2 °C Budapest

Mitől nő?

Pénzcentrum
2006. február 27. 14:30

Több mint ötven százalékkal növelték profitjukat a PSZÁF 2005. évre vonatkozó előzetes adatai szerint a hazai biztosítók. Dúl az ügyfélszerzési láz, az ügyfélszám növekedése azonban nem mindenhol jelentett díjbevétel-emelkedést. S ez az "őrült hajsza" egyre többe kerül a biztosító társaságoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Több mint ötven százalékkal növelték profitjukat a PSZÁF 2005. évre vonatkozó előzetes adatai szerint a hazai biztosítók. Dúl az ügyfélszerzési láz, az ügyfélszám növekedése azonban nem mindenhol jelentett díjbevétel-emelkedést. S ez az „őrült hajsza” egyre többe kerül a biztosító társaságoknak.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2005-ös évi szektorelemzése szerint a  biztosítók összesen 63 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, ez 56 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A mérlegfőösszeg 20 százalékos növekedése mellett, a társaságok tőkeellátottsága tavaly 171-ről 195 százalékra nőtt – áll a kiadványban.
A biztosítási piac díjbevétel-növekedése (több mint 14 százalék) az egyszeri díjas életbiztosítási termékek duplázódásából fakad, ez a teljes életbiztosítási üzletág 59 milliárd forintos növekedésének háromnegyedét adta – derül ki ugyanakkor a Mabisz 2005-ös adataiból.
Az életbiztosítási ág a megelőző évhez képest 25 százalékkal 295 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a bővülés nem a klasszikus életbiztosítás, hanem a befektetéseknek minősülő, úgynevezett unit-linked szerződések 160 százalékos növekedésének tudható be – teszik hozzá.
A tavalyi unit-linked díjbevételek 74 százaléka köthető egyszeri díjas szerződéshez. Tavaly az újonnan kötött szerződések majdnem egynegyede volt befektetés jellegű, ami jól mutatja, hogy a BUX és a kötvénypiac szárnyalása miatti nagy keresletet az életbiztosítást is tartalmazó termékek iránt. A hagyományos életbiztosítások egy év alatt összesen 4 százalékkal nőttek.
A nem életbiztosítási ág 376 milliárd forintos díjbevételének növekedése megtorpant, 8 százalék volt, messze elmaradt a korábbiaktól.
A díjbevételeken belül az egyes termékek aránya alig változott, továbbra is a kötelező felelősségbiztosítás és a casco adja a díjak több mint felét, 60 százalékát.
A PSZÁF adataiból emellett az is megtudható, hogy a nagyvonalú piacbővítés mennyibe került. A felügyelet ugyanis azt állítja, hogy a szektor költségei 9 százalékot ugrottak 2004-hez képest, amelynek oroszlánrésze származhatott az önmagában 14 százalékot dráguló szerzési költségekből. A nem-életbiztosítási ágban a költségek 6 százalékkal, 120 milliárd forintra nőttek.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?