13 °C Budapest
Aerial view of new cars line in port for Export .

Idén tényleg lenyomják a Suzukit? Komoly kihívót kapott a magyarok kedvenc népautója

2023. február 7. 13:05

Elég nagy hátrányban indítja az évet a Suzuki a forgalomba helyezési versenyben: januárban ugyanis a Toyota kilométereket vert a magyarok kedvenc autójára ebben a tekintetben. Bár a modellek listáját egyelőre az S-Cross vezeti, de a verseny igen keménynek ígérkezik 2023-ban. Ez lesz az az év, amikor lenyomják a Suzukit?

Az idei január valamivel jobb volt a magyar autópiacon, mint a 2022-es volt, a Datahouse adatai szerint 8314 személyautó kapott magyar rendszámot a múlt hónapban, ami 2,8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Viszont 6,2 százalékkal elmarad a 2021-es számoktól.

A járvány előtti időszaktól viszont rendesen elmaradunk, 2020 januárjában például még 10 ezer felett volt a forgalomba állított kocsik darabszáma. Sőt, 2019 és 2018 első hónapjában is magasabb volt ez a szám a mostani adatnál.

A márkák között az első hónapot toronymagasan a Toyota vitte 1447 forgalomba helyezéssel, ezzel szemben  Suzukinak kevesebb mint feleannyi volt az első hónapban (705 db), és a harmadik KIA is a nyomában lohol 664 darabbal. 500 felett áll még a Ford, a Dacia és a Volkswagen.

Előző év első hónapjához képest a Toyota 29,8 százalékkal tudta növelni a forgalomba helyezéseit, a Suzuki 31-el csökkent, a KIA pedig 4 százalékkal növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első hónapban a magyarok kedvenc autója "szokás szerint" a Suzuki S-Cross volt 391 darabbal, ám a mezőny elég sűrű. A KIA Ceed csak 10 forgalomba helyezéssel maradt le tőle, a Toyota Yaris Cross pedig 331-el a harmadik helyen áll. De a doogó alsó foka sem biztos, hiszen a Dacia Duster mindössze 12 darabbal van lemaradva. A magyarok korábbi kedvence, a Suzuki Vitara csak az ötödik helyre futott be januárban, 270 darab állt forgalomba.

A listán ott vannak a nagycsaládos autóvásárlási támogatás nagy kedvencei is: a Ford Tourneo 201 darabbal áll, Dacia Joggerből pedig januárban 180 darab kapott magyar rendszámot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?