31 °C Budapest
Új kompakt autók sora a márkakereskedésben

Egyre durvul Kína és az EU autóháborúja: trükközés miatt óriási bírságot kapott az egyik ismert gyártó

2024. június 21. 16:14

Az olasz versenyhatóság 6,4 millió dolláros (több mint 2,3 milliárd forint) bírságot rótt ki a DR Automobiles vállalatra, amiért az állítólagosan Olaszországban gyártott járműveiket valójában nagyrészt Kínából származó alkatrészek felhasználásával állították elő, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

Az olasz versenyhatóság 6,4 millió dolláros, azaz kb. 2,3 milliárd forintos bírságot rótt ki a DR Automobiles autógyártóra. A vád szerint a cég megtévesztően jelölte meg Kínában gyártott járműveit olasz gyártmányként. A dél-olaszországi vállalat, amely olcsóautókat állít elő, kínai partnerektől származó alkatrészekből szereli össze termékeit. A hatóságok szerint a DR és EVO márkájú járműveket tévesen árulták olasz gyártmányként, csupán kisebb összeszerelési és befejező munkálatok történtek Olaszországban - írta a BBC.

A DR Automobiles bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, állítva, hogy sosem hirdették járműveiket teljes egészében Olaszországban készültnek. Az eset egy olyan időszakban történt, amikor a cég jelentős növekedést ért el az olasz piacon.

Az intézkedés az EU és Olaszország szigorúbb fellépését tükrözi az unión kívülről érkező autókkal szemben. Példaként említhető, hogy Livorno kikötőjében lefoglaltak több tucat marokkói gyártmányú Fiat Topolinót olasz zászlójelzés miatt. A Stellantis, a Fiat anyavállalata eltávolította a megjelölést járműveiről az előírásoknak megfelelően. Az EU fenyegetése arról szól, hogy akár 38%-os importadót vet ki a kínai elektromos járművekre, ami a jelenlegi 10%-os adókulcs felett lenne. Ez arra szolgál, hogy védelmezzék a régió autóiparát.

Kína protekcionizmust emleget az EU lépéseivel szemben és azt állítja, hogy ezek sértik a nemzetközi kereskedelmi szabványokat. Mindez egy olyan globális kontextusban zajlik, amelyben az USA is jelentős vámemelést hajtott végre a kínai elektromos autókra vonatkozóan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm