21 °C Budapest

Mitől nő?

Pénzcentrum
2006. február 27. 14:30

Több mint ötven százalékkal növelték profitjukat a PSZÁF 2005. évre vonatkozó előzetes adatai szerint a hazai biztosítók. Dúl az ügyfélszerzési láz, az ügyfélszám növekedése azonban nem mindenhol jelentett díjbevétel-emelkedést. S ez az "őrült hajsza" egyre többe kerül a biztosító társaságoknak.

Több mint ötven százalékkal növelték profitjukat a PSZÁF 2005. évre vonatkozó előzetes adatai szerint a hazai biztosítók. Dúl az ügyfélszerzési láz, az ügyfélszám növekedése azonban nem mindenhol jelentett díjbevétel-emelkedést. S ez az „őrült hajsza” egyre többe kerül a biztosító társaságoknak.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2005-ös évi szektorelemzése szerint a  biztosítók összesen 63 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, ez 56 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A mérlegfőösszeg 20 százalékos növekedése mellett, a társaságok tőkeellátottsága tavaly 171-ről 195 százalékra nőtt – áll a kiadványban.
A biztosítási piac díjbevétel-növekedése (több mint 14 százalék) az egyszeri díjas életbiztosítási termékek duplázódásából fakad, ez a teljes életbiztosítási üzletág 59 milliárd forintos növekedésének háromnegyedét adta – derül ki ugyanakkor a Mabisz 2005-ös adataiból.
Az életbiztosítási ág a megelőző évhez képest 25 százalékkal 295 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a bővülés nem a klasszikus életbiztosítás, hanem a befektetéseknek minősülő, úgynevezett unit-linked szerződések 160 százalékos növekedésének tudható be – teszik hozzá.
A tavalyi unit-linked díjbevételek 74 százaléka köthető egyszeri díjas szerződéshez. Tavaly az újonnan kötött szerződések majdnem egynegyede volt befektetés jellegű, ami jól mutatja, hogy a BUX és a kötvénypiac szárnyalása miatti nagy keresletet az életbiztosítást is tartalmazó termékek iránt. A hagyományos életbiztosítások egy év alatt összesen 4 százalékkal nőttek.
A nem életbiztosítási ág 376 milliárd forintos díjbevételének növekedése megtorpant, 8 százalék volt, messze elmaradt a korábbiaktól.
A díjbevételeken belül az egyes termékek aránya alig változott, továbbra is a kötelező felelősségbiztosítás és a casco adja a díjak több mint felét, 60 százalékát.
A PSZÁF adataiból emellett az is megtudható, hogy a nagyvonalú piacbővítés mennyibe került. A felügyelet ugyanis azt állítja, hogy a szektor költségei 9 százalékot ugrottak 2004-hez képest, amelynek oroszlánrésze származhatott az önmagában 14 százalékot dráguló szerzési költségekből. A nem-életbiztosítási ágban a költségek 6 százalékkal, 120 milliárd forintra nőttek.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem