13 °C Budapest

Hogyan fizettesd a hiteled a biztosítóval? - Lehet trükközni!

Pénzcentrum
2006. január 19. 06:20

Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első két részében a gépjárműkárokhoz, lakás- ,vagyon- és vállalkozói biztosításokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő befejező részben, pedig megnézzük, hogyan spórolhatunk az utazáson, és kereshetünk némi pénz a kórházban töltött napok alatt.

 
Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első két részében a gépjárműkárokhoz, lakás- ,vagyon- és vállalkozói biztosításokhoz kapcsolódó „okosságokról” eset szó. A most következő befejező részben, pedig megnézzük, hogyan spórolhatunk az utazáson, és kereshetünk némi pénz a kórházban töltött napok alatt.
Sokan úgy vélik, hogy a gyors meggazdagodás egyik biztos eszköze ha „lehúzzák” a biztosító társaságokat. Vannak, akik piti trükkökkel próbálkoznak, de vannak „vérprofik” is, akik rögtön megtalálják a kiskapukat, bármilyen termékről legyen is szó. Egyben azonban biztosak lehetünk: a cégek minden erejüket (nyomozók, jogászok) latba vetik, hogy megnehezítsék a csalók dolgát.
 
Az „ügyeskedők” tevékenysége széles skálán mozog, a legegyszerűbb utasbiztosításoktól kezdve, a gépkocsikárokon át, a komoly szervezést igénylő vagyon- és életbiztosításokig. Ebből következően a kicsalt összeg is néhány ezer forinttól kezdődően több millió forintig terjedhet.
Kétféle csalót különböztethetünk meg: az egyiknek ténylegesen történt kára, csak megpróbál egy kicsit több pénzt „kifacsarni” a biztosítótól (ha már eddig úgy is rendesen fizette a díjat). A másik a hivatásos, aki már eleve azért köt biztosítást, vesz autót, lakást, hogy némi pénzt lásson belőle. Õk az igazán kitanult „szakemberek” akiknek a biztosítók „bibliája” az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a kisujjukban van. Azonban mindegy, hogy milyen szintről beszélünk, ugyanis a trükkök nagyjából ugyanazok, csak a kivitelezés „minősége” más. A következőkben átnézünk, néhány biztosítási fajtához kapcsolódó „okosságot”.
 
Utasbiztosítások
Ezek a legegyszerűbb biztosítási termékek. Itt az általános próbálkozás az, hogy mikor ellopják valakinek a csomagját, akkor megpróbálja benne szereplő dolgok értékét feltornászni. Ilyenkor szokott az előfordulni, hogy minden bőrönd a legmárkásabb termékké válik, ami természetesen tele volt értékes ruhákkal, napszemüveggel, digitális kamerával és egyéb technikai „kütyükkel”. Ez a „projekt” azon szokott megbukni, hogy általában az utazók az apróbb tárgyaikat a kézi poggyászukban tartják, nem pedig a bőröndben, tehát már eleve gyanús az ilyen bejelentés. Lényeges elem, ami az összes biztosítási káreseménynél igaz, hogy a kárbejelentő lapot mindig helyesen töltsük ki (gyakorlatilag ekkor dől el, hogy látunk-e pénzt a „buliból” vagy sem).
Egészség- és balesetbiztosítások
 
A gépkocsi biztosítások után térjünk át egy szintén egyre népszerűbb területre. Ez pedig nem más mint az egészség- és balesetbiztosítások egy speciális fajtája, az úgynevezett bankbiztosítás. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy a bank biztosítást köt az ügyfélre azért, hogyha az nem tudna fizetni (törleszteni a hitelét) akkor a biztosító megteszi azt helyette. Ennek a biztosításnak a legnépszerűbb eleme a keresőképtelenségi szolgáltatás. Ez abból áll, hogyha az ügyfél egy előre meghatározott időtartamnál tovább van táppénzen, akkor a biztosító kifizeti helyette az esedékes törlesztőrészletet. Ezért az gyakran előfordul, hogy a biztosított megkapja a hitelt, azonnal leszázalékoltatja magát, ezáltal mentesül a fizetési kötelezettség alól. Természetesen ehhez az ügyfélnek valódi betegséget is kell produkálnia (ezek általában már a biztosítás megkötése előtt fennállnak), és az sem árt ha van néhány orvos „jó barát” a családban. A biztosítók, gyakran vizsgálják az előzménybetegségeket és megpróbálják (igen nagy sikerrel) kiszűrni az efajta csalókat. Van azonban egy módszer, amellyel szemben szinte tehetetlenek a biztosítók. Ezek, pedig a rendszeresen hosszú táppénzen lévő ügyfelek. Ugyanis sokan pontosan tudják, hogy a megyei tisztifőorvos csak a 180 napnál hosszabb ideje táppénzen lévőket ellenőrzi. A háziorvossal kiíratják magukat 180-nál kevesebb napra, így a biztosító fizeti ki helyettük a néhány havi törlesztőrészletet. Ha ezt elég gyakran eljátsszák az ügyfelek, akkor elég komoly pénzeket spórolnak (a biztosítók pedig elég sokat veszítenek).
 
Ne tedd !

Ezennel végére értünk a trükkök felsorolásának. Természetesen ezeket a módszereket a biztosító társaságok és a rendőrség is igen jól ismeri. A módszerek csak felületesen, és nem részletekbe menően lettek ismertetve, tehát alkalmazásuk nem vezet sikerre. A cikk rendeltetésszerű használata annak elolvasásában merül ki. Gyakorlatban való alkalmazás, illetve annak kísérlete bűncselekmény. Továbbá azok megvalósításának felbújtásától, a szerkesztőség elzárkózik, és semmi nemű felelőséget nem vállal.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?