31 °C Budapest
Egy autógyár üres folyósója. Autógyár belseje.

Durvul Európa és Kína autóháborúja: fenyegetőzik Peking, ennek Magyarország is megihatja a levét?

2024. június 13. 18:14

A Geely kínai autógyártó csalódottságának adott hangot az Európai Unió döntése miatt, amely magasabb vámokat vet ki a kínai gyártású elektromos járművekre, és ígéretet tett minden szükséges lépés megtételére jogainak védelme érdekében. Eközben Peking kivételezéssel vádolja az EU-t, és párbeszédre szólított fel a kereskedelmi nézeteltérések kezelése céljából - írta meg a Reuters.

A Geely kínai autógyártó vállalat, nyilvánosan fejezte ki csalódottságát az Európai Unió döntése miatt, amely magasabb vámok bevezetését jelenti a kínai gyártású elektromos járművekre. A vállalat arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg újra ezt a lépést és keressen együttműködésen alapuló megoldást, amely elősegíti a tisztességes versenyt és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Az EU döntése értelmében a Geelyre 20%-os, míg más gyártókra, mint például a BYD-ra 17,4%-os kiegészítő vámtételt vetnek ki. Peking kivételezésként ítélte meg ezt a lépést és párbeszédre szólított fel annak érdekében, hogy kezeljék a kereskedelmi nézeteltéréseket. Erről a Pénzcentrum is írt ma, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Peking álláspontja az, hogy az elkövetkező időszakban mindkét fél érdeke egy megállapodás elérése érdekében, hogy elkerüljék az elektromosautó-gyártókra nehezedő többletköltségeket. A kínaiak bejelentették, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni jogainak védelme érdekében.

Az EU szerint az extra vámok bevezetésének oka a kínai állami támogatások és banki hitelek általi torzítások ellensúlyozása. A SAIC Motor Corp., Kína legnagyobb autógyártója is aggodalmát fejezte ki a vámokkal kapcsolatban. A Tesla azt közölte, hogy emelni fogja Model 3 modelljének árát Európában az új importvámok miatt. Az autógyártót alacsonyabb, 21%-os vám terheli majd az együttműködésük köszönhetően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság döntése jelentős hatást gyakorolhat az elektromos járművek piacára Európában, növelve a fogyasztói árakat és lassítva az elektromobilitás terjedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem