34 °C Budapest
Megpecsételődik a kínai elektromos autók sorsa? Fontos tárgyalások kezdődtek Brüsszelben

Megpecsételődik a kínai elektromos autók sorsa? Fontos tárgyalások kezdődtek Brüsszelben

2024. május 29. 18:59

Kína és Európa tárgyalásokat folytatnak az elektromos járművekre kivetendő vámok megemelését illetően. Az intézkedések célja a kereskedelmi konfliktusok enyhítése és az egymás piacaira való belépés elősegítése, mindeközben mindkét fél saját gazdasági érdekeit próbálja érvényesíteni - jelentette a Reuters.

Tárgyalások kezdődnek Peking és Brüsszel között, melyek célja az elektromos járművekre (EV) kivetett vámok kérdésének rendezése. Az Európai Bizottság a kínai EV-kre vonatkozó vámok megemelését tervezi, ami jelentős költségnövekedést okozhat a kínai gyártóknak. Az ideiglenes vámok bejelentése június 5-ig várható, több milliárd dolláros többletköltséget róva rájuk.

Szükségük van egymásra

Mindkét fél számára fontos a megállapodás elérése: a kínai EV-iparnak szüksége van az európai piacra a hazai profitcsökkenésük ellensúlyozására, míg a német autógyártók kedvezőbb költségstruktúrát és piaci hozzáférést szereznének Kínában. Jelenleg minden további 10%-os EU-vám mintegy 1 milliárd dollár többletköltséget jelent a kínai exportőrök számára. Az EU korábban más termékekre 9% és 26% közötti extra vámokat vetett ki, az elemzők szerint az EV-vámok is hasonló mértékűek lehetnek.

A vámot július elejétől tervezik bevezetni, azonban visszamenőleges hatállyal az azt megelőző három hónapra is érvényesítenék.

Kína válaszul kidolgozott egy alternatív stratégiát, ami magában foglalja az ideiglenes uniós vámok megtagadását, feltéve, ha az uniós tagországok elegendően nagy része ellenzi azokat. Peking fontolgatja továbbá a nagymotoros gépkocsik behozatali vámjának 25%-ra emelését, valamint az EU autóimportjaira vonatkozó vámok 15%-ról 10%-ra való csökkentését.

Az EU figyelmeztette a kínai gyártókat

Az Európai Bizottság figyelmeztette a BYD-t, a SAIC-ot és a Geely-t, hogy nem adtak elegendő információt egy, a támogatásokkal kapcsolatos vizsgálathoz, ami magasabb vámok bevezetését eredményezheti rájuk nézve. A Kínai Kereskedelmi Kamara szerint a vizsgálat hibás volt és olyan információkat kért, amelyeket a gyártóknak nem állt módjukban biztosítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elemzők szerint mindkét fél érdekelt a megegyezésben. Az Egyesült Államok már négyszeresére emelte a kínai EV-kre vonatkozó vámokat, ami nagy nyomást helyezett a Tesla-ra is. Az európai autógyártók új partnerségeket kötöttek a kínai cégekkel az EV-piacon való versenyképességük fenntartása érdekében.

Európán belül fektetnek be a kínai autógyárak

A BYD Magyarországon épít EV-gyárakat, azonban más kínai vállalatok is befektetnek Európán belül. Olaf Scholz német kancellár arra szólította fel Európát, hogy gyakoroljanak nyomást Kínára az importvámok csökkentése érdekében ahelyett, hogy kereskedelmi vitát indítanának. A Stellantis és a Leapmotor közös vállalkozása nagyszerű példa arra, hogyan válhatnak a már meglévő autógyárak részesévé a kínai offenzívának ahelyett, hogy csak az ellenük való védekezéssel foglalkoznának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm