A2 jogosítvány kisokos: az A2 jogosítvány hány éves kortól elérhető és milyen motorra érvényes?

A2 jogosítvány kisokos: az A2 jogosítvány hány éves kortól elérhető és milyen motorra érvényes?

2022. május 29. 12:02

A magyar utakon közlekedők jelentős hányada kisebb, nagyobb motorral jár, ugyanis ez a közlekedési forma nem csak praktikus, hanem divatos, népszerű módja a mindennapi utazásnak és a nagyobb volumenű, akár nemzetközi kirándulásoknak is. Sokan nem tudják azonban, hogy járművezetési engedély tekintetében igen is nagy különbség van a különböző teljesítményű, sebességű motorok között – ezek kapcsán mai cikkünkben az A2 jogosítvány tudnivalóinak nézünk utána.

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk az A2 jogosítvány kapcsán: miért ilyen népszerű az A2 jogosítvány a fiatalok között, az A2 jogosítvány hány éves kortól tehető le? A2 jogosítvány mit vezethetek: az A2 jogosítvány hány köbcenti hengerűrtartalomig érvényes? Az A2 jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Motor jogosítvány kategóriák

Mindenekelőtt nézzük meg, milyen motor jogosítvány kategóriák vannak Magyarországon és mi ezeknek a megkötése a hengerűrtartalom, a sebesség és a teljesítmény terén:

  1. AM kategóriás jogosítvány (kismotoros jogosítvány): olyan 2, 3 vagy 4 kerekű járművek, amelyeknek a motorjának a lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye maximum 4 kW, sebessége maximum 45 km/h, saját tömege maximum 350 kg; feltétele: 15,5 év.
  2. A1 kategóriás jogosítvány: maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11kW teljesítményű motorkerékpár vagy quad; feltétele: 17,5 év
  3. A2 kategóriás jogosítvány: maximum 35 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpár vagy quad; feltétele: 17,5 év.
  4. A kategóriás jogosítvány: bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpár; feltétele: 23,5 év (vagy 20 év, legalább 2 éves A2 jogosítvány kategóriás előképzettséggel).

Láthatjuk tehát, hogy az említett A2 jogosítvány már a nagyobb motorok vezetésére is feljogosítja a használóját, azonban ez még nem a korlátlan kategória – ugyanis a fentebbi, „A” kategóriánál már komoly megkötések vonatkoznak a motoros életkorára, illetve az A2 motorral való tapasztalatára – ha nem felel meg a motoros az előírásoknak, akkor nem teheti le a legmagasabb szintű motoros jogosítványt.

Az A2 jogosítvány hány éves kortól szerezhető meg?

Az A2 jogosítvány kifejezetten népszerű a fiatalok körében, hiszen az A2 jogosítvány minimum életkor az A1-hez hasonlóan csak 17,5 év (a tanfolyam ennyi idősen kezdhető el, egyébként 18 éves kortól lehet gyakorlati vizsgázni és élesben vezetni az A2-es járműveket).

Az A2 jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Minden leendő motoros más ütemben tanul, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy ~22 elméleti órára van szükség és 240 km levezetése kötelező – értelemszerűen van, aki ennél többet is igényel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A2 jogosítvány ccm: az A2 jogosítvány hány köbcenti?

Ennél a motor kategóriánál a hengerűrtartalom (vagyis, hogy „hány köbcentis a motor”) nincs korlátozva.

A2 jogosítvány kw: az A2 jogosítvány milyen motor esetében megengedett?

A motor teljesítménye szempontjából az A2 jogosítvány esetében maximum 35 kW teljesítményű lehet a jármű, teljesítmény/tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A2 jogosítvány: mit vezethetek vele még?

  • A1 jogosítvány alkategóriába tartozó motorkerékpárt
  • segédmotoros kerékpárt
  • lassú járművet és pótkocsiját
  • kerti traktort
  • állati erővel vont járművet

A gépjármű B A2 jogosítvány feltétel?

Nem feltétele a B2 jogosítvány (normál személyi gépjármű jogosítvány) az A2 jogosítvány megszerzésének és nem is ad jogosultságot ilyen jármű vezetésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06