13 °C Budapest

Gazdagodj meg a lakásbiztosításodon! - A jól bevált trükkök...

Pénzcentrum
2006. január 12. 06:10

Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első részében a gépjárműkárokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő részben, pedig áttekintjük a lakás-, vagyon- és vállalkozói biztosítások legkedveltebb trükjeit.

Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első részében a gépjárműkárokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő részben, pedig áttekintjük a lakás-, vagyon- és vállalkozói biztosítások legkedveltebb trükkjeit.
Sokan úgy vélik, hogy a gyors meggazdagodás egyik biztos eszköze ha "lehúzzák" a biztosító társaságokat. Vannak, akik piti trükkökkel próbálkoznak, de vannak "vérprofik" is, akik rögtön megtalálják a kiskapukat, bármilyen termékről legyen is szó. Egyben azonban biztosak lehetünk: a cégek minden erejüket (nyomozók, jogászok) latba vetik, hogy megnehezítsék a csalók dolgát.
Az "ügyeskedők" tevékenysége széles skálán mozog, a legegyszerűbb utasbiztosításoktól kezdve, a gépkocsikárokon át, a komoly szervezést igénylő vagyon- és életbiztosításokig. Ebből következően a kicsalt összeg is néhány ezer forinttól kezdődően több millió forintig terjedhet.
Kétféle csalót különböztethetünk meg: az egyiknek ténylegesen történt kára, csak megpróbál egy kicsit több pénzt "kifacsarni" a biztosítótól (ha már eddig úgy is rendesen fizette a díjat). A másik a hivatásos, aki már eleve azért köt biztosítást, vesz autót, lakást, hogy némi pénzt lásson belőle. Ők az igazán kitanult "szakemberek" akiknek a biztosítók "bibliája" az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a kisujjukban van. Azonban mindegy, hogy milyen szintről beszélünk, ugyanis a trükkök nagyjából ugyanazok, csak a kivitelezés "minősége" más.
Házibuli
Az autós csalások népszerűségével vetekszenek a lakásbiztosításhoz kapcsolódó trükkök népszerűsége. Ezen csalások nagy előnye, hogy szinte semmi befektetést nem igényelnek. Ha valakinek van háza, vagy lakása amiről elhihető, hogy némi érték is található benne, akkor nem kell mást tenni mint szerezni néhány számlát festményről, ékszerről, elektronikai cikkről és produkálni kell egy betörést. Utólag már senki nem bizonyítja be, hogy a tárgyak ténylegesen ott voltak a lakásba vagy sem. Ennél a módszernél már a biztosítás megkötésénél figyelni kell, hogy mire fog vonatkozni a lakásbiztosítás és milyen értékhatárig szól.
Vagyonbiztosítások
A vagyonbiztosítások első számú "favoritja" a gyújtogatásos esetek. A történet pikantériája nem abban rejlik, hogy kifizettetik a biztosítóval a leégett ingatlan árát, és a benne lévő ingóságok értékét, hanem az újjáépítés. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás megkötője kérheti a megrongálódott (leginkább leéget) ingatlan újjáépítését. Ilyenkor a biztosító számla ellenében kifizeti a rendbehozatal árát. Hogy valójában mi ebben az igazi "üzlet"? Nos, képzeljünk el egy rossz állapotban lévő tanyát. Az ügyfél megveszi nyomott áron, belepakol mindenféle értékes elektromos eszközt (csak arra nem árt figyelni, hogy valóban legyen villany a tanyán, ugyanis sokan buktak már meg ezen az apróságon), és az egészet lángra lobbantja (Az igazán profik nem dolgoznak benzinnel, és csak egy tűzfészket hoznak létre. Ugyanis ekkor teljesen véletlennek tűnik az egész.). Majd ezt követően bejelenti a kárt a biztosítóhoz, és türelemmel megvárja a rendőrségi, tűzoltósági, biztosítói vizsgálat végét. Miután az összes vizsgálat lezárult, és nem volt probléma semmivel (és a biztosító is hajlandó fizetni), kéri az ingatlan újjáépítését. Tehát a biztosító pénzén "felhúzza" a szép új tanyát, és egy tetemes összegért továbbadja.
Vállalkozók kedvencei
A vállalkozók körében is igen népszerű módszer a gyújtogatás, azonban emellett új módszerek is hódítanak. Ezek pedig: a betörés, a csőtörés és egyé ezekhez hasonló káresemények. Azonban itt már nem az újjáépítés kérése a "divat", hanem az árukészlet értékének a felsrófolása (számlákkal bizonyítják, hogy több millió forint értékű áru rongálódott meg, illetve loptak el. Holott a legtöbb esetben jó ha pár száz ezer forintos tételről van szó). A betöréses eseteknél a biztosító elsősorban a riasztóberendezés működését és a zárat vizsgálja (nem saját kulccsal mentek-e be, illetve, hogy valójában kívülről történt-e a behatolás, nem pedig belülről "babráltak" a zárral).
Ne tedd !

Ezennel végére értünk a trükkök felsorolásának. Természetesen ezeket a módszereket a biztosító társaságok és a rendőrség is igen jól ismeri. A módszerek csak felületesen, és nem részletekbe menően lettek ismertetve, tehát alkalmazásuk nem vezet sikerre. A cikk rendeltetésszerű használata annak elolvasásában merül ki. Gyakorlatban való alkalmazás, illetve annak kísérlete bűncselekmény. Továbbá azok megvalósításának felbujtásától, a szerkesztőség elzárkózik, és semmi nemű felelőséget nem vállal.

Kapcsolódó cikkek:
Biztosítási csalók- Egy autón négyszer "kaszálnak"
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem