat veszítenek).
 
Ne tedd !

Ezennel végére értünk a trükkök felsorolásának. Természetesen ezeket a módszereket a biztosító társaságok és a rendőrség is igen jól ismeri. A módszerek csak felületesen, és nem részletekbe menően lettek ismertetve, tehát alkalmazásuk nem vezet sikerre. A cikk rendeltetésszerű használata annak elolvasásában merül ki. Gyakorlatban való alkalmazás, illetve annak kísérlete bűncselekmény. Továbbá azok megvalósításának felbújtásától, a szerkesztőség elzárkózik, és semmi nemű felelőséget nem vállal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm