2 °C Budapest

Gazdagodj meg a lakásbiztosításodon! - A jól bevált trükkök...

Pénzcentrum
2006. január 12. 06:10

Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első részében a gépjárműkárokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő részben, pedig áttekintjük a lakás-, vagyon- és vállalkozói biztosítások legkedveltebb trükjeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Biztosítási csalásokról szóló cikksorozatunk első részében a gépjárműkárokhoz kapcsolódó "okosságokról" eset szó. A most következő részben, pedig áttekintjük a lakás-, vagyon- és vállalkozói biztosítások legkedveltebb trükkjeit.
Sokan úgy vélik, hogy a gyors meggazdagodás egyik biztos eszköze ha "lehúzzák" a biztosító társaságokat. Vannak, akik piti trükkökkel próbálkoznak, de vannak "vérprofik" is, akik rögtön megtalálják a kiskapukat, bármilyen termékről legyen is szó. Egyben azonban biztosak lehetünk: a cégek minden erejüket (nyomozók, jogászok) latba vetik, hogy megnehezítsék a csalók dolgát.
Az "ügyeskedők" tevékenysége széles skálán mozog, a legegyszerűbb utasbiztosításoktól kezdve, a gépkocsikárokon át, a komoly szervezést igénylő vagyon- és életbiztosításokig. Ebből következően a kicsalt összeg is néhány ezer forinttól kezdődően több millió forintig terjedhet.
Kétféle csalót különböztethetünk meg: az egyiknek ténylegesen történt kára, csak megpróbál egy kicsit több pénzt "kifacsarni" a biztosítótól (ha már eddig úgy is rendesen fizette a díjat). A másik a hivatásos, aki már eleve azért köt biztosítást, vesz autót, lakást, hogy némi pénzt lásson belőle. Ők az igazán kitanult "szakemberek" akiknek a biztosítók "bibliája" az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a kisujjukban van. Azonban mindegy, hogy milyen szintről beszélünk, ugyanis a trükkök nagyjából ugyanazok, csak a kivitelezés "minősége" más.
Házibuli
Az autós csalások népszerűségével vetekszenek a lakásbiztosításhoz kapcsolódó trükkök népszerűsége. Ezen csalások nagy előnye, hogy szinte semmi befektetést nem igényelnek. Ha valakinek van háza, vagy lakása amiről elhihető, hogy némi érték is található benne, akkor nem kell mást tenni mint szerezni néhány számlát festményről, ékszerről, elektronikai cikkről és produkálni kell egy betörést. Utólag már senki nem bizonyítja be, hogy a tárgyak ténylegesen ott voltak a lakásba vagy sem. Ennél a módszernél már a biztosítás megkötésénél figyelni kell, hogy mire fog vonatkozni a lakásbiztosítás és milyen értékhatárig szól.
Vagyonbiztosítások
A vagyonbiztosítások első számú "favoritja" a gyújtogatásos esetek. A történet pikantériája nem abban rejlik, hogy kifizettetik a biztosítóval a leégett ingatlan árát, és a benne lévő ingóságok értékét, hanem az újjáépítés. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás megkötője kérheti a megrongálódott (leginkább leéget) ingatlan újjáépítését. Ilyenkor a biztosító számla ellenében kifizeti a rendbehozatal árát. Hogy valójában mi ebben az igazi "üzlet"? Nos, képzeljünk el egy rossz állapotban lévő tanyát. Az ügyfél megveszi nyomott áron, belepakol mindenféle értékes elektromos eszközt (csak arra nem árt figyelni, hogy valóban legyen villany a tanyán, ugyanis sokan buktak már meg ezen az apróságon), és az egészet lángra lobbantja (Az igazán profik nem dolgoznak benzinnel, és csak egy tűzfészket hoznak létre. Ugyanis ekkor teljesen véletlennek tűnik az egész.). Majd ezt követően bejelenti a kárt a biztosítóhoz, és türelemmel megvárja a rendőrségi, tűzoltósági, biztosítói vizsgálat végét. Miután az összes vizsgálat lezárult, és nem volt probléma semmivel (és a biztosító is hajlandó fizetni), kéri az ingatlan újjáépítését. Tehát a biztosító pénzén "felhúzza" a szép új tanyát, és egy tetemes összegért továbbadja.
Vállalkozók kedvencei
A vállalkozók körében is igen népszerű módszer a gyújtogatás, azonban emellett új módszerek is hódítanak. Ezek pedig: a betörés, a csőtörés és egyé ezekhez hasonló káresemények. Azonban itt már nem az újjáépítés kérése a "divat", hanem az árukészlet értékének a felsrófolása (számlákkal bizonyítják, hogy több millió forint értékű áru rongálódott meg, illetve loptak el. Holott a legtöbb esetben jó ha pár száz ezer forintos tételről van szó). A betöréses eseteknél a biztosító elsősorban a riasztóberendezés működését és a zárat vizsgálja (nem saját kulccsal mentek-e be, illetve, hogy valójában kívülről történt-e a behatolás, nem pedig belülről "babráltak" a zárral).
Ne tedd !

Ezennel végére értünk a trükkök felsorolásának. Természetesen ezeket a módszereket a biztosító társaságok és a rendőrség is igen jól ismeri. A módszerek csak felületesen, és nem részletekbe menően lettek ismertetve, tehát alkalmazásuk nem vezet sikerre. A cikk rendeltetésszerű használata annak elolvasásában merül ki. Gyakorlatban való alkalmazás, illetve annak kísérlete bűncselekmény. Továbbá azok megvalósításának felbujtásától, a szerkesztőség elzárkózik, és semmi nemű felelőséget nem vállal.

Kapcsolódó cikkek:
Biztosítási csalók- Egy autón négyszer "kaszálnak"
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG